Medvědí česnek Vám dodá energii nejen na podzim | VímVíc.cz

Medvědí česnek Vám dodá energii nejen na podzim

03. 10. 2019

Medvědí česnek nám dodá energii. Jak nám může medvědí česnek dodat energii? Odpověď na tuto otázku najdete v našem článku, ale nejdříve vysvětlíme, co vlastně ten medvědí česnek je, proč se jmenuje medvědí, k čemu je vlastně dobrý, kde a jak ho můžeme sbírat a jak ho můžeme zpracovat. Tuto rostlinu znaly naše babičky a prababičky a uměly s ní pracovat, ale většině z nás je nyní medvědí česnek spíše neznámý.

Medvědí česnek: les, medvědí česnek v lese, kdy a kde roste.

Medvědí česnek

Na ilustračních fotkách vidíte, jak medvědí česnek vypadá. A teď ruku na srdce, jste si doopravdy jistí, že jste takovouto rostlinu v lese už nezahlédli? Je velice pravděpodobné, že jste okolo medvědího česneku už procházeli, jen Vám nedošlo, že byste s ním mohli ve Vaší kuchyni nějak zakouzlit a vylepšit vaječnou pomazánku na vyšší level. Nutno ale říci, že se medvědí česnek vyskytuje pouze v jarních měsících. Dnes si tedy můžeme nastudovat fakta o medvědím česneku, abychom byli připravení na jaro (medvědí česnek jaro 2020), kdy budeme moct vyrazit na sběr medvědího česneku.

Medvědí česnek, jinak také lesní česnek, je zdraví prospěšná a velmi chutná bylina, která roste na jaře. Její růst trvá ale přibližně pouhé 2 měsíce, od poloviny března do poloviny května (medvědí česnek kdy roste). Poté se rostlina zatáhne zpět do hlíny a vyroste zase až za rok. Medvědí česnek se vyskytuje ve vlhkých lesích po celé Evropě a také v části Číny.

Odkud se vzal název medvědí česnek?

Nikoho z nás asi nepřekvapí, pokud řekneme, že název rostliny medvědí česnek se nějak dotýká medvědů v lese. Cibulky medvědího česneku jsou totiž také oblíbenou potravou zvířat žijících v lese, například divoká lesní prasata rozrývají cíleně zem, aby se dostali k cibulkám medvědího česneku. Dříve se říkalo, že medvědí česnek je první rostlinou, kterou sežere medvěd, když se probudí ze zimního spánku, proto tedy přízvisko medvědí.

Medvědí česnek v České republice

Jak jsme již řekli, medvědí česnek se vyskytuje ve vlhčích lesích. Můžeme říct, že ve většině případů se jedná o nížinné lesy. Můžete ho nalézt na celém území České republiky, i v pražských lesoparcích. Jsou ale místa, kde je jeho výskyt častější, např. na Moravě, v severovýchodních a jihovýchodních Čechách (medvědí česnek mapa výskytu). Vyskytovat se může ojediněle také na zahradách nebo je možné si jej na zahradu přímo zasadit. Sazenice pro medvědí česnek nabízí například leták Uni Hobby, ale také mnoho dalších zahrádkářských nebo kutilských katalogů či akčních letáků.

Dejte si pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkou. Listy medvědího česneku a konvalinky si jsou hodně podobné, nikoliv květy. Jak rozlišíme medvědí česnek od konvalinky?

  • doba růstu: konvalinky obvykle začínají růst, když sezóna medvědího česneku končí, jejich období růstu se ale může chvilkově prolínat, proto si musíme dát dobrý pozor, jaké listy vlastně sklízíme
  • vůně listů: listy konvalinky jsou bez vůně, ale listy medvědího česneku mají intenzívní aroma
  • růst listů: listy konvalinky jsou vždy 2 proti sobě a vyrůstají ze společného stonku, listy medvědího česneku vyrůstají samostatně přímo ze země
  • podle květů: pokud budou rostliny ještě v květu, budete mít asi největší jistotu, květy konvalinky jsou bílé zvonečky s výraznou vůní, medvědí česnek má také bílé květy, ale okvětní lístky jsou jednotlivé do tvaru hvězdičky
  • vůně: u konvalinky voní pouze květ a to velmi aromaticky, u medvědího česneku voní celá rostlina

Pozitivní účinky medvědího česneku

  • je bohatý na vitamín C
  • má protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky
  • působí jako velmi silné přírodní antibiotikum
  • zlepšuje činnost dýchacího systému
  • ulevuje revmatickým bolestem
  • zvyšuje imunitu
  • zlepšuje činnost dýchacího systému
  • je antioxidantem
  • ničí střevní parazity
  • čistí tělo a játra od škodlivých látek
  • snižuje krevní tlak
  • ulevuje od bolesti a citlivosti křečových žil
  • podporuje trávení, aj.

S ohledem na všechny pozitivní účinky (medvědí česnek účinky), které medvědí česnek má, je až překvapující, že jeho síly a pomoci nevyužíváme nějak rozsáhleji a pravidelnější. Příroda je doopravdy kouzelná, léčivá a moudrá, naskýtá nám takového přírodního bohatství a my s ním neumíme pracovat, raději si kupujeme různé rádoby léky a potravinové doplňky. Konzumací medvědího česneku získáváme obrovské množství vitamínů, živin a energie.

Jak zpracovat medvědí česnek?

Ihned musíme říct, že medvědí česnek není určený k sušení. Pokud listy usušíte, přijde o vůni, chuť a hlavně také i o vitamíny. Medvědí česnek se tedy konzumuje čerstvý. Můžete si jeho listy uchovat omyté a naporcované ve Vašem mrazáku, tím uchováte většinu vitamínů a můžete použít později (jak uchovat medvědí česnek). Bohužel i tepelnou úpravou přichází medvědí česnek o většinu svých vitamínů. Proto doporučujeme konzumovat medvědí česnek čerstvý.

Medvědí česnek můžete používat jako jakoukoliv jinou bylinku, můžete si ho nasekat na vejce jako jarní cibulku nebo pažitku pobřežní, chleba, posypat s ním polévku, vmíchat do domácí vaječné pomazánky, přidat do čerstvého salátu, můžeme ho použít jako přílohu k hlavnímu jídlu, aj. Tato rostlina je také vhodná jako doplněk různých ovocných a zeleninových šťáv (smoothie z medvědího česneku), což se nedá říci o pažitce pobřežní.

Medvědí česnek se skvěle hodí jako součást zdravého stravování spolu s jarní cibulkou.

Pesto: pesto z medvědího česneku, pesto medvědí česnek.

Tepelná úprava medvědího česneku

Listy medvědího česneku mají doopravdy nádhernou barvu a naprosto lahodnou česnekovou chuť, pokud byste těchto vlastností chtěli využít v teplé kuchyni, přinášíme Vám několik tipů na teplé pokrmy z medvědího česneku (medvědí česnek recepty a oblíbené bazalka recepty). Při tepelné úpravě přijdete o většinu vitamínů, ale nic Vám nebrání v tom dozdobit hotový pokrm čerstvým medvědím česnekem.

  • polévka z medvědího česneku
  • přílohová směs se špenátem
  • pyré a omáčky
  • risotto
  • vaječná omeleta
  • noky

Pesto medvědí česnek

Asi nejznámějším receptem z medvědího česneku je pesto z medvědího česneku podobně jako bazalkové pesto z bazalka receptů nebo rukola pesto. Pesto vyřeší hned 2 problémy s medvědím česnekem a to, jak ho uchovávat a jak ho zpracovat, abychom zachovaly všechny živiny. Pesto se nabízí jako ideální řešení pro zpracování a uchování. Rukola pesto má výraznější chuť, která ne každému vyhovuje. Medvědí česnek je jasná volba pro milovníky česnekového aroma.

Ingredience

  • listy medvědího česneku
  • ořechy podle vlastních preferencí (vlašské, lískové, mandle, kešu, aj.)
  • olivový olej
  • citron
  • sůl a případně další koření (pepř, chilli, aj.) podle vlastních preferencí

Všechny ingredience zpracujeme ručním mixérem, olej a šťávu z citronu přidáváme postupně, abychom docílili ideální konzistence pesta. Hotové pesto můžeme uchovávat v lednici. Podáváme ho s těstovinami, lososem, grilovanými masy a můžeme jím dochucovat například saláty.

Do luxusního receptu na králíka můžete přidat klidně i medvědí česnek. Luxusní recept na králíka na česneku zná každý, ovšem s medvědím česnekem to bude jiný level.

Medvědí česnek tinktura

Velice oblíbená je také tinktura z medvědího česneku. O co se jedná? Medvědí česnek se dá také naložit do alkoholu a můžeme z něj udělat tzv. tinkturu (neboli extrakt). Potřebujeme láhev tvrdého alkoholu a čerstvé listy medvědího česneku.

Jak na tinkturu z medvědího česneku a jak jí užívat?

Listy medvědího česneku si opláchněte a nakrájejte je na malé kousky. Tyto kousky postupně štosujte do prázdné a dobře vymyté lahve, kterou chcete na tinkturu použít. Můžete si pomoct například dřevěnou vařečkou a jejím koncem tam napěchovat co nejvíce listů medvědího česneku. Do takto připravené sklenice s medvědím česnekem poté nalijte Vámi vybraný alkohol (například vodku). Takto lahev zavíčkujte.

Takto připravenou tinkturu uložte někde vedle zdroje tepla (u kamen, topení, na slunce, aj.) a nechte ji tam přibližně 2 týdny stát. Po 14 dnech ji můžeme slít do menší nádoby.

Způsob užívání: Užíváme 10 až 15 kapek denně naředěných vodou.

Doufáme, že jsme Vás detailně seznámili s fakty o medvědím česneku a že se v příštím roce při lesních procházkách budete dívat okolo sebe a až spatříte medvědí česnek, natrháte ho a doma z něj něco zdravého, výživného, krásného a čerstvého vykouzlíte!

Tip: Vyzkoušejte také přírodní kosmetiku. Produkty Yves Rocher nyní můžete pořídit výhodněji. Stačí na e-shopu uplatnit Yves Rocher slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře