Jaká je podpora v nezaměstnanosti pro rodinu a OSVČ? | VímVíc.cz

Jaká je podpora v nezaměstnanosti pro rodinu a OSVČ?

25. 03. 2020

Přijít o práci není nic příjemného. Zvláště v nejistých dobách, jako je například epidemie koronaviru 2020. Pokud jste ale nezaměstnaní, vyplatí se vědět, v jakých případech máte nárok na podporu, jak o ni zažádat a co k tomu budete potřebovat. Zde najdete všechny potřebné informace přehledně na jednom místě.

Tento článek zde zůstane pro případné porovnání. Aktuální článek pro rok 2022 na téma podpora v nezaměstnanosti a přihlášení na úřad práce je k nalezení na následujícím odkazu.

Kdy mám nárok na podporu v nezaměstnanosti 2020

V případě, že jste přišli o práci nebo jste dostali výpověď a chcete na úřadu práce zažádat o podporu v nezaměstnanosti, musíte splnit několik kritérií, aby vám byly dávky přiznány. V první řadě musíte být občanem České republiky. Následně se musíte do tří dnů po rozvázání pracovního poměru (respektive ukončení náhradní doby zaměstnání či ukončení živnosti) zaregistrovat jako uchazeč o zaměstnání na pracovním úřadu v místě svého trvalého bydliště.

Provedení registrace na úřad práce není nic složitého a v případě potřeby vám se vším pomůže pracovník na přepážce evidence uchazečů o zaměstnání. Při první návštěvě si s sebou nezapomeňte vzít všechny potřebné dokumenty.

  • občanský průkaz
  • zápočtový list
  • doklad o výši vašeho průměrného výdělku
  • evidenční list důchodového pojištění
  • výpověď/dohoda o provedení práce
  • potvrzení zaměstnavatele o vyplacení odstupného

Základem je provést registraci na úřad práce a vyplnit tzv. žádost o zprostředkování zaměstnání. Pokud si nebudete hledat práci, podpora v nezaměstnanosti se vás netýká. Nesmíte pobírat starobní důchod ani nemocenskou. V neposlední řadě musíte mít za poslední dva roky zaplaceno minimálně 12 měsíců sociálního pojištění. Je zcela jedno, jestli vám bylo strháváno z platu jako zaměstnanci, nebo jste podnikali na živnostenský list a platili si ho sami.

Podpora v nezaměstnanosti je určena těm, kteří se zaregistrují na úřadu práce a za poslední dva roky mají zaplaceno minimálně 12 měsíců sociálního pojištění.
Podpora v nezaměstnanosti 2019

Co je to náhradní doba zaměstnání

Náhradní doba zaměstnání zohledňuje situace, v nichž jste si sice na sociální pojištění nepřipláceli, ale přesto se tato doba počítá. Tato kritéria splňuje:

  • Mateřská či rodičovská
  • Dočasná zdravotní neschopnost
  • Příprava zdravotně postižené osoby k práci
  • Péče o osobu, která je závislá na pomoci ostatních (odstupňováno od lehké závislosti po úplnou)
  • Pobírání důchodu pro III. stupeň invalidity
  • Výkon pozice dobrovolníka v akreditované organizaci
Kategorie náhradní doby zaměstnání umožňuje dosáhnout na podporu v nezaměstnanosti i lidem, kteří neplatili sociální pojištění, ale splňují určité podmínky.

Z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti

Ne všichni, kterých se dotkla nezaměstnanost, dostanou stejné příspěvky. Podpora v nezaměstnanosti OSVČ se odvíjí od toho, kolik jste vydělávali. U ostatních zaměstnanců určují výši příspěvků platové třídy. Mzdová kalkulačka je online nástroj, který dokáže během minuty vypočítat čistou mzdu. Jednoduše řečeno, podpora v nezaměstnanosti je procentuální částka vaší čisté mzdy, která se mění v závislosti na tom, jak dlouho podporu pobíráte.

Konkrétní čísla vám pomůže zjistit mzdová kalkulačka.

Zjednodušeně řečeno čistá mzda je částka, kterou vám zaměstnavatel na konci měsíce vyplatí. Vypočítává se z hrubé mzdy, z níž se odečtou odvody na daně a sociální a zdravotní pojištění. Zároveň jsou k ní připočteny nejrůznější bonusy. Z daní máte možnost získat nejrůznější úlevy, například podle počtu vyživovaných dětí.

První dva měsíce máte 65 % z průměrné měsíční mzdy, třetí a čtvrtý měsíc dostáváte 50 % a od pátého měsíce až do konce podpůrčí doby budete dostávat 45 % původní mzdy. Podpůrčí doba se vypočítává podle vašeho věku v den, kdy jste o podporu zažádali. Pokud jste mladší než 50 let, budete dostávat podporu 5 měsíců. Mezi 50 a 55 roky vám úřad práce přizná osm měsíců podpory a nad 55 let máte jedenáct měsíců.

Příspěvky na nezaměstnanost se odvíjejí od čisté mzdy, ze které je vypočítaná procentuální částka. Ta se vyplácí různě dlouho na základě vašeho věku.

V jakých případech podporu nedostanu nebo o ni přijdu

Úřad práce si dobře hlídá, komu podporu přizná a také komu ji vyplácí. V jakých případech podporu nedostanete?

  • Nesplňujete všechny podmínky pro získání podpory (viz první odstavec).
  • Pobíráte důchod či výsluhy, které jsou vyšší, než je podpora.
  • Dostali jste výpověď z pracovního poměru pro hrubé porušení povinností zaměstnance nebo předpisů.
  • Děláte si rekvalifikační kurz (dostanete podporu při rekvalifikaci).
  • Zaměstnavatel vám dal v práci odstupné (podpora se tak odkládá o tolik měsíců, během nichž odstupné pobíráte).

Výpadek příjmu je vždy nepříjemná věc. Existují zvláštní situace, kdy stát může podmínky změnit, například během epidemie koronaviru 2020. Za běžných okolností jsou ale pravidla vyplácení podpory jasně daná. V případě, že na podporu nemáte nárok a potřebujete zlepšit svoji finanční situaci, zkuste práci na doma.

Nedostali jste podporu v nezaměstnanosti? Zkuste práci z domova.

V dnešní době všudypřítomného internetu je přivýdělek z domova snadno dostupnou alternativou. I v případě, že máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, můžete si za určitých podmínek pár korun přivydělat. Práce z domova je jednou z možných variant.

Na co si dát pozor, abyste o podporu nepřišli?

  • Plňte všechny povinnosti, které vám úřad práce ukládá.
  • Pozor na zameškané a neomluvené schůzky na pracovním úřadě pracovních pohovorech.
  • Problém je také neomluvená nemoc nebo úraz (je potřeba oznámit situaci a do 8 dnů doložit potvrzení lékaře).
  • Vyvarujte se častému odmítání pracovních pozic.

Úřad práce velmi přísně hlídá dodržování vyjmenovaných pravidel a jejich nedodržení poměrně přísně trestá. V případě, že se dostanete do nějaké krizové situace a nevíte, jak postupovat, vždy se na úřadu práce informujte. Určitě se vyplatí přiznat si svou neznalost a strávit nějaký čas běháním po úřadech, než přijít o několik měsíců finanční podpory.

Úřad práce jasně stanovuje pravidla pro získání a pobírání podpory v nezaměstnanosti. Zkontrolujte si, zda splňujete podmínky, a dodržujte předepsaná pravidla.

Podpora v nezaměstnanosti OSVČ

V případě, že jste živnostník, musíte před tím, než se zaregistrujete na úřadu práce, podniknout ještě jednu věc. Je potřeba mít ukončenou nebo pozastavenou živnost. Další kroky a podmínky pro získání podpory jsou stejné jako u ostatních zaměstnanců.

Doba trvání podpůrčí doby je také shodná, ale výše podpory se vypočítává jiným způsobem. Tu určuje přepočet měsíčního vyměřovacího základu pro sociální pojištění. První dva měsíce pobíráte 65 %, další dva 50 % a po zbytek podpůrčí doby 45 %. Také maximální výše podpory pro OSVČ má svůj strop, který v roce 2020 činí 19 389 Kč.

Pro OSVČ platí stejné podmínky pro získání podpory jako pro zaměstnance. Výjimkou je nutnost ukončení či přerušení živnosti a výpočet výše podpory.

Situace se mění ve chvíli, kdy pobíráte podporu v nezaměstnanosti při rekvalifikaci. Zatímco bez ní činí maximální podpora 0,58násobek průměrné mzdy v národním hospodářství, při rekvalifikaci je to 0,65násobek průměrné mzdy. Pokud se tedy účastníte rekvalifikačního kurzu, můžete od státu dostat až 21 729 Kč.

V případě, že jste se dostali po finanční stránce do úzkých a podpora vám nestačí, možná zvažujte úvěr nebo půjčku. Těchto finančních produktů je na trhu spousta a vyznat se v nich není lehké. Podívejte se na srovnání půjček a zvažte, jestli by pro vás neměli zajímavé nabídky také nebankovní společnosti. Tyto nabízejí nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí.

Nezaměstnanost po nemocenské či rodičovské

Pokud se registrujete na úřad práce po nemocenské, podpora se bude vypočítávat z tzv. institutu pravděpodobného výdělku. Zde má rozhodující slovo zaměstnavatel, který určuje jeho výši. Může přihlédnout k tomu, jaká by byla hypotetická výše vaší mzdy v době, kdy se evidujete na úřad práce. Nebo vyjde z aktuální výše mzdy pracovníků, kteří mají podobnou náplň a rozsah práce.

Částka podpory v nezaměstnanosti se také započítává do rozhodných příjmů při žádosti o příspěvek na bydlení.

Rodičovská dovolená spadá do kategorie náhradní doby zaměstnání a podpora v nezaměstnanosti po rodičovské se vypočítává z průměrné mzdy v předchozím roce. První dva měsíce dostanete 0,15násobek, další dva 0,12násobek a po zbytek podpůrčí doby 0,11násobek. Samozřejmě platí, že pokud jste měli v předchozích dvou letech zaměstnání a odváděli sociální pojištění, podpora se vypočítává z vaší mzdy.

Pro OSVČ platí stejné podmínky pro získání podpory jako pro zaměstnance. Výjimkou je nutnost ukončení či přerušení živnosti a odlišný výpočet výše podpory.

Přijít o práci rozhodně není nic příjemného. Nezáleží na tom, jestli šlo o rozhodnutí zaměstnavatele, vaši domluvu s ním nebo zasáhly nepředvídatelné události jako koronavirus 2020. Ať už nárok na podporu v nezaměstnanosti máte nebo ne, určitě se vám budou hodit tipy, jak šetřit.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy