Potravinářský průkaz: co vědět a kde ho získat | VímVíc.cz

Potravinářský průkaz: co vědět a kde ho získat

30. 11. 2018

Nejen potraviny a kosmetika. Pokud se budete profesně pohybovat v bližším kontaktu s čímkoliv, co se ve finále dostane ke kůži zákazníka nebo ho může jakkoliv infekčně ohrozit, potřebujete zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství. Jak na to a jaké se s tím pojí povinnosti?

Potravinářský průkaz: co vědět a kde ho získat

Kdo potřebuje zdravotní neboli potravinářský průkaz?

Podle názvu by se mohlo zdát, že se průkaz týká pouze jídla. To je však zavádějící, protože je potřeba prakticky u všeho, co by mohlo nějakým způsobem infekčně ohrozit koncového zákazníka. Podle občanského zákoníku platí nutnost mít při sobě tento zdravotní průkaz jak pro podnikatele či živnostníky, tak pro brigádníky v restauracích nebo třeba na vánočních trzích.

Občanský zákoník potom specifikuje povinnost mít potravinářský průkaz při provozování živnosti, při níž je jakkoliv porušována integrita kůže – manikúra, pedikúra, tetovací salon, ale i kadeřnice.

affiliate-modra-nejlevnejsi-728x90-1557911966.jpg
Zdravotní průkaz musí mít i maséři či provozovatelé solárií.

A ve výčtu profesí můžeme pokračovat. Stejně silně jako potravin se totiž průkaz týká osob vyrábějících kosmetiku nebo provozujících rekondiční či regenerační cvičení. Zdravotní průkaz musí mít dokonce i maséři a provozovatelé solárií.

Je tedy nedílnou součástí mnoha zaměstnání. Není ale nijak složité tento malý dokument získat. Nemáte-li však zdravotní problémy, váš praktický lékař vám ho bez problému vydá.

Jak získat potravinářský průkaz

Proces je to na hony vzdálený vyřizování dokumentům, jakými jsou živnostenský list nebo třeba výpis z rejstříku trestů. Je dobré pamatovat na to, že si průkaz musíte vyřídit před započetím vaší profese nebo přivýdělku. Potřebujete ho totiž hned od prvního dne vykonávání činnosti.

Pro vás tento postup znamená pouze příchod k vašemu obvodnímu lékaři, který vám udělá patřičnou prohlídku, posoudí váš zdravotní stav vzhledem k infekčním onemocněním, provede patřičné odběry, stěry a vzorky pošle do laboratoře. Vy u něj poté zaplatíte poplatek a průkaz je na světě.

Lékař poté rozhodne, zda vám vydá průkaz na dobu určitou nebo neurčitou. A pokud jste dostali razítko na dobu neurčitou, máte vystaráno.

Jen pozor na práci v zahraničí, zde ho většinou nevyužijete. Každá země má totiž svá pravidla a kontroly kvality, a tedy i své verze prokázání bezinfekčnosti.

Průkaz je nutné mít u sebe hned od prvního dne vykonávání činnosti.

Cena zdravotního průkazu zákonem přesně stanovena není. Určuje ji až sám lékař. Většinou se však pohybuje mezi 200 až 400 korunami, které zaplatíte přímo jemu.

affiliate-modra-nejlevnejsi-728x90-1557911966.jpg

Co je potřeba vědět

U všech průkazů je dobré si zjistit i přesné znění zákona, který se na ně vztahuje. U zdravotního průkazu pracovníka v potravinářství je toto dokonce vyžadováno a neznalost vám může zařídit pozastavení činnosti až do složení zkoušky, která prokáže vaše znalosti. Tato zkouška vám musí být umožněna nejdéle do patnácti dnů od odebrání průkazu.

Ale žádnou paniku, paragraf zabývající touto problematikou, tedy § 19 zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, je jen tři odstavce dlouhý a rozhodně není potřeba ho znát slovo od slova. Je pouze dobré si pamatovat proč, kdy a při jaké činnosti vlastně tento průkaz musíte mít.

Neznalost potřebného zákona vám může zařídit pozastavení činnosti až do složení zkoušky, která prokáže vaše znalosti.

Pokud již tedy potravinářský průkaz máte a pracujete, mějte na paměti, že může kdykoliv přijít kontrola a ptát se, zda máte průkaz i znalosti při sobě. Rozhodně si ho taky nezapomeňte připsat do svého životopisu, každý detail se v něm totiž počítá a zaměstnavatel s vámi tak může začít spolupracovat klidně druhý den. A pokud byste například letěli v létě pracovat do zahraničí, bude se vám třeba opět hodit.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Ze života zaměstnanců