Jaké byly první zprávy na internetu v České republice? | VímVíc.cz

Jaké byly první zprávy na internetu v České republice?

01. 10. 2019

V současné době mnozí, zejména ti z mladší generace, považují internet za naprostou samozřejmost. Jeho využívání coby místa pro získávání informací se stalo běžnou součástí života mnoha lidí. Také velká tištěná média se přizpůsobila a kromě papírové formy vydávají i své digitální mutace. Pamatujete si na nedávnou historii, kdy začaly zprávy na internetu vznikat?

Jaké byly první zprávy na internetu v České republice_noviny

Internetové zprávy dnes a jak se v nich vyznat

V současné době není vůbec těžké získat informace o aktuálním dění. Zprávy na nás chrlí vyhledávače, které vědí, že uživatele novinky zajímají a zároveň si za prokliknutí odkazu účtují poplatek od serveru za zprostředkovanou reklamu. Můžeme také najít zprávy na sociálních sítích a prakticky na většině takto velkých serverů, které navštěvujeme. V případě potřeby není v dnešní době problém jakékoliv informace dohledat.

Součástí článků na internetu v naprosté většině případů bývá i datum zveřejnění, které je důležité pro přehled v aktuálnosti zpráv. Velice často jsou také uvedeny zdroje a autoři fotografií i textů internetových informací. To je důležité nejen kvůli dodržování autorských práv (což platí zejména pro fotografie), ale také jako odkázání se na relevantní zdroje informací. V některých případech odkaz na zdroj bývá uveden v samotném článku nebo vyplyne z jeho kontextu.

Pomocí internetu a SMS bran je už zcela běžné poslat SMS zdarma jako SMS online. SMS zdarma přes internet je omezeno 160 znaky a SMS online může být odeslána do jakékoliv sítě.

Zprávy na internetu se různě dělí. Kromě serverů, které mají svá specifická zaměření například na politiku, sport, bulvár, vědu nebo třeba vaření, existují i komplexní zpravodajská internetová média, která přinášejí dění ze všech oblastí života, z domova i ze zahraničí. Ta nabízejí na jednu stranu celkový přehled o všech událostech, na druhou stranu nejdou tak do hloubky jako tematicky a obsahově specializovaná média. Mezi jedny z nejoblíbenějších v ČR patří Idnes

Český internet nemá tak bohatou nabídku globálních zpravodajských serverů jako zahraničí. Přesto u nás také najdeme velké hráče, kteří přinášejí novinky už po desítky let. Tyto větší weby slouží pro mnoho lidí jako hlavní zdroj informací, protože jsou na nich uvedené dobře pochopitelné a relevantní články. V případě zájmu o konkrétní téma se však vyplatí více sledovat tematicky laděné internetové stránky.

V současné době najdete mnoho informačních serverů. Existují tematicky specializované i všeobecné. Internetové zpravodajství nemá v ČR takovou tradici jako v zahraničí, byť několik velkých webů také máme.
Jaké byly první zprávy na internetu v České republice_tablet

Nejstarší a nejznámější informační weby

Když se podíváme na nejstarší internetové deníky, objevíme v České republice historii už od roku 1996. V té době začal vycházet první ryze internetový zpravodaj s názvem Neviditelný pes. Ten je známý především svými originálními názvy rubrik. Od samého počátku vzniku je vydavatelem Ondřej Neff, později se k němu přidali i další spolupracovníci.

Když se řekne české internetové zpravodajství, velká část lidí si vybaví Novinky.cz. Jedná se o dobře zažité zpravodajství, které mnozí mají spojené se sloganem „Seznam najdu tam co neznám“ . Právě k vyhledavači na Seznamu tyto internetové noviny patří. Druhým provozovatelem je deník Právo. Historie novinek sahá až do roku 1998 a od roku 2003 si drží svou pozici jednoho z nejnavštěvovanějších serverů.

Další velký zpravodajský server provozuje společnost MAFRA Andreje Babiše, pod kterou patří například Mladá fronta DNES, Lidové noviny a Metro. Před Babišovým Agrofertem byl vlastníkem MAFRA německý Rheinisch-Bergische Druckereiund Verlagsgesellschaft GmbH. Server se nazývá Idnes.cz a přináší informace o aktuálním dění už od roku 1998. Stejně jako Novinky, i Idnes nabízí zpravodajství ze všech oblastí.

V počátcích internetového zpravodajství se na jeho tvorbě podíleli i známí čeští spisovatelé.

Za nejspolehlivější a nejobjektivnější zpravodajský server na českém internetu je považován web České televize. ČT24.cz funguje „teprve“ od roku 2005, což je v porovnání s ostatními portály poměrně krátká doba. Na druhou stranu však plynule navazuje na své předchozí televizní vysílání. Na rozdíl od předchozích soukromých společností je Česká televize veřejnoprávním médiem.

Mezi další známé informační servery patří také Aktuálně.cz, jež funguje od roku 2005 a jen o dva roky mladší je E15. Svůj vlastní informační portál s aktuálním děním má i TV Nova pod názvem TN.cz. Od roku 2010 počet zpravodajství na internetu výrazně stoupl. Mnoho lidí také sleduje zahraniční weby.

V ČR patří mezi nejoblíbenější zpravodajské portály Novinky.cz a Idnes.cz. Nejstarší je Neviditelný pes. Za nejobjektivnější je považováno zpravodajství ČT.

Co byste ještě měli o vývoji českých médií vědět

Za zmínku určitě stojí světově rozšířený Google. Jeho služba zprávy Google je jedním z nejobjektivnějších zdrojů informací, protože nabízí odkazy z různých spolehlivých a prověřených serverů, včetně výše zmíněných. Služba byla spuštěna v roce 2002 a od té doby si postupně získává příznivce. Ačkoliv funguje v češtině, nemá u nás zdaleka takovou návštěvnost, jako klasické internetové zprávy. Výhodou je možnost individuálního uzpůsobení si zobrazovaných článků.

Spolu s rozvojem zpravodajských portálů také zažily velký rozmach dezinformační weby. V porovnání se článkem, do kterého je vložený vlastní názor autora, si dezinformační servery mnohdy upravují realitu k obrazu svému. Mají za úkol ovlivnit úsudek jedince a manipulovat se svými čtenáři. Přitom se na veřejnosti snaží tvářit stejně jako seriózní média. Dobré je proto ověřovat informace z více zdrojů, k čemuž slouží například výše zmíněné Google zprávy.

Dezinformační weby v ČR

Mezi nejznámější české dezinformační weby se řadí Svět kolem nás, Sputnik CZ, Nová Republika, Vlastenecké noviny, Rukojmí nebo Protiproud. Mezi nejstarší patří AC24, jež je také mainstreamově známý a funguje od roku 2011, nebo Pravý prostor s historií od 2012. Vedle nich existuje i celá řada menších s podobným zaměřením.

Za dezinformační weby se občas považují i portály, které sice ne úplně záměrně manipulují s veřejností, ale dávají prostor různým názorům a vyjádřením bez cenzury, vhodnosti publikace nebo ověření faktů. Příkladem jsou Parlamentní listy. Zde si díky velké benevolentnosti můžete často přečíst například vzájemné obviňování politiků, kteří mají k psaní článků volný přístup. Pokud bychom Parlamentní listy do této kategorie zařadili, byly by jednoznačně s funkčností od 2003 nestarším dezinformačním webem v ČR.

Vývoj internetových novin a zpravodajství je velice rychlý. Od roku 1996, kdy s Neviditelným psem začal první internetový časopis, přes mezníky jako je rok 2005, kdy se postupně začali sami uživatelé stávat tvůrci obsahu (Youtube, Wikipedie), až po léta po 2010, kdy se hojně rozšířily dezinformační weby, se udál velký vývoj. Málokdo tedy může předpokládat, kam se internetové zpravodajství posune za dalších 25 let.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: