Používáte Google Zprávy? Jak fungují? | VímVíc.cz

Používáte Google Zprávy? Jak vyhledávají a fungují?

05. 08. 2019

V současné technologické době existuje celá řada chytrých nástrojů, které jsou zajímavé a mohou vám ušetřit čas i práci. O mnohých z nich velká část lidí nemá ani tušení. Příkladem můžou být Google zprávy. Ty jsou v zahraničí velice oblíbenou službou, ale u nás se stále nedočkali právoplatného docenění. Pokud ani vy nevíte, jak fungují, nebo pokud se o nich prostě jen chcete dozvědět více, pojďte se na ně s námi podívat zblízka.

google zprávy, google news, google počasí

Zprávy Google: více informací na jednom místě

Někdy je události a zprávy obtížné podat bez zohlednění svého postoje a někteří novináři se o to ani nesnaží. Přeci jen zprávy s trochou osobního pohledu mají do určité míry větší čtenářkou odezvu. To si však mnozí uživatelé internetu neuvědomují a považují média za objektivní pravdu. Typickým českým zlozvykem je otevřít novinky.cz nebo jiný oblíbený server, a zde hledat informace. Někteří čtenáři přitom opomíjejí, že pro získání objektivního pohledu na věc je třeba čerpat z více zdrojů.

Skvělým vícezdrojovým kanálem jsou právě Zprávy a počasí Google. V angličtině se nazývají Google News a najdete zde velké množství článků z různých serverů ze stovek rozličných zdrojů. Kromě informací, na které byste sami nenarazili, můžete na Google News objevit i zpravodajské stránky, které se vám zalíbí a které můžete sledovat. Služba je ideální pro propojení zpravodajských serverů a uživatelů, kteří se zajímají o novinky z nejrůznějších oblastí.

Na internetu najdeme mnoho podobných projektů. Například portál Střípky ze světa rovněž přináší výběr z aktuálního dění. Nejedná se však o tolik uživatelsky personalizovanou službu. Mezi největší konkurenty Google Zpráv u nás patří Seznam se svou nabídkou zpravodajství z různých zdrojů. Google však má rozšířenější funkce a přináší více než jen sloupec článků, na které by mohl uživatel kliknout. Pojďte se podívat na propracovaný systém Google Zprávy.

Google Zprávy jsou jedním z nejpropracovanějších zpravodajských serverů v ČR. Nabízejí informace z více úhlů pohledu a z různých zdrojů.
google zprávy, google news, google počasí

Jak Google Zprávy fungují?

Stránky Google Zprávy, stejně jako jiné informační servery, zobrazují jen titulky s odkazy, vedle kterých nechybí krátká specifikace. U každého nadpisu uvidíte, kdy byl článek vydán (například před 5 hodinami) a z jakého zpravodajství pochází (například Lidovky, jeden z titulů Mediální skupiny MAFRA apod.). Ihned po otevření Google Zprávy se vám zobrazí nejhlavnější novinky a aktuality. Stránka dále pokračuje specializovanými kategoriemi.

Pod hlavními událostmi dne najdete informace relevantní právě pro vás s ohledem na váš zájem a nejčastěji čtené oblasti. V následujících tematických blocích se pak nacházejí nejzajímavější novinky, které se aktuálně udály. Zde si prohlédnete články se zaměřením například na byznys, zábavu, vědu a technologie či sport. Dělení se také člení na základě domácích a zahraničních zpráv.

U seznamu titulků najdete fotografie, jež slouží pro ilustraci obsahu i lepší přehlednost. Vedle klasických článků na Google Zprávách tu najdete i odkazy, u nichž je text doprovázený videem. Příkladem serverů, které takto často pracují, jsou Zpravy TN.cz, někdy i Reflex nebo Novinky. Odkazy na zdroje, které obsahují pouze video bez textové části, zde však nenajdeme.

Na Google Zprávách jsou články přehledně uspořádané a dělené do tematických okruhů. Nechybí uvedení zdroje, čas vydání a obvykle ani ilustrační fotografie.

Vyhledávání a oblíbené položky

Články si samozřejmě nemusíte číst jen v pořadí, ve kterém vám je Google Zprávy seřadily. Kromě možnosti otevřít si u titulků další související zdroje přes odkaz „Vše o tomto tématu“, lze využít i vyhledávání. Lištu pro zadání vyhledávaného výrazu najdete v horní části stránky. Vedle ní se dále nachází ovládací prvky. Nalevo je funkce skrytí postranních panelů u loga Google News. Napravo zase váš Google účet a přechod k dalším službám.

Do vyhledavače můžete zadat téma, místo i zdroj, jež chcete najít. Zajímají vás například články o konkrétní celebritě? Pak stačí zadat její jméno a najdete všechny nejžhavější novinky. Pro všeobecné bulvární zprávy se zase nabízí možnost vyhledávat zdroj, který obvykle sledujete (například Blesk). Například, pokud budete pracovat v zahraničí, informace o dění ve vašem městě najdete prakticky pohromadě, když zadáte jeho název do horní lišty.

Pokročilé vyhledávání, které si otevřete šipkou vedle horního vyhledávacího řádku, umožňuje ještě blíže specifikovat požadavky. Zadat můžete přesnou frázi, kterou chcete najít, ale i klíčová slova, které má článek obsahovat, či naopak fráze, které by se v něm vyskytovat neměly. Zvolit si také můžete z různých časových období od „před hodinou“, přes „za posledních 24 hodin“, až po měsíce a roky zpět. Nechybí ani volba cílového webu.

Pokud pravidelně vyhledáváte aktuality na určité téma, zajisté využijete možnost si uložit rychlý přístup k nim. Mezi své oblíbené můžete přidat i konkrétní místa, témata a zdroje. Samozřejmostí je ukládání konkrétních článků. Všechny tyto uložené oblasti se pak projeví mimo jiné na tom, jaké články vám bude Google nabízet mezi těmi, které by se vám mohly líbit.

Google Zprávy můžete nejen prohlížet, ale i v nich vyhledávat. Zvolit si lze detailně téma, zdroj, místo události i její čas. Nechybí ani možnost „přidat do oblíbených“.

Další zajímavosti na Google News

V pravé postranní liště najdete zajímavé vychytávky. Zde nabízí Google počasí a zprávy, které jsou nyní ostatními uživateli nejčastěji vyhledávané nebo čtené. Zdrojem několikadenní předpovědi je spolehlivý weather.com. Díky personalizaci je samozřejmě zobrazované počasí z vaší lokality, kde se nacházíte. Pro správné fungování je třeba povolit přístup Google k vaší poloze. Přepnout můžete na stupně Celsia, stupně Fahrenheita i kelviny.

V levé postranní liště vedle oblíbených položek a uložených vyhledávání uvidíte i přehledně řazené odkazy na kategorie, abyste nemuseli pokaždé listovat hlavní stránkou. Základem je dělení dle lokality, kde si můžete vybrat, zda chcete zobrazit zprávy z domova nebo z celého světa. Dolní kategorie odpovídají konkrétním tématům jako je věda sport nebo zábava.

Když se podíváte na dolní část levé lišty, můžete si zde přepnout jazyk nebo přejít do nastavení. V něm uvidíte obsah, který jste blokovali, i vlastní aktivitu na Google Zprávách, jež slouží jak historie prohlížení. V případě, že narazíte na jakýkoliv problém, je tu pro vás samozřejmě připravená i nápověda nebo možnost odeslat zpětnou vazbu.

Určitě vás také bude zajímat, že stejně jako většina úspěšných internetových služeb, má Google Zprávy a Počasí svou aplikaci. Díky ní budete mít tento zpravodajský server prakticky po ruce na vašem mobilu nebo tabletu. K dispozici se nabízí pro dva nejznámější a dnes nejpoužívanější operační systémy, tedy Android a iOS.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: