Jak zapadnout do kolektivu v práci? | VímVíc.cz

Jak zapadnout do kolektivu v práci?

15. 10. 2017

Nastupujete do nové práce a přemýšlíte nad tím, jak na své budoucí kolegy zapůsobit co nejlépe? Zkuste první den implementovat několik jednoduchých triků.

Jak zapadnout do kolektivu v práci?

1. Dejte si pozor na oblečení

Oblečení na první den v práci je stejně důležité, jako oblečení na pohovor. Volte umírněné barevné kombinace a elegantní styl. A pokud si nejste jisti tím, co si vzít na sebe, můžete předem mrknnout například na firemní profily a zjistit, co se v dané firmě nosí.

Udělejte průzkum toho, co se v dané firmě nosí. Díky tomu nešlápnete vedle.

2. Nemluvte špatně o vašem bývalém šéfovi

Máte ze svého posledního zaměstnání poměrně nevalnou zkušenost se svým šéfem? Neporozuměli jste si s vedoucím nebo s někým z kolegů? Nemluvte o tom před vaším novým pracovním kolektivem. Důvody vašich rozepří mohly být různé, ale tím, že si začnete stěžovat na staré kolegy, se oblíbeným nestanete. A podělte se s vaším hodnocením zaměstnavatelů.

3. Buďte milí a snažte se zapamatovat si jména

První den je v práci skutečně náročný. Zkuste si ale kromě kódu na zámek a věcí, souvisejících s výkonem vaší pozice, zapamatovat také co nejvíce jmen vašich kolegů. Budete je potřebovat a navíc, každý člověk je velmi rád, pokud si někdo jeho jméno velmi brzy zapamatuje. Dáte tak najevo, že vám na ostatních záleží.

Zapamatujte si co nejvíce jmen vašich spolupracovníků.

4. Žádné názory první týdny

Naštval vás někdo v nové práci? Máte pocit, že potřebujete něco hodnotit? Někoho hodnotit? Zkuste se těmto činům vyvarovat. Hodnotit něco po velmi krátké době není dobrý nápad. Pokud vám někdo z kolegů bude vyprávět, jaký kdo je, vyslechněte jej, ale svůj názor si nechte pro sebe. Přece nechcete, aby se k vašemu nadřízenému dostalo, že hned první den o něm říkáte jaký je namyšlený?

5. Naslouchejte

Snažte se vstřebávat co možná nejvíce pocitů. Poslouchejte kolegy, kteří s vámi budou mluvit a po straně si můžete dělat i poznámky. Stále platí pravidlo, že pokud kolega bude někoho hodnotit - držte se stranou. Můžete si ale udělat třeba do mobilu pár poznatků o tom, co říkal, a rozhodnout se v budoucnu podle sebe.

První dny v práci buďte jako houba. Nasávejte co možná nejvíce informací.

6. Sešlost po práci? Odpověď zní ano

Máte možnost se svými novými kolegy vyrazit po práci na pivo? Na kulečník? Nebo na víkendový výlet? Ikdyž jste možná po prvním dnu vyčerpaní a vidíte se spíše, než v hospodě, doma v posteli, překousněte svoje nutkání zmizet. Odpověď na tyto pracovní sešlosti zní vždycky ano. Můžete tak zjistit více o svém pracovním týmu a rychleji se zapojíte do kolektivu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří