Návrat do práce po rodičovské dovolené a jaké nástrahy nás čekají | VímVíc.cz

Návrat do práce po rodičovské dovolené a jaké nástrahy nás čekají

20. 08. 2019

S blížícím se měsícem září začíná spousta rodin řešit organizační problémy s ním spojené. O čem mluvíme? Září je měsícem návratů: vracíme se z dovolených zpět do našich prací, děti čeká začátek školního roku, divadla přichází s novým repertoárem, začínají nové zájmové kroužky, vše se započíná měsícem září.

Rodičovská dovolená - mateřství - školka - návrat do práce po rodičovské

Máme tu ale jednu kritickou skupinu, která řeší změnu chodu celé domácnosti, finančního zabezpečení a organizace času celého dne, týdne, měsíce. Koho tím myslíme? Matky, které se vrací po rodičovské dovolené zpět do práce, jsou touto kritickou skupinou.

Návrat do práce po rodičovské dovolené

Procenta mluví jasně, jen 2 % mužů odchází na rodičovskou dovolenou. Z 98 % se jedná o ženy, které zůstávají doma a starají se o dítě. Nejčastějším modelem je v České republice pořád rodičovská dovolená na 3 roky. Po tuto dobu zůstává matka doma s dítětem a pečuje o něj. Během této doby pobírají všechny maminky tzv. rodičovský příspěvek.

Čas letí, dítě roste a najednou vybíráme školku a plánujeme návrat do pracovního procesu. Nejčastěji se tomu tak stává vě věku 3 let dítěte. V září dítě čeká první návštěva jeho nové školky a maminku návrat do práce.

Kam se mohou maminky obvykle vrátit?

  • Zpět do svého původního zaměstnání: toto je ideální varianta, kdy se maminka vrací do práce, kterou zná, do kolektivu, který zná a tuší, co může od svých nadřízených očekávat.
  • Nástup do nového zaměstnání: v tomto případě to bude trochu komplikovanější, nevíme, co od nové práce, kolegů a zaměstnavatele můžeme očekávat.
  • Nezaměstnaná maminka: návštěva úřadu práce a registrace na úřad práce

Registrace na úřad práce by měla být provedena nejpozději do 3 dnů od ztráty zaměstnání.

Rodičovská dovolená - návrat do práce - pracující matka - organizace času

Pracovní doba

Pokud máme vyřešené, kam se po rodičovské dovolené budeme vracet, máme jen z malé části vyhráno. Nepříjemnosti nám může činit pracovní doba. Nejčastější vzorec pracovní doby je od 8:00 do 16:30 s půlhodinovou pauzou na oběd. Počítejme s tím, že jsme si našli školku, která funguje od 7:00 do 17:00 a my bychom měli teoreticky stíhat dovést a vyzvednout dítě ve školce. V mnoha případech nám může pomoct i tatínek dítěte, pokud mu to pracovní doba umožňuje. Nepočítali jsme ale s tím, že nebudeme chtít, aby naše sotva tříleté dítě trávilo ve školce 10 hodin ve školce, od 7:00 do 17:00.

Ano, slyšíte správně. Tříleté dítě, které spí v průměru 10 hodin, bude ve školce trávit dalších 10 hodin a na rodinu, maminku, tatínka, další aktivity a zábavu, hraní a povinnosti doma mu zbudou jen pouhé 4 hodiny denně. Většina psychologů se shoduje, že tento stav není pro vývoj takto malého dítěte vhodný. Spíše naopak.

Jak z této situace ven?
  1. Malému množství maminek se povede úprava pracovní doby se svým zaměstnavatelem ku spokojenosti všech - zaměstnance, zaměstnavatele a dítěte.
  2. Ještě menšímu množství žen se povede sehnat nové zaměstnání na zkrácený pracovní úvazek.
  3. Některé ženy podnikají.
Obecně ale můžeme říct, že zaměstnavatelé ve většině případů zkrácený pracovní úvazek neumožňuji, navíc jsou pro ně matky s malými dětmi rizikovými zaměstnanci, které nechtějí zaměstnávat, raději upřednostní jiné kandidáty.

Proč tomu tak je? Malé děti, které prvně začnou navštěvovat výchovné zařízení (školku) nemají ještě plně dotvořený imunitní systém a jsou častěji náchylné k onemocnění. Pokud se tomu tak stane, matka zůstává doma s dítětem na tzv. ošetřovném a tato situace se může opakovat i několikrát do roka.

Ve výsledku není spokojený ani zaměstnanec, kterému se ponižuje měsíční mzda a ani zaměstnavatel, kterému chybí pracovní síla.

Maminky po návratu do práce řeší tedy obrovské množství nesnází, např.:

  • kam se vrátí
  • jakou budou mít pracovní dobu
  • finance
  • péči o rodinu
  • vlastní seberealizaci

Líbí se nám, že se ženy, matky od rodin snaží seberealizovat a myslí také na vlastní kariéru. Neměly by se jen přizpůsobovat, měly by nahlas říct i své představy, návrhy a podmínky. Zaměstnavatelé mohou od maminek očekávat vysoké pracovní nasazení, organizační schopnosti, inspiraci a smyl pro detail. Výchova dítěte, péče o rodinu v kombinaci se zaměstnání všechny tyto vlastnosti vyžadují. A nemějte strach, děti jednou vyrostou, nic netrvá věčně.

Zaměstnavatelé by se neměli obávat zaměstnat ženu od rodiny na zkrácený úvazek nebo jí nabídnout možnost občasné práce z domu, pokud to náplň práce umožňuje. Řekněme si také na rovinu, že pokud dítě onemocní, maminka by byla tisíckrát raději v práci, jen aby bylo dítě zdravé.

Matky od malých dětí by neměly být brány jako riziková pracovní síla. Právě naopak, je potřeba plně využít jejich potenciálu, praxe a zkušenosti a to ku prospěchu zaměstnavatele i zaměstnance.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců Pracovní právo