Jak rychle mohou klienti převádět peníze z banky do banky? | VímVíc.cz

Jak rychle mohou klienti převádět peníze z banky do banky?

29. 08. 2020

Klienti českých bank v minulosti často trpěli tím, že převody peněz z účtu na účet trvaly delší dobu, v některých případech i 3 dny a více. To už je v současnosti spíše výjimkou. Převody obvykle trvají maximálně 1 pracovní den, někdy i pouze několik hodin. Jak fungují převody peněz z banky do banky? Jak dlouho trvají převody z a do bank ze zahraničí? Jak fungují okamžité platby a které banky je umožňují? Jak na převod peněz o víkendu?

Převod peněz z banky do banky - jak rychle

Převod peněz mezi bankami

Všechny české banky se shodují v tom, že chtějí co nejvíce urychlit dobu trvání převodu peněz z banky do banky. 11 českých bank již zavedlo možnost okamžité platby, ostatní banky to plánují v nejbližších měsících. Cílem všech bank je maximálně urychlit převody peněz mezi bankami a zamezit rozdílům v době trvání převodu u jednotlivých bank. Převody peněz mezi bankami by už neměly trvat několik dní, ale měly by být připsány na příchozí účet v řádech několika sekund, minut, maximálně hodin. Převody peněz mezi bankami jsou nejčastěji využívány při poskytování půjček a jejich následném splácení. Všechny platební podmínky se nachází například v online srovnání půjček. Klienti v těchto případech oceňují rychlé odchozí i příchozí platby.

Jak dlouho trvá převod peněz z banky do banky?

Jak dlouho trvá převod peněz D+0?

Co znamenají D+0 bankovní příkazy? Jak dlouho trvá převod peněz D+0? D+0 bankovní příkazy fungují tak, že pokud klient podá platební příkaz do určité hodiny v pracovní den, peníze budou ještě tentýž den připsány na příchozí účet. Tyto platby přichází v pracovní dny, ne o víkendy a svátky. Každá banka má jiný tento šibeniční čas, do kterého musí být platební příkaz zadán, aby byl tentýž ten připsán na příchozí účet. Jsou banky, které mají tento čas limitovaný 8. hodinou ranní (např. mBank nebo Raiffeisenbank). Poté jsou banky, které mají tento čas v 10:30, 11:30 nebo ve 12:00. U většiny bank musí být příkaz podán v dopoledních hodinách, aby byla šance, že budou peníze na příchozím účtu ještě tentýž den.

Jak dlouho trvá převod peněz D+1?

Co znamenají D+1 bankovní příkazy? Jak dlouho trvá převod peněz D+1? D+1 bankovní příkazy fungují tak, že, pokud je bankovní příkaz podán v odpoledních hodinách do určitého času, jsou peníze připsány na příchozí bankovní účet následující pracovní den. Tyto příkazy bývají také vyřízeny pouze v pracovní dny, ne o víkendu nebo ve svátky. Většina bank v České republice má tento čas limitovaný 17. hodinou odpolední. Jsou ale výjimky (např. Banka CREDITAS, Česká spořitelna, Komerční banka aj.), kdy klient může podat platební příkaz rovněž v noci, do půlnoci a peníze budou připsány na příchozí účet rovněž následující pracovní den.

Bankovní převody mezi různými bankami

Jak fungují převody mezi různými bankami a proč trvají delší dobu? Pokud klient posílá peníze do stejné banky, peníze jsou na příchozí bankovní účet připsány okamžitě. V tomto případě je převod peněz z účtu na účet velmi rychlý. Pokud ale klient převádí peníze do jiné banky, platební příkaz prochází přes zúčtovací centrum, které je vedeno Českou národní bankou. Zde je finální připsání peněz na příchozí účet ovlivňováno mnoha faktory, proto peníze mohou být na příchozím účtě až další pracovní den nebo až za 2 dny.

Tady nastává problém například v případě, kdy klient odesílá platbu ze svého bankovního účtu v pátek odpoledne nebo večer. Převod z účtu na účet je sice klientem realizován v pátek, ale na příchozím účtu mohou být peníze až v pondělí nebo dokonce v úterý v dopoledních hodinách. Převod peněz mezi bankami je takto velmi zdlouhavý a pro mnohé klienty neakceptovatelný.

Převod peněz z účtu na účet a rychlé půjčky

V České republice jsou příchozí a odchozí platby nejčastěji využívány v úvěrovém sektoru půjček, úvěrů, hypoték a leasingů. Klienti, kteří využijí služeb půjček, očekávají, že jim vypůjčená částka přijde co nejrychleji na bankovní účet a většinou nevítají žádná velká zdržení, proto očekávají co nejrychlejší příchozí platbu ze strany bankovní nebo nebankovní instituce. Klienti, kteří využili služeb půjček a úvěrů, dále budou zadávat pravidelné odchozí platby. Klienti většinou splatnost svých finančních závazků řeší za pomoci trvalých příkazů.

V případě, že některá platba například z důvodu nedostatku financí na bankovním účtě neodejde, může klient potřebovat využít služeb okamžité platby, ale je nutné, aby tuto službu podporovala i příchozí banka. Pokud se jedná o klasickou odchozí platbu, může se zdát, že platba přijde až po splatnosti a poté by mohly klienta čekat pokuty a nepříjemnosti s poskytovatelem rychlé půjčky.

Pokud si například klient bere bankovní půjčku, může být převod trochu pozdržený víkendem, svátky nebo tím, že odchozí a příchozí banky jsou odlišné. Nebankovní instituce mají takto například účty u více českých bank, aby bylo vyřízení půjčky rychlejší. Klient si tak díky srovnání půjček může vybrat takovou půjčku, aby ji měl co nejrychleji na svém bankovním účtu a za pomoci úvěrové kalkulačky zjistí, kolik a jak dlouho budou měsíčně splácet. Jedná se o produkt jednoduše nazývaný rychlá půjčka.

Okamžité platby

Novinkou na českém bankovním trhu jsou okamžité platby, kdy peníze z jedné do druhé banky dorazí během několika sekund. V České republice tuto možnost ale stále nenabízí všechny banky, i když by ji klienti velmi ocenili. Jaké banky umožňují okamžitou platbu?

V České republice je v současnosti 11 bank, které umožňují okamžitou platbu:

  1. Air Bank
  2. Banka CREDITAS
  3. Česká spořitelna
  4. ČSOB
  5. Equa bank
  6. Fio banka
  7. Poštovní spořitelna (ČSOB)
  8. Komerční banka
  9. MONETA Money Bank
  10. PPF banka
  11. Raiffeisenbank

Okamžité platby jsou mezi klienty stále oblíbenější. Proč si získaly tolik příznivců? Okamžité platby jsou na příchozí účet připsány okamžitě, nejen v pracovní dny, ale také o svátky, víkendy nebo v noci. Proto, když si klient například o víkendu vzpomene, že zapomněl zaplatit nějakou důležitou platbu, může i o víkendu využít služeb okamžité platby a peníze jsou na příchozí účet připsány okamžitě.

Převod peněz o víkendu je za pomoci okamžité platby možný a klienti této možnosti začínají stále častěji využívat.

Kolik stojí okamžitá platba? Služba okamžité platby bývá u všech českých bank zpoplatněna. Klient se ale nemusí bát nějaký přehnaných poplatků, protože cena okamžité platby je obvykle v řádech několika Kč, maximálně desítek Kč. Některé banky si za okamžité platby účtují 1 Kč, 6 Kč, 10 Kč nebo 20 Kč.

Aby mohla být okamžitá platba uskutečněna, musí obě banky, odchozí i příchozí, podporovat službu okamžité platby. V případě, že jedna z bank okamžitou platbu nepodporuje, nemůže být okamžitá platba uskutečněna. Dalším omezením je maximální částka, která může být tímto způsobem odeslána. Všechny banky, až na jednu výjimku, umožňují odeslat až 400 000 Kč okamžitě, pouze Česká spořitelna má okamžitou platbu v maximální výši 100 000 Kč. Plánují ale výši navýšit, až bude zájem o tento druh služby větší zájem.

Rozdíl mezi okamžitou a expresní platbou

Banky, které nemají v nabídce okamžitou platbu, mají v nabídce tzv. expresní platbu. Expresní platby jsou ale mnohem méně výhodné. Expresní platba může trvat až několik hodin a bývá zpoplatněna větší částkou, obvykle v řádech stokorun. I banky, které mají v nabídce okamžitou platbu, mají v nabídce expresní platby, ale pro klienty je mnohem výhodnější využít služeb okamžité platby. Na webových stránkách bank klienti naleznou ceníky za platby a další úvěrové kalkulačky, kde klienti přesně vidí co a za kolik zaplatí.

Převod peněz ze zahraničí

Převod peněz ze zahraničí je nejvíce ovlivňován cílovou měnou (česká koruna, eura, dolary aj.). Všechny zahraniční platby musí projít kontrolou mezibankovního systému CERTIS, který je provozován Českou národní bankou. Nejrychleji jsou obecně převáděna eura za pomoci tzv. SEPA plateb, kde jsou, díky Evropské unii, přesně definována pravidla odchozích a příchozích zahraničních plateb. Tyto platby v eurech jsou obvykle připsány již následující pracovní den. Mimoevropské platební příkazy mohou trvat 5 až 10 dní. Převod peněz ze zahraničí je tedy maximálně ovlivňován cílovou měnou.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření