Introvert: Jak s nimi či pro ně pracovat? | VímVíc.cz

Práce s introverty aneb Co vám nahlas nikdy neřeknou, ale měli byste to vědět?

24. 10. 2017

Ve světe, který se točí vstříc extrovertům, si introverti dávají pozor na to, co říkají. Nepřejí si totiž, aby působili na své okolí divně. Co si introvert často může myslet, aniž by to řekl nahlas? Jaká je práce s introverty či pro introverty?

Práce s introverty aneb Co vám nahlas nikdy neřeknou, ale měli byste to vědět?

Nejsem nezdvořilý, jen si na vás musím zvyknout

Při seznámení se vám možná budou zdát jako nemluvní, rezervovaní a bez zvláštního nadšení, že vás poznali. To ale jen proto, že vás neznají a bude jim chvíli trvat, než se ve vaší blízkosti budou cítit uvolněně. Nemůžeme jim to mít za zlé a není fér je obviňovat z neupřímnosti. Je to jejich způsob, jak pečovat o harmonii ve společnosti. Jednoduše ze začátku pouze pozorují chod v kanceláři a nasávají její atmosféru. Možná by se od nich mohlo mnoho nás učit, protože první dny v nové práci se skutečně vyplácí pouze pozorovat. Přečtěte si článek o tom, jak se chovat první dny v nové práci.

Introverti nechtějí velkou firemní oslavu narozenin

Myslíte to dobře – chcete pro svého kolegu v práci uspořádat večírek nebo oslavu, pozvat všechny ostatní kolegy a pronést přípitek na jeho počest. Ale introverti nesnáší pozornost ostatních lidí. Navíc své narozeniny pravděpodobně nevnímají jako takovou událost, aby je chtěli slavit ve velkém stylu. Chcete-li je potěšit, popřejte jim v klidu a bez velkých okázalostí.

Introverty velkou celofiremní oslavou narozenin nebo výročí nepotěšíte.

Raději napíšu, kdo mi volal z čísla, které neznám než přijímat neznámá čísla

Mnohem pohodlnější než telefonický hovor z neznámých čísel jsou jim textové zprávy a e-mailová komunikace. Introverti si totiž mohou dopředu promyslet, co chtějí odpovědět, aniž by bylo divné, že jim to pár minut trvá. Zároveň mají díky e-mailu nebo textové zprávě únikovou cestu, pokud chtějí něco odmítnout a hledají pro to nejzdvořilejší způsob. Zpravidla to není z lenosti, ale introvert nejspíše nepřijme příchozí hovor z neznámého čísla, později napíše zprávu nebo e-mail s tím, že nebyl u telefonu a zeptá se, kdo mi volal z čísla, které neznám. Bude se snažit vyřešit situaci jinak než přes hovor.

Klidně si budu hrát na extroverta, ale…

Dokáží se překonat a chovat se velmi společensky – uspořádat večírek a hostit spoustu lidí. Ale takový stav netrvá příliš dlouho. Poté jim dejte čas se pořádně dobít časem stráveným o samotě. Introverti se neradi prodírají přelidněnými místy a jsou nervní z toho, že se jim někdo plete pod nohy a že se někomu pod nohy pletou také oni. Všude kolem je příliš mnoho impulsů, na něž musí reagovat a jsou z toho nervní. Proto pro tyto jedince také bude příjemnou alternativou k sezení v kanceláři například home office.

Jakou práci lze dělat z domova můžete zjistit v tomto článku.

Introverti nejsou neupřímní, jen dávají přednost harmonii skupiny před vlastním, často okolím nepochopeným, pohodlím.

Nechci mluvit jen proto, aby nebylo ticho

Introvertům není příjemné vymýšlet témata jako počasí, dovolená nebo společní známí. Introverti chtějí přemýšlet a do hloubky rozebírat závažné otázky. Bezcílné žvatlání je pro ně ztrátou času. Zkuste se na ně proto obracet tehdy, kdy víte, že máte zajímavou otázku. Nemusí být nějak extrémně zajímá, jen jednoduše při navazování kontaktu s nimi zkuste vymyslet něco lepšího, než je takzvaná small talk. Tu jednoduše nenávidí. A pokud chtějí být někde sami, tak si o ně starost nedělejte. Pravděpodobně se pouze snaží jenom být chvíli mimo společnost a nepotřebují a ani nechtějí to nějak vysvětlovat.

Na kolik váš poslední zaměstnavatel respektoval vaše potřeby? Dejte nám o tom vědět v hodnocení zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří