Kaufland zvyšuje mzdy: Kolik si zaměstnanci vydělají? | VímVíc.cz

Kaufland zvyšuje mzdy: Kolik si zaměstnanci vydělají?

14. 05. 2018

Rekordně nízká nezaměstnanost se odráží ve zvyšování mezd a přidávání nejrůznějších benefitů. Také Kaufland hlásí zvýšený průměrný plat prodavačů.

Kaufland mzdy

Vyšší nástupní mzdy

Jeden z nejznámějších obchodních řetězců Kaufland nabídne svým zaměstnancům od června 2018 výrazně vyšší nástupní plat. Jedná se především o zaměstnance na provozních pozicích ve všech provozovnách. Nově bude nástupní průměrný plat na plný úvazek po zkušební době 24 000 Kč hrubého na nejnižších pozicích, jako je například asistent prodeje. V Praze pak bude minimální mzda na stejné pozici 26 tisíc korun. Oproti předchozí situaci se jedná o 26% zvýšení. Jak jsou se změnou spokojení zaměstnanci, je možné vidět na hodnocení Kauflandu.

Kaufland zvýší mzdy svým zaměstnanců. Na nejnižší pozici asistenta prodeje na plný úvazek půjde o 26% navýšení na 24 000 Kč.

Boj o zaměstnance

Velká část obchodních řetězců na českém trhu zvyšuje mzdy svým zaměstnanců a to i v několika vlnách. Jedná se o důsledek více vlivů. Platy v České republice rychle rostou a průměrný plat se zvýšil o 7 % na téměř 30 000 korun. Zároveň je trh práce dost utažený a firmy se snaží řešit nedostatek provozních zaměstnanců, případně dělají vše pro to, aby si udržely stávající. Kaufland tak rozšířil škálu nabízených úvazků a snaží se vyjít zaměstnancům vstříc. K dispozici jsou nejrůznější délky úvazků od celodenního přes osmihodinový až po úvazky dle dohody. Prostor je i pro brigádníky a problém není ani dohoda o provedení práce.

Velké firmy, včetně společnosti Kaufland, řeší nedostatek provozních zaměstnanců zvyšováním mezd a nabídkou flexibilních pracovních úvazků.

Situace v ostatních řetězcích

Jak už bylo řečeno, zvyšování mezd se netýká jen Kauflandu. Například diskont Lidl, který patří do stejné obchodní skupiny, německé společnosti Schwarz, už nabídl nástupní průměrný plat pro prodavače a pokladní ve výši 28 000 Kč, což je vzrůst o 5 %. V Praze si provozní zaměstnanci Lidlu přijdou na 29 tisíc korun. Vyšší mzdu nedostanou ale jen noví zaměstnanci. Ve stejném poměru porostou také platy stávajících zaměstnanců. Na své budoucí a současné zaměstnance myslí i vedení Penny Marketu. Provozní zaměstnanci centrály i pokladní už v březnu 2018 dostali přidáno zhruba 7 %. Obchodní řetězec Albert zvyšuje nástupní mzdu pokladním a prodavačům už zhruba rok. Celkově šlo zatím o 32,5 % a poslední navýšení proběhlo v lednu 2018 o 19 %. Průměrný plat na pozici pokladní – prodavač se tak v současnosti pohybuje mezi 18 a 21 tisíci korunami v závislosti na konkrétním kraji.

Situace na trhu nutí velké obchodní řetězce zvyšovat nejen nástupní mzdy provozních zaměstnanců, ale také přidávat současným zaměstnancům.

Prodavač – platové třídy

Průměrný plat zaměstnanců určuje ve veřejném sektoru stát tím, že vytváří platové třídy. Každý by tedy měl být odměňován podle náročnosti a typu práce, dosaženého vzdělání a praxe. V rámci soukromého sektoru nemá stát takové pravomoci, aby ovlivňoval například pracovní smlouvu. To znamená, že nemůže například přikázat, jaký by měl být průměrný plat prodavače. Může ale nařídit, jaká bude v dané profesi minimální a zaručená mzda. Od toho jsou zákonem stanovené platové třídy, které jasně definují náplň práce a sazbu za hodinu a měsíc. Prodavač tak může spadat do 1. až 8. platové třídy, podle typu práce, kterou vykonává. Podle ní se pak vypočítává zaručená mzda.

  • První a druhá platová třída: podpůrné a dílčí práce, ruční manipulace se zbožím a výkup lahví
  • Třetí a čtvrtá platová třída: samostatná práce – prodej zboží, prodej a servírování již uvařených jídel, prodej a obsluha na čerpacích stanicích, manipulace s hotovostí nebo platebními kartami
  • Čtvrtá a pátá platová třída: prezentace a prodej zboží a služeb, manipulace se zbožím (příjem, kontrola, naskladnění, vystavení či aranžování), manipulace s hotovostí nebo platebními kartami, prodej vyžadující odborné znalosti, vyřizování reklamací
  • Pátá a šestá platová třída: Nákup a prodej cenného zboží včetně oceňování (starožitnosti, zlato, umění apod.)
  • Lidé na pozici prodavač mohou spadat do první až šesté platové třídy, která jim zaručuje určitou výši minimální mzdy podle jejich schopností a dovedností.

Jak je to v reálu?

Velmi často se stává, že obchodní řetězec nabízí pozici prodavač – pokladní v určité platové třídě, které ale popisu pracovní náplně neodpovídá. Například zaměstnanec, jehož náplní bude i práce s počítačem nebo jsou od něj vyžadovány alespoň základní jazykové znalosti, spadá do vyšší kategorie než obyčejný prodavač ve vesnickém krámku. Nabídek na pracovní pozici prodavač se málokdy vyšplhá přes 20 000 čistého a vzhledem k současným cenám je to mezní hranice. Vždycky se tak vyplatí mít určitou přidanou hodnotu, například dosažené vzdělání, které je zaměstnavatel nucen ze zákona správně ohodnotit v rámci platové třídy.

Na druhou stranu se ukazuje, že na pozici prodavače začínalo mnoho dnes slavných a úspěšných podnikatelů. Jeff Bezos a jeho Amazon začínali jako malý online prodejce knih. Steve Jobs na začátku v podstatě prodával počítačové programy a software. Milionář Aristoteles Onasis zace začínal jako prodejce cigaret. Jedná se samozřejmě o několik výjimek z pravidla, na kterých je ale vidět, že vypracovat se od píky je také možnost. To dokazuje také tzv. kolečko, kterým si musejí projít manažeři prodejen v rámci zaučení. Vyzkouší si nejprve všechny pracovní pozice, včetně prodavače, aby dokonale poznali své pracovní prostředí a způsob, jakým funguje. Pak teprve můžou prodejnu řádně vést. V případě, že vás zajímá, jak myslí Kaufland nejen na zaměstnance, můžete si vzít Kaufland leták nebo se pohodlně podívat online na kupi.cz.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Start kariéry Uvnitř firem a kanceláří