Motivační citáty o životě a moudra dne | VímVíc.cz

Motivační citáty o životě a moudra dne

22. 07. 2023

Chceme-li být úspěšní, musíme se neustále zlepšovat a každý den prožít tak, abychom se více přiblížili svým cílům. Zní to jako otřepaná fráze, která navíc nejde dohromady s denním nabitým harmonogramem? Najít si čas na plnění našich cílů je mnohdy těžké, ale skvělé na tom je, že čím více toho zvládneme, tím odhodlanější budeme k dalším krokům našich plánů.

Motivační citáty o životě a moudra dne nás dokáži namotivovat k činům jak v pracovním, tak v osobním životě. Krátký motivační citát nás může posunout v poslání důležitého formálního dopisu, který odkládáme několik dní. Motta dne mohou být zodpovědná za náš úspěch. Hledáme-li cestu, kudy z nudy, čtení motivačních citátů může být jedna z cest. Není náhoda, že mnoho lidí má doma na stěnách zarámované motivační citáty na každý den. Tímto stylem jsou vyzdobené i kavárny a například toalety v restauracích.

Citáty o životě

Proč fungují motivační citáty?

Každý si už jistě položil otázku, co je na motivačních citátech o životě tak jedinečného, že se z nich stávají mantry pro celé generace lidí. V zásadě za to může kombinace tří faktorů. Lidské bytosti chtějí, aby v ně někdo věřil. Když nějaký kouč, trenér nebo mentor věří, že něco dokážeme, je mnohem pravděpodobnější, že se to potom skutečně stane. Trocha „sebekoučování“ probíhá, i když sami sobě přečteme nějaký motivační citát na každý den nebo moudro dne.

A když si z něj uděláme mantru, kterou opakujeme pravidelně, časem jí uvěříme. Přeci jen, někteří z nás se ostýchají i při tom, jak začít konverzaci, natož pak si najmout osobního kouče. Síla jazyka je asi nejdůležitější ze tří aspektů, které ovlivňují oblíbenost povzbuzujících citátů o životě. Proč některé věty jen proplují kolem a některé naopak opakujeme i několik stovek let?

Jsme určení k tomu, aby nás více zaujaly a lépe se nám pamatovaly takové věty, které jsou rytmické, rýmují se nebo vytvářejí nějaký druh slovní hříčky. I pouhé opakování slov, která se použijí v jiném významu nebo obrazně, udělá velký kus práce. Jednou možností je věta dělící se na dvě části, z nichž obě dvě mají stejný počet slabik. Jako příklad si můžeme uvést rčení: „Kdo s čím zachází, tím také schází.“ Všimli jste si toho?

Ano, kromě stejného počtu slabik obsahuje toto moudro dne dvakrát stejný kořen slovesa. Lidský mozek si v tomto libuje! Poslední faktor je sdružovací instinkt. Odpradávna máme tendenci se sdružovat do skupin a vybírat si vůdce, kteří nám řeknou, co dělat. Vykládání povzbuzujících citátů může být skvělé téma k tomu, jak začít konverzaci. Vzhlížet ke vzorům, přikládat jejich slovům velkou váhu a následně se snažit je napodobit, je pro nás naprosto přirozené.

Díky citátům motivačním můžeme oslovit osobu, která se nám líbí nebo konečně odeslat důležitý formální dopis. Většina motivačních hesel je přičítána známým osobnostem z řad spisovatelů či herců. Jsou však i krátké motivační citáty, u kterých se nedochovalo jméno autora.

Motivační citáty o životě

Pro skeptiky jsou motivační citáty o životě klišé a nemohou je ani vidět. A není divu, že jim nepomáhají. Pokud skutečně dáme motivačním citátům o životě šanci, nebudeme si je jen číst, ale zařadíme jejich poselství do svého každodenního života stejně tak, jako jiní tráví čas sledováním nejlepších animovaných filmů nebo večerních zpráv. Na rozdíl od televizních zpráv obsahují i nejlepší animované filmy různá poselství, moudra dne nebo vtipné motivační citáty.

  1. „Jediná cesta, jak opravdu začít, je přestat mluvit a místo toho konat.“

    – Walt Disney

  2. „Pesimista vidí v každé příležitosti překážku. Optimista vidí každou překážku jako příležitost.“

    – Winston Churchill

  3. „Vědět nestačí, musíme umět naše vědění použít. Přát si nestačí. Musíme konat.“

    – Johann Wolfgang von Goethe

  4. „Ať už si myslíš, že to dokážeš, nebo že ne, máš pravdu.“

    – Henry Ford

  5. „Napsat stránku za den může znít jako malý cíl, ale dělejte to 365 dní v kuse a máte dost materiálu na román.“

    – Austin Kleon

Poslední zmíněné moudro dne od Austina Kleona může být pro jedince, kteří neví, co dělat doma, skvělým motivačním heslem k tomu zjistit, jak se píše recenze na knihu nebo na film. Část lidí, kteří jsou spíše introverti a chodí méně ven, tráví svůj volný čas doma. Nemají nouzi o otázky „co dělat doma“, rádi tráví čas sledováním filmů nebo čtením knih. Vynikající nápad je přenesení kulturního obsahu do různých osobních blogů na internetu. Prvním krokem by bylo zjištění, jak se píše recenze.

Krátké motivační citáty o práci

Ať pracujeme v korporátu nebo z domova, pracovní týden se občas zdá být hororem podle skutečné události. Prokousat se horami úkolů nám mnohdy dává zabrat. V pondělí potřebujeme povzbuzení na začátek týdne a o víkendu načerpat síly do následujícího týdne. Ať už je to cokoliv, co nám brání v práci, třeba následující krátké motivační citáty o práci dodají energii, kterou snažně hledáme. Motivační citáty čtou také lidé, kteří hledají nové zaměstnání, stresují se z toho, jak se připravit na pohovor a jak napsat správně životopis. Jak se připravit na pohovor je velice důležité a není vhodné to podceňovat.

  1. „Za rok si budete přát, abyste bývali začali dnes.“

    – Karen Lamb

  2. „Za prvé, dívejte se na hvězdy, a ne dolů na nohy. Za druhé, nikdy se nevzdávejte práce. Dobrá práce vám dává smysl a účel a život je bez ní prázdný. A za třetí, pokud máte to štěstí a našli jste lásku, udržte si ji.“

    – Stephen Hawking

  3. „Zjistěte, co vás nejvíc naplňuje a potom sežeňte někoho, kdo vám za to zaplatí.“

    – Katharine Whitehorn

  4. „Úspěch není klíčem ke štěstí. Štěstí je klíčem k úspěchu. Když milujete to, co děláte, budete v tom úspěšní.“

    – Albert Schweitzer

  5. „Úspěšný je ten, kdo dokáže postavit dům z cihel, které po něm ostatní hází.“

    – David Brinkley

Pro lidi, kterým nefungují povzbuzující citáty, může být nápomocný sport nebo procházka v přírodě. Každý z nás hledá sílu do práce v jiných aktivitách. MultiSport karta od zaměstnavatele je příjemným pracovním benefitem pro načerpání energie. MultiSport karta totiž umožňuje nejen vstup do fitness center, ale také relax v sauně nebo v bazénu.

Motto dne o cílech

Nejlepší sportovci, úspěšní podnikatelé a všichni úspěšní lidé si stanovují cíle, kterých chtějí dosáhnout. Cíle jim dávají dlouhodobou vizi a krátkodobou motivaci. Takový stanovený cíl může krátký a výstižný jako motto dne. Cíle a plány nám pomáhají soustředit se, nakládat dobře s naším časem a prostředky tak, abychom využili svůj potenciál na maximum. Motta dne mohou znít „Dělej!“, „Pracuj!“. Taková motta dne jsoz spíše rozkazy, ale o to jsou účinější.

Stanovení ambiciózního a jasně definovaného cílu zamezí různým přešlapům a hororům podle skutečných událostí, ke kterým by mohlo dojít bez plánování. Můžeme sledovat svůj pokrok, úspěchy a poučit se z vlastních neúspěchů. Také si začneme více věřit s tím, jak si budeme odškrtávat dílčí cíle, kterých jsme již dosáhli. Podívejme se, co říkají o cílech úspěšní lidé ve svých citátech motivačních o cílech.

  1. „Jestli chcete být šťastní, určete si cíl, který vám usměrní myšlenky, mobilizuje energii a probudí tužby.“

    – Andrew Carnegie

  2. „Všichni lidé, kteří dosáhli velkých věcí, měli velký cíl a soustředili se na něj. A byl to takový cíl, který některým lidem v určitou chvíli přišel nedosažitelný.“

    – Orison Swett Marden

  3. „Vaše cíle musí být téměř nedosažitelné.“

    – Katharine Whitehorn

  4. „Cíl je sen, ke kterému napíšete datum.“

    – Louise L. Hay

  5. „Jediná věc, která stojí mezi vámi a vaším cílem jsou ty kecy o tom, jak to nezvládnete, které si neustále namlouváte.“

    – Jordan Belfort

Vtipné motivační citáty anglicky

Moudra dne se pochopitelně objevují v originálním znění jako motivační citáty anglicky. Právě tyto povzbuzující citáty se objevují v rámečcích našich bytů, domů a také v restauracích či kavárnách. Nejčastěji jsou to krátké motivační citáty anglicky, které jsou jednoduché i pro nepříliš zdatné angličtináře. Příkladem vtipných motivačních citátů anglicky jsou:

  1. „Whatever you do, always give 100 %. Unless you're donating blood.“

    – Bill Murray

  2. „Friendship is like money – easier made than kept.“

    – Samuel Butler

  3. „People often say that motivation doesn't last. Well, neither does bathing – that's why we recommend it daily.“

    – Zig Ziglar

  4. „Procrastination is the thief of time, collar him.“

    – Charles Dickens

  5. „It ain't over til it's over.“

    – Yogi Berra

Snad všechny zmíněné vtipné motivační citáty na každý den jsou známé i v českém překladu. Obecně se motivační hesla neustále opakují, zejména ty oblíbená. I to může být důvodem, proč je na světě stále velká část lidí, kteří nemají citáty motivační v lásce.

Motivační citáty sport

V článku bylo uvedeno, že mezi úspěšné lidi se řadí sportovci. O tom není pochyb. Profesionální sportovci se často objevují v žebříčcích nejbohatších lidí světa. Peníze jim přinesl úspěch a úspěch přinesl peníze. Motivační citáty sport mohou být ideálním řešením pro lidi, kteří se sebou chtějí takříkajíc něco dělat. Důvodem sportování může být hubnutí, nabírání svalové hmoty, udržování se v dobré kondici, relax pro mozek nebo jedno z mnoha řešení, kudy z nudy. Mnoho lidí při sportu na nic nemyslí a soustředí se jen na svůj trénink.

Pravidelný pohyb a sport by měl patřit mezi týdenní plán každého člověka. Motivační citáty sport mohou inspirovat jedince, kteří v lednu bojují s tím, že si do nového roku dali předsevzetí o pravidelném sportování a ztrácí sílu. Motivační citáty sport mohou účinkovat i u profesionálních sportovců, kteří jsou pod tlakem (médií, sponzorů apod.). Pět výstižných motivačních citátů na každý den nejen o sportu:

  1. „Nikdy se nevzdávej. Vždy musíš mít naději a víru, že věci se zlepší.“

    – Venus Williams

  2. „Pokud se obáváte neúspěchu, nikdy se neodvážíte zkoušet nové věci.“

    – Usain Bolt

  3. „Naučte se, jak zvládat tlak. Tlak je přítomen ve všem, co děláte. Ale to, co je důležité, je, jak na to reagujete.“

    – Michael Jordan

  4. „Když trénujete, nemyslete na to, jak těžké to je. Myslete na výsledky, kterých chcete dosáhnout.“

    – David Beckham

  5. „Nic není nemožné, když věříte v sebe a máte odhodlání a touhu.“

    – Martina Navrátilová

Málokoho by překvapilo, že motivační citáty sport byly vyřčeny z úst sportovců. Navíc všechny výše zmíněné sportovní citáty motivační se dají aplikovat na cokoliv v životě, nejen na sport.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zaměstnání a podnikání Zábava a volný čas Rodina