Jarní detoxikace organismu | VímVíc.cz

Jarní detoxikace organismu

06. 04. 2020

Vánoce jsou za námi, nový rok už je v plném proudu a my se po zimě cítíme těžce, unaveně, bez energie a tak nějak skleslí na těle i mysli. Není žádným tajemstvím, že to, jak se cítíme, je plně ovlivňováno našimi stravovacími a pohybovými návyky. Nejsme medvědi a neukládáme se k zimnímu spánku, abychom pak naše tělo museli na jaře tzv. probouzet. Mohou být jarní detoxikace užitečné a pro tělo přínosné? Jak tato očista těla funguje a co bychom o ní měli vědět?

Jarní detoxikace - detoxikace organismu, energie, zdravé stravování

Jarní detoxikace organismu

Větší množství lidí má detoxikaci organismu spojenou s přechodem ze zimy na jaro. Touží po očistě těla i ducha, myslí si, že detoxikací docílí přísunu energie a síly. Tělo je po zimě unavené, teploty venku jsou nižší, déle se rozednívá a dříve se stmívá, v období Vánoc jíme více kalorická jídla a naopak méně zdravé věci (přitom ovoce kalorie jsou v porovnání s cukrovím mizivé). Netrávíme tolik času venku a nesportujeme, protože se nám nechce do toho nečasu. Toto jsou faktory, kvůli kterým máme pocit, že nám dochází síly.

Řešením může být právě detoxikace nebo žlučníková dieta. Lidé se ale o zdravý život stále více zajímají a doopravdy o své zdraví pečují, také se věnujeme pravidelnému pohybu, kdy víme, že i pouhá chůze je důležitá. Pokud dodržujeme tato základní pravidla, není nutné začínat s detoxikací organismu, protože naše tělo nepotřebuje od ničeho detoxikovat.

Proč se lidé do detoxikace organismu nejčastěji pouští?

Jak jsme řekli výše, prvním důvodem může být, že bychom rádi načerpali ztracenou energii po zimě. Maca prášek přidaný třeba do smoothie je dobrý nápad. Maca prášek patří do superpotravin, které mají blahodárné účinky na lidský organismus. Dále se lidé k detoxikačním programům uchylují za účelem hubnutí, ale to je celé nesprávně uchopené, protože ano, Vaše váha bude možná během detoxikačního programu klesat, ale poté, až se opět vrátíte ke svým starým zvykům a návykům a budete se stravovat jako dříve, váha půjde zákonitě nahoru. Pro účinné hubnutí je vhodnější zařadit některou z redukčních diet. Například sirtfood dieta slibuje skvělé výsledky, a navíc je založena na zdravých rostlinných potravinách.

Dalšími důvody, proč lidé drží detoxikační programy, jsou nejrůznější půsty a detoxikační programy, kde například vynecháváte po nějakou dobu jídlo, určitou porci jídla, můžete také vynechávat jen určitou potravinu (např. mléko, maso, vejce či cukry), apod. Z některých takových detoxikačních programů se dokonce stal trvalý životní styl. např. cukrfree. Žlučníková dieta není na redukování hmotnosti, jedná se o stravu, která vede ke zlepšení zdravotních potíží a může se aplikovat i jako odlehčení pro žlučník a organismus.

K detoxikaci se mohou lidé rozhodnout i kvůli různých zdravotních problémů. Například pokud lékař nařídí jaterní dietu kvůli špatným výsledkům jaterních testů nebo pokud člověk chce svým játrům jen trochu odlehčit.

Poslední kategorií lidí, kteří se uchylují ke každoročnímu jarnímu detoxu, jsou lidé, kteří jsou přesvědčeni o přínosu a prospěšnosti jarních detoxikací pro své tělo, nemají od něj nijaká zvláštní očekávání, ale detox bývá pravidelnou součástí jejich životů.

Kde vznikl zvyk jarních detoxikací organismu?

Detoxikace a jarní detoxikace nevznikly bez vnějšího podnětu. Napadá Vás, kde by mohl být jejich původ? První zmínky o detoxikaci a půstech hledejme již v křesťanství. Jedná se o postní dobu během přípravy na Velikonoce. Před začátkem Velikonoc se křesťané vzdali jídla, alkoholu a konali dobré skutky. Během velikonočního půstu se věřící soustředí na svůj duchovní růst a připravuje se na největší křesťanské svátky roku, Velikonoce. Dříve se v tomto období nejedlo maso, vejce, ryby a mléčné výrobky a jedlo se pouze 1× denně. Zde byla tedy zahájena jarní detoxikace.

Pokud jste tedy věřící a dodržujete velikonoční půst, je všechno v pořádku a chápeme, že se nejedná o očistu a detoxikaci organismu jako takovou, ale že převládají duchovní a náboženské důvody.

Detoxikace organismu - zelené smoothie, jarní detoxikace a jak na ni

Nejznámější detoxikační programy a jejich pro a proti

Níže Vám představíme nejčastější detoxikační programy, které jsou oblíbené mezi českými občany. Vysvětlíme Vám jejich podstatu a základní pravidla a zaměříme se na jejich pozitivní i negativní přínos.

  1. zeleninovo-ovocné šťávy
  2. bylinné čaje
  3. bezlepkový detox
  4. bezlaktózový detox
  5. Whole 30 program

Tip: Kvalitní potraviny pro detox nabízí například Iceland leták. Právě Iceland leták má ve své nabídce především potraviny bez přidaných konzervantů a barviv a zárukou jsou tedy kvalitní a chutné potraviny.

1. Zeleninovo-ovocné šťávy

Lidé se nejčastěji uchylují k jarnímu detoxu ve formě zeleninovo-ovocných šťáv. Po dobu 3, 5, 7 nebo v extrémních případech 11 dní pijete 5× až 6× denně pouze tyto šťávy. Nejčastěji tím nahrazujete snídani svačinu, oběd, svačinu, večeři a případně i druhou večeři. V některých případech lidé tyto šťávy pijí pouze 3× denně. Zelenina a ovoce kalorie jsou na nízkých číslech. Vy sami si určíte, kolik dní budete tento detox držet.

Detox ve formě šťáv není pro tělo a mysl žádným přínosem, protože během doby, kdy nebudete konzumovat žádné další potraviny, budou Vašemu tělu chybět živiny.

2. Bylinné čaje

Na podobné bázi jako byly ovocné šťávy fungují také detoxikace za pomoci bylinných čajů, bylinek a jedlých rostlin (kopřiva dvoudomá, máta peprná nebo řebříček obecný). Oblíbenými jsou například čaj z kopřivy dvoudomé nebo červený jetel čaj. Doufáme, že se tu mezi námi nenajde nikdo, kdo by si myslel, že bychom měli pít po několik dní jen bylinné čaje. To je nesmysl a naše tělo by okamžitě začalo fyzicky a následně i psychicky strádat. Bylinné čaje by ale měly být pravidelnou součástí našich jídelníčků a životů. Zařadit je možné například čaje, ve kterých je meduňka, fenykl, máta či slzovka obecná.

Tip: Čaje je možné také doplnit o kombucha nápoj. Kombucha houba vytváří kvašení nápoj z čaje, který velmi přispívá zdravému trávení.

3. Bezlepkový detox

Bezlepková detoxikace není nic jiného než vyřazení všech lepkových produktů z našich jídelníčků. Toto nám v krátkodobém měřítku může ulevit, kdy se budeme cítit lehčeji a můžeme se zbavit určitých zažívacích potížích a dalších problémů. Z dlouhodobého hledisku a není-li tomu třeba ze zdravotních problémů (např. intolerance na lepek) není potřeba lepek vyřadit, současně se ho naučte jíst s rozumem. Přispět k chutným bezlepkovým pokrmům mohou i přirozeně bezlepkové potraviny. Vyzkoušet je tak možné například pohanka recepty, které navíc přispívají správné funkci krve, a to proto že pohanka obsahuje látku zvanou rutin.

4. Bezlaktózový detox

Dokážete si představit život bez mléčných výrobků? Mléčné výrobky jsou pro člověka zdrojem kvalitních tuků, vlákniny a v české kuchyni jsou téměř nepostradatelné. Pokud netrpíte intolerancí na laktózu, není důvod mléčné výrobky ze svých jídelníčků vyřazovat. V případě, že se jedná o humánní přesvědčení a Vy jste například vegetarián, můžete volit rostlinné produkty a výrobky.

5. Whole 30 program

Jako poslední bychom Vám rádi představili program Whole 30, který v České republice získává stále více na oblibě. Tento program vznikl přímo za účelem detoxikačního programu, kdy se během 30 dní máte zbavit závislosti na cukru a průmyslově zpracovaných výrobcích. V případě, že se chcete zbavit závislosti na cukru, tento program doporučujeme. Pokud ho chcete využít jako detoxikační program nebo prostředek hubnutí, nikoliv. V programu Whole 30 je seznam zakázaných potravin (pšeničné výrobky, mléčné výrobky, luštěniny, cukr v jakékoliv formě, průmyslově zpracované potraviny, Ečka, aj.), stravujete se pouze 3x denně a musíte vydržet nejméně 30 dní.

Ve Whole 30 se Váš jídelníček skládá z masa, ryb, zeleniny, vajec a zdravých tuků (avokádo, olej z dýňových semínek, olivový olej, ghee, ořechy, aj.) Právě avokádo nutriční hodnoty splňují potřeby zdravého jídelníčku, a proto je zařazen právě do tohoto programu. Všechny potřebné informace naleznete na internetu.

Jak doopravdy pečovat o své tělo a ducha?

Výše zmíněné detoxikační programy nedoporučujeme. Nemyslíme si, že jsou pro tělo nebo naši psychiku přínosem, spíše naopak. Raději se soustřeďte na zásady správného a zdravého stravování a pravidelného pohybu. Dodržujte tato pravidla a vězte, že budete plní energie, Vaše tělo bude překypovat sílou a Vaše mysl bude svěží a plně při smyslech.

  • dodržujte pravidelný a kvalitní pitný režim (pijte pouze vodu a bylinné čaj, omezte kávu a alkohol, nepijte doslazované a sycené nápoje)
  • jezte velké množství zeleniny (ke každému jídlu, dávejte přednost tzv. zelené a listové zelenině)
  • pokuste se co nejvíce omezit rafinovaný cukr a buďte cukrfree
  • vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám
  • jezte čerstvé ovoce (nejlépe sezónní a lokální)
  • pravidelně se hýbejte, ideálně si zřiďte MultiSport kartu
  • nezapomínejte na vlákninu
  • hlídejte si dostatečný a spánek (také odpočívejte)
  • nezapomínejte na polévky a poctivé vývary, aj.

Tip: Chcete podpořit detoxikaci organismu vhodnými doplňky stravy? Objednejte je na Pilulka.cz, použijte na nákup Pilulka.cz slevový kód a ušetřete své peníze.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře