Mladý pracovní kolektiv – Které firmy se pyšní touto nálepkou? | VímVíc.cz

Mladý pracovní kolektiv – Které firmy se pyšní touto nálepkou?

26. 03. 2018

V poslední době lákají firmy uchazeče stále častěji na mladý pracovní kolektiv. Tato fráze již začíná být pevně zarytou v terminologii pracovních inzercí. Ačkoliv taková nabídka mnoho zájemců přitáhne, najdou se i její odpůrci. Jaké firmy vás přivítají v mladém kolektivu a proč to nemusí být vždy výhoda?

Mladý pracovní kolektiv

Starší lidé nemají práci

Ano, je tomu tak. Ačkoliv je nezaměstnanost v Česku rekordně nízká, nějaká tu je a velkou část z těchto lidí tvoří občané starší 50 let. Právě tato skupina se řadí mezi odpůrce vyhraněného mladého kolektivu ve firmách. Najdou se i extrémnější případy, kde se mluví dokonce o věkové diskriminaci.

Mladý kolektiv je poměrně silným lákadlem pro čerstvé absolventy či lidi mladšího věku, kteří se v něm cítí nejlépe. Na druhou stranu ale často znevýhodňuje uchazeče staršího věku, o které v takových případech není většinou ani zájem. Známe jsou i případy, kdy personalisté na uchazečův životopis ani nereagují, a to právě z důvodu vyššího věku. Tomu se pak obecně říká “skrytá diskriminace na trhu práce”.

Více než 30 % nezaměstnaných tvoří lidé starší 50 let.

Věk před zkušenostmi

V zahraničí, ať už je řeč o práci v Německu či jiných zemích, není tento trend tak rozšířený, jako u nás. Pracovní kolektiv bývá smíšený a uchytí se v něm jak mladší, tak starší generace.

U nás čím dál častěji nastává problém právě například u lidí, kteří nasbírali zkušenosti v cizině a s těmi se vrací k nám. Ačkoliv by se očekávalo, že množství jazykových i dalších zkušeností bude výhodou, není tomu vždy tak. Stále více firem dává přednost absolventům, se kterými může pracovat a předat jim informace podle svých potřeb, před zkušenými lidmi staršího věku.

Tímto problémem se zabývá sdružení Plus 50, které se snaží lidem starším tohoto věku pomoci se získáním práce. Právě podle tohoto sdružení existuje způsob, jak nejen tomuto problému zamezit, a to daňovým zvýhodněním zaměstnavatelů, kteří přijmou lidi z tzv. “rizikových skupin”.

Některé firmy dají přednost nízkému věku před zkušenostmi.

Pro absolventy výhoda

Mladý kolektiv je na druhou stranu výhodou pro absolventy. Ta nespočívá pouze v pracovním prostředí, které pro ně bude příjemné, ale jde především o častý problém s nalezením příležitosti jako takové. Stejně jako je mnoho starších lidí, kteří mají problém s nalezením práce, je i velké množství absolventů, kteří ačkoliv získali titul, není o ně zájem z důvodu nedostatku zkušeností. Těm většinou pomůžou právě firmy propagující mladý kolektiv, do kterého hledají nové členy.

Absolventi mají díky tomu možnost najít si práci bez praktických zkušeností.

Mladý kolektiv v konkrétních firmách

Jak jsme již zmiňovali, v Česku přibývá množství firem, které zařazují do svého inzerátu informaci o mladém kolektivu. To ale nemusí znamenat, že se jedná právě o společnost, pro kterou je věk podmínkou. V takovém pracovním prostředí se může často cítit dobře i starší člověk se svěží duší.

Pojďme se tedy podívat, o kterých konkrétních firmách je řeč. Vytvořili jsme pro vás stručný přehled:

Ne pro všechny firmy s mladým kolektivem je nízký věk podmínkou.

Pokud právě hledáte práci a rozhoduje u vás při výběru více atributů než jen mladý kolektiv, podívejte se na nabídku pracovních míst a následně na hodnocení zaměstnavatelů, kde vám mohou pomoci zkušenosti samotných zaměstnanců.

Tip: Máte ve svém pracovním kolektivu introverta a nevíte, jak s ním jednat? Podívejte se, jak spolupracovat s introvertem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří Ze života firem a kanceláří