Nejšílenější firemní a zaměstnanecké benefity! | VímVíc.cz

Nejšílenější firemní a zaměstnanecké benefity!

04. 09. 2019

Benefity, benefity, benefity. Jsou všude. Pryč jsou doby, kdy byli zaměstnanci rádi za náborový příspěvek, kartičku MultiSport a stravenky. Dnes je o kvalitní a kvalifikovanou pracovní sílu nouze. Nezaměstnanost u nás v červenci byla 2,7 %, což je nejnižší červencová hodnota od roku 1996. A vzhledem k tomu, že lidí bez práce je minimum, firmám nezbývá než bojovat o ty, kteří pracují jinde a zároveň za to, aby jejich vlastní pracovní síla neutíkala jinam. Jaké nejkurióznější benefity nabízí firmy v cizině? A dohání je české firmy, nebo u nás zaostáváme? Nejen to se dozvíte v článku.

Nejšílenější firemní a zaměstnanecké benefity ve světě

Pokud patříte k jedněm z nejvlivnějších a nejúspěšnějších společností na světě a řadíte se mezi Google, Apple a Facebook, zaměstnanecké benefity jsou pro vás klíčové. V tomto odvětví potřebujete skutečné talenty, abyste mohli firmu posouvat dopředu. Neomezená dovolená, ping-pongový stůl na pracovišti a jazykové kurzy zdarma letěly asi před deseti lety.

Dnes si korporátní zaměstnavatelé v Americe hýčkají své nejdůležitější podřízené dovolenými za desítky tisíc, osobními maséry a kinosálem, kavárnou nebo třeba fitness centrem na pracovišti. Není divu, když 57 % zaměstnanců řadí zaměstnanecké benefity mezi nejdůležitější faktory při hledání nové práce. Nebo to minimálně tvrdí průzkum internetového magazínu Glassdoor. Pojďme se společně podívat na čtyři nejšílenějších benefity ve světě.

Placená placená dovolená v Airbnb a BambooHR

Ne, není to překlep. Takhle technologická společnost BambooHR skutečně nazývá jeden ze svých benefitů. Nejen že vám zaplatí čas, který byste místo na dovolené strávili v práci, ale ještě vám na výlety poskytnou „skromné kapesné“ ve výši zhruba 46 000 Kč ročně. Stejnou strategii volí i webová služba zprostředkující pronájem ubytování, Airbnb. Zaměstnanci jsou motivováni k tomu, aby každoročně vyčerpali celou částku. Nejen že to pomůže s work life ballance, ale podle slov samothého Airbnb:

Budou díky tomu napojeni na komunitu Airbnb z obou stran.

Zaměstnanecké benefity ve Spotify: Zmrazení vajíček

Nejúspěšnější služba na streamování hudby přece nemůže mít jen tak ledajaké benefity. Streamingová společnost je známá svou oddaností k hudební kultuře a svým zaměstnancům nabízí bezplatné soukromé koncerty špičkových interpretů jako Weezer a Miguel. Má však také bohatý balíček výhod pro nové rodiče nebo ty, kteří se snaží stát se rodiči.

Spotify nabízí šestiměsíční placenou rodičovskou dovolenou a navíc jeden měsíc zvýšené flexibility pro rodiče, kteří se vracejí do kanceláře po rodičovské. K neuvěření je, že Spotify hradí zaměstnancům zmrazení vajíček a léčbu neplodnosti, což může stát v přepočtu více než 230 000 Kč.

Hrazená změna pohlaví – pracovní benefity ve Starbucks

Tři nápoje denně zdarma? Českým Starbucks benefitům by se zaměstnanci kávového řetězce z amerických poboček zasmáli. Vzdělávání, rodičovství, osobní rozvoj, zdraví. Všechny tyhle oblasti Starbucks benefity pokrývají. Skvělým lákadlem pro mladé je 100% úhrada školného online bakalářského programu Arizonské státní univerzity a starší zaměstnanci ocení placenou rodičovskou dovolenou. Vhodní zaměstnanci Starbucks mohou také dostat proplacenou náhradu nákladů na adopci, které se mohou vyšplhat v přepočtu na částku přes 200 000 Kč.

Nejšílenější firemní a zaměstnanecké benefity, benefity ve Starbucks

Půl kila kávy nebo krabice čaje každý týden zdarma jsou ničím oproti benefitu, který Starbucks zavedl teprve před rokem. Ve Starbucks se rozhodli, že chtějí, aby jejich pojištění pro zaměstnance pokrývalo náklady na změnu pohlaví. V Americe totiž nefunguje systém veřejného pojištění jako u nás, a tak si každý transgender člověk tuto extrémně nákladnou operaci musí hradit sám. Pro většinu lidí je to obrovská finanční zátěž, jelikož se náklady na léčbu mohou vyšplhat na více než milion českých korun.

Starbucks zároveň hradí zaměstnancům v této situaci psychologa a právní pomoc. Je to jedna z prvních Amerických firem s tímto přístupem a tak se dá očekávat, že toto rozhodnutí zvýší počet transgender pracovníků v proslulém řetězci amerických kavárren.

Upracovat se k smrti u Googlu se vyplatí

To je samozřejmě jen vtip. Ale ne tak docela. Pokud zaměstnanec Googlu zemře, jeho manžel nebo manželka bude po dobu 7 let pobírat od společnosti důchod ve výši 50 % platu zesnulého. A pokud vám tohle nestačí, abyste byli ohromeni, dodáme ještě, že každé dítě zesnulého bude pobírat do 19 let rentu zhruba 23 000 Kč měsíčně. Peníze vám sice rodinu nenahradí, ale aspoň se o ně při prožívání takové tragédie nebudete muset starat.

Důvodem, proč děláme pro zaměstnance tyhle věci, není to, že nám to pomůže v podnikání, děláme to jednoduše proto, že je to správné.

– Laszlo Bock, vedoucí péče o zaměstnance v Google

Google je skutečně králem zaměstnaneckých benefitů. Kromě bezplatného jídla ve všech jejich kavárnách a jídelnách by vás mohl nalákat třeba na posilovny, do kterých si můžete odskočit kdykoliv během práce nebo na osobní maséry, kteří jsou vám v práci neustále k dispozici. Mohli bychom výčtem Google benefitů strávit ještě spoustu času, ale zmíníme už jen poslední kuriozitu. Prádelna. Google si je vědom toho, že nikoho nebaví prát. A už vůbec ne „ajťáky“. Proto si své špinavé prádlo mohou vzít do práce, kde jim ho zdarma vyperou a vyžehlí ve firemní prádelně. Proč jsme jen nedávali při hodinách výpočetní techniky větší pozor?

V Česku převládá Benefit Plus a mojeBenefity od Sodexo

V Česku se zatím většina zaměstnavatelů drží s benefity při zemi. Nejpoužívanější systém zaměstnaneckých výhod spadá pod Sodexo. Jmenuje se Benefit Plus a zahrnuje stránku mojeBenefity. Jde o komplexní systémy péče o zaměstnance. Spousta zaměstnavatelů si díky němu „usnadňuje práci“, protože jim stačí zaplatit a zaměstnanci už si sami vyberou z tisíců dodavatelů, u koho kredity utratí.

Poukázky a elektronické kredity se dají použít na jídlo nebo na volnočasové aktivity. Další výhodou pro zaměstnance je daňové zvýhodnění. V České republice nějakou formu poukázek na jídlo a volný čas používá až 1,3 milionu zaměstnanců a až 60 000 firem.

Nejoblíbenější zaměstnanecké benefity v Česku

Benefit, který v dnešní době nabízí téměř všechny firmy, jsou zaměstnanecké slevy. Záleží samozřejmě na firmě, ale slevy se pohybují zhruba od 15 % až do 50 %. Velmi časté je také, že firmy dostanou určité množství produktů nebo služeb každý měsíc zdarma. Výjimkou už nejsou ani firemní bary a firemní kantýny, ve kterých mají zaměstnanci jídlo a pití úplně zdarma, téměř zdarma nebo za příznivé ceny.

Nejšílenější firemní a zaměstnanecké benefity Multisport karta, sport

V poslední době je na vzestupu firma Multisport. Multisport karta je klíčem k mnoha druhům aktivit na více než 2 700 místech po celém Česku a Slovensku. Jednou denně si tedy zaměstnanec může jít s kartou bezplatně zacvičit, odpočinout do wellness nebo třeba navštívit lekci jógy. Záleží čistě na zaměstnavateli, jakou částku zaměstnancům bude hradit a jak vysoká tím pádem bude spoluúčast na straně zaměstnanců.

Zaměstnanci se karta MultiSport vyplatí, už když si jde třeba dvakrát do měsíce zaplavat. Takovéto trávení času skvěle pomůže k relaxaci a lepší rovnováze mezi prací a volným časem. Naše české benefity nejsou špatné, ale třeba se někdy také dočkáme masérů a kin na pracovišti. Stačí jen věřit!

Tip: Poskytněte svým zaměstnancům jako benefit kvalitní elektroniku. Na e-shopu T.S. Bohemia pořídíte elektroniku i další zboží za výhodné ceny. Stačí uplatnit T.S. Bohemia slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Personalistika a HR