Financování auta a nejlevnější možná půjčka | VímVíc.cz

Financování auta a nejlevnější možná půjčka

14. 04. 2020

Jak vybrat nové auto? Pořízení automobilu často představuje nemalou položku ve výdajích rozpočtu. Pokud své rozhodnutí dobře neuvážíte, může se stát i velice nevýhodnou investicí. Co potřebujete vědět, abyste neutratili více než je nutné? Podívejte se jaké jsou možnosti financování auta a která by mohla být tou nejlepší právě pro vás.

Financování auta

Financování auta

Rozhodli jste se pro koupi nového automobilu, nemáte našetřenou částku v plné výši a hlavou se vám honí otázka jak vybrat nové auto? Pak se vám nabízí v zásadě tři rozumné možnosti, jak situaci vyřešit. Můžete zažádat o běžný spotřebitelský úvěr, můžete využít leasing nebo využít P2P půjčku.

P2P půjčka

P2P půjčky jsou takovou novinkou posledních let. V České republice tuto možnost nabízejí především Zonky. Přes Zonky si můžete pořídit půjčku o 2 až 3 % výhodněji než v bance. Půjčka od Zonky je tedy nejlevnější možná půjčka na trhu. Navíc vás nečekají žádné další poplatky, půjčku můžete zdarma splatit předčasně a vše vyřídíte online. P2P půjčka sice zatím není úplně častou variantou financování koupě automobilu, ale určitě stojí za zvážení. Především pokud potřebujete desítky či nižší stovky tisíc korun.

Půjčka nebo leasing?

Hlavní rozdíl mezi úvěrem a leasingem představuje vlastnictví automobilu. V případě úvěru je automobil váš již od chvíle, kdy úvěr uzavřete. Pokud zvolíte leasing, pak automobil můžete používat, ale oficiálně vám bude patřit až ve chvíli, kdy úspěšně zaplatíte poslední splátku. Do té doby je ve vlastnictví leasingové společnosti, která vám ho v podstatě pronajímá. Která varianta je lepší právě pro vás, to už záleží na konkrétní situaci.

Půjčka na auto

Úvěr představuje určitou jistotu. Automobil je váš a pokud byste například nemohli splácet, banka s vámi bude hledat řešení, zatímco v případě leasingu by leasingová společnost mohla jednoduše celou smlouvu zrušit a automobil zabavit. Pokud se jedná o váš majetek můžete si také nárokovat jednorázový odpočet celého DPH z ceny vozu na začátku splácení a následně provádět jeho daňové odpisy. Nevýhodou naopak může být, že uzavření povinného ručení, servis a opravy auta jsou pouze vaší starostí.

Úvěr na auto si můžete pořídit buď u banky, anebo u některé z nebankovních společností, jež nabízejí nebankovní půjčky ihned. Obecně můžeme říci, že banky mívají výhodnější podmínky, ale zároveň také přísnější kritéria, která musíte splňovat, abyste půjčku dostali. Pokud splníte kritéria, která banka požaduje, pravděpodobně získáte jednu z nejvýhodnější půjček na trhu. Velmi výhodná je například půjčka od České spořitelny nebo financování aut od společnosti ESSOX. Financování nových nebo ojetých aut od ESSOX je až do 100 % ceny vozu dle jeho stáří.

Úvěr na auto srovnání

Při výběru konkrétního úvěru záleží především jaké jsou vaše specifické potřeby. Vždy je ale dobré sledovat hodnotu RPSN. RPSN vám totiž říká výši všech úroků a povinných poplatků, které budete muset zaplatit v souvislosti s čerpáním půjčky ihned.

  • Pokud se podíváme na aktuální nabídku úvěrů na auto, které banky nabízí, tak nejnižší RPSN uvádí Raiffeisenbank. Úvěr na auto od Raiffeisenbank přichází s RPSN od 4,05 % p.a., splatností 12-72 měsíců a limitem úvěru až 750 000 Kč. Zároveň je bez poplatků za poskytnutí úvěru, vedení účtu či předčasné splacení.

  • Na druhém místě podle RPSN je s RPSN 4,58 % p.a. Cofidis půjčka na auto. Doba splatnosti půjčky je u Cofidis 12-84 měsíců, ale limit úvěru je pouze 500 000 Kč. Ani Cofidis si neúčtuje poplatky za poskytnutí úvěru, vedení účtu či předčasné splacení.

  • Třetí příčku s RPSN 4,9 % p.a. obsadily společně ČSOB a Equa bank. Autopůjčka od ČSOB nabízí vyšší limit úvěru - až do výše 800 000 Kč. Equa bank zase boduje s širším obdobím splatnosti, v rozsahu 3-120 měsíců. Obě společnosti si opět neúčtují žádné poplatky za poskytnutí úvěru, vedení účtu ani předčasné splacení.

Leasing

Leasing bývá dostupnější. Nemusíte splňovat tak přísná pravidla jako kdybyste žádali o půjčku. Mohou ho tak získat i lidé, kteří měli v minulosti s placením problémy, či mají nižší příjem. Další výhodou je, že běžné provozní záležitosti jako je placení pojištění či servisní opravy zajišťuje leasingová společnost a vám odpadají starosti. Na druhou stranu leasing může přinášet i různá omezení, například omezení počtu ujetých kilometrů. V případě, že se rozhodnete pro leasing budete se ještě muset rozhodnout, zda zvolíte leasing operativní či leasing finanční.

Operativní leasing

Operativní leasing umožňuje především krátkodobé užívání věci. V případě automobilu se jedná skutečně spíše o pronájem a neočekává se, že by někdy přešel do vašeho vlastnictví. Můžete mít stále nový automobil, ale pamatujte, že je vlastně pouze vypůjčený. Nemůžete na něm provádět žádné úpravy a je možné, že způsobíte škody, na které se nebude pojistka vztahovat. Navíc v případě operativního leasingu mohou automobil řídit pouze osoby, které jsou předem uvedené ve smlouvě. Máte pocit, že by vám právě tato možnost mohla vyhovovat? Podívejte se jaký je nejlevnější operativní leasing.

Finanční leasing

Finanční neboli klasický leasing naopak počítá s tím, že po splacení smluvené částky se automobil stane vaším majetkem. U finančního leasingu bývá obvykle uplatňována akontace. Jedná se o první splátku, která bývá ve výši až 30 % ceny vozidla a slouží v podstatě jako záloha. Pokud se vám jednotlivé splátky leasingu zdají nižší než u bankovního úvěru, nezapomínejte započítat také akontaci.

Pro podnikatele

Pokud jste podnikatel máte ještě pár možností navíc. Živnostníci běžně využívají čtyři varianty financování automobilu. Kromě úvěru, finančního a operativního leasingu, bývá častá i platba v hotovosti. Platba v hotovosti je nejlevnější z možností nákupu automobilu a podnikatelé, na rozdíl od fyzických osob, často disponují dostatečnou finanční částkou, aby tuto možnost mohli využít.

Jsou ale i podnikatelé, kteří nechtějí jednorázově platit tak vysoký výdaj a raději stále volí financování koupě automobilu pomocí cizího kapitálu. Vstříc jim vycházejí společnosti, které připravují speciální nabídku právě pro živnostníky. Větší firmy pak rády využívají operativních leasingů. Ty jsou sice za vyšší cenu, ale zajistí firmě veškerý servis, pravidelnou výměnu starých automobilů za nové a vozový park je díky tomu stále ve výborné kondici.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření