Motivační citáty o životě a citáty o lásce | VímVíc.cz

Motivační citáty o životě a nejlepší citáty o lásce

12. 01. 2023

Motivační citáty o životě jsou stále v kurzu. Internet se přímo hemží motivačními citáty o životě, které mají každého z nás nasměrovat k životní změně, k práci, ke cvičení, k učení a vůbec k tomu žít s radostí. Kdo stojí za původními citáty o životě a nejlepšími citáty o lásce? Článek odhalí původ mouder dne a představí přehled nejlepších motivačních citátů o životě, citátů o lásce nebo citátu o přátelství.

Citáty o životě

Co jsou motivační citáty o životě

Citát je doslovné znění výroku nebo díla autora. Citát je výrok nějaké osoby, velice často například spisovatele či filantropa, a jedná se o jeho vlastnictví. Proto by se toto dílo mělo uvádět společně s autorem a nejlépe i s dílem, ze kterého citát pochází. Motivační citáty o životě, nejlepší citáty o lásce jsou opakované výroky, které se staly oblíbenými především v internetové době, kdy lidé nemají příliš času na čtení nejlepších knih všech dob. Citáty o životě jsou často vytržené věty z nejlepších knih všech dob případně vyřčené výroky známých osobností nebo filantropů.

Citáty se nejčastěji používají k objasnění nebo potvrzení nějakého výroku a názoru. Obzvlášť se s tím setkávají studenti vysokých i středních škol při psaní referátů, kdy citáty nějakého autora slouží k potvrzení jejich vlastních myšlenek nebo názorů. Citáty můžeme reagovat i na známé situace a obohatit tak projev nějakým zajímavým výrazem namísto strohé odpovědi. Moudra dne, citáty o práci, krátké citáty o životě nebo třeba citáty o přátelství se dají najít online jako sbírky nejlepších citátů. Nejlepší citáty jsou jako potisk na tričkách, na hrnečcích a jako text v rámečku na stěně.

Životní moudra k zamyšlení

V dnešní době jsou citáty spojené především s životní moudry k zamyšlení na zdech pokojů, na obrazovkách notebooků nebo jako potisk na tričkách. Zajímá ale vůbec někoho, kde se vzaly a kdo je autorem citátů o životě či citátů o práci? Na to se už moc lidí neptá a když už, tak často přisuzují kredity někomu jinému. Proto je důležité, když se uvádí životní moudra k zamyšlení, uvést také jejich autora.

Pokud náš život připomíná spíše horory podle skutečné události než procházku růžovou zahradou, mohou nám nejrůznější motivační citáty a životní moudra k zamyšlení pomoci učinit první krok směrem ke světlejší budoucnosti. Moudra dne jsou stále v kurzu a možná ještě více než kdy dříve. Restaurace i kavárny mají na zdech nejlepší citáty o lásce, citáty o nejlepší kamarádce nebo jen krátké citáty o životě.

Citáty o životě

Motivační citáty o životě obsahují široké spektrum životních mouder. Aby se však lidé lépe orientovali ve velkém množství citátů o životě, vznikly jakési podkategorie, kterými jsou třeba krátké citáty o životě, nejlepší citáty o lásce, citáty o nejlepší kamarádce, citáty o přátelství nebo citáty o práci a úspěchu. Na internetu jsou k dispozici sbírky mouder dne ke stažení do telefonu nebo je několik knih na téma životních mouder k zamyšlení.

  1. „Až ti bude v životě nejhůř, otoč se ke slunci a všechny stíny padnou za tebe.“
  2. „Když jsem byl malý, ptal jsem se mamky, co je v životě nejdůležitější. Ona mi odpověděla: ,,Štěstí". Když jsme pak ve škole psali, co chceme v životě být, já napsal: ,,Šťastný". Řekli mi, že jsem nepochopil zadání. Já jim odpověděl, že oni nepochopili život.“
  3. Oba dva citáty o životě jsou dílem Johna Lennona, známého člena skupiny The Beatles.

  4. „Není důležité, co s námi život udělá, ale co my uděláme s životem.“
  5. Autorem životního moudra je německý lékař a spisovatel, který se věnuje především imunologii a stále se velmi angažuje v oblasti prevence nemocí, zejména rakoviny, a podporuje zdravý životní styl především sport.

  6. „Největším štěstím v životě člověka je vědomí, že nás někdo miluje proto, jací jsme, nebo spíše přesto, jací jsme.“
  7. Tento známý citát je dílem francouzského spisovatele Romaina Rollanda, který v roce 1915 získal Nobelovu cenu za literaturu.

  8. „Každý je génius. Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom, bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.“
  9. Albert Einstein, autor teorie relativity.

  10. „Lépe by bylo nežít, než nezanechat stopy po svém žití.“
  11. Jedna z nejznámějších postav historických dějin je autorem životního moudra k zamyšlení. Napoleon Bonaparte byl francouzský panovník a známý vojevůdce, který byl symbolem Velké francouzské revoluce.

  12. „Znám pouze dvě skutečná životní neštěstí – výčitky svědomí a nemoc.“
  13. Ruský spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj byl jedním z předních zástupců ruského realismu.

  14. „Nežeň se za minulostí a neztrácej se v budoucnosti. Minulost už není. Budoucnost ještě nepřišla. Život je tady a teď.“
  15. Autorem motivačního citátu o životě je Buddha, nepálský duchovní učitel. Na základě jeho učení vznikl Buddhismus, který je dodnes, zejména v zemích východní Asie, praktikovaným náboženstvím.

  16. „Žijete jenom jednou. Tak by to měla být zábava.“
  17. Autorkou krátkého citátu o životě je známá Coco Chanel, francouzská módní návrhářka.

  18. „Je zhola zbytečné se ptát, má-li život smysl či ne. Má takový smysl, jaký mu dáme.“
  19. Co by to bylo za sbírku citátů bez římského autora. Seneca byl římským filozofem, který působil na císařském dvoře a vychovával samotného císaře Nerona.

Motivační citáty

Na pojem motivační citáty může být kdekdo alergický. Motivační citáty jsou všude okolo nás. Někdo je miluje a čte si je každý den, naopak se najdou lidé, kteří je nemohou už ani slyšet. Někteří tvrdí, že citáty o životě jsou naivní, že je to jen snůška slov, která mnohdy nedává smysl. Přesto jsou citáty známých osobností, které se staly natolik známými, že je používají v běžném životě i odpůrci motivačních citátů o životě.

  1. „Existuje tisíce způsobů, jak zabít čas, ale žádný, jak ho vzkřísit.“
  2. Albert Einstein

  3. „Žádný pesimista nikdy neobjevil tajemství hvězd, neplavil se do neznámých zemí, ani neobjevil nové obzory lidské duše.“
  4. Autorkou byla spisovatelkou a politickou aktivistkou, která ještě před svými druhými narozeninami přišla o zrak i sluch. Tento hendikep ji ale nezastavil a stala se prvním hluchoslepým člověkem, který absolvoval Harvardskou univerzitu.

  5. „Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina ve tvém životě, má jen 60 minut.“
  6. Sofokles byl římským filozofem a především autorem. Pod jeho taktovkou vznikla do dnes velice známá dramata, jako Antigona, Král Oidipus atd. Tyto příběhy často připomínají spíš horory podle skutečné události než divadelní hry, jak si je představí mnoho z nás.

  7. „V podnikání nemůžete čekat, až bouřka přejde, je nutné naučit se tančit v dešti.“
  8. Kdo jiný by měl člověka motivovat, než samotný Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple, který dokázal, že ne všechny garážové projekty jsou odsouzeny k neúspěchu.

  9. „Chcete-li vybudovat velký podnik, vybudujte nejdříve sebe.“
  10. A přidáme také českého autora, který ví, o čem mluví. Není snad žádný Čech, který by neznal jméno Tomáš Baťa, „král obuvi“ ze Zlína.

  11. „Šampióni nevznikají v posilovnách. Šampióni vznikají z něčeho, co mají hluboko v sobě: z touhy, snu a vize.“
  12. Muhammad Ali byl americký boxer, který přes svůj neotřelý styl dokázal vybojovat i olympijské zlato.

  13. „Většina lidí je tak šťastná, jak šťastná se rozhodla být.“
  14. Moudro dne pronesl Abraham Lincoln, 16. prezident Spojených států.

  15. „Je lepší rozsvítit, byť jen malou svíčku, než proklínat temnotu.“
  16. Staré životní moudro k zamyšlení pochází z dílny čínského učitele, filozofa a politika Konfucia. Na základě jeho myšlenek vzniklo ve staré Číně i filozofický směr konfucianismus.

  17. „Budoucnost patří těm, kdo věří svým krásným snům.“
  18. Eleanor Roosvelt, první dáma Spojených států, stojí za tímto krátkým citátem o životě. Byla nejdéle sloužící první dámou a i po smrti manžela se dále angažovala v politice, zejména v oblasti práv žen a úzce spolupracovala například s OSN.

  19. „Cokoliv si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout.“
  20. Autorem je americký spisovatel Napoleon Hill. Je autorem knihy Myšlením k bohatstvím, která se stala jednou z nejprodávanějších knih na světě.

Nejlepší citáty o lásce a štěstí

Lidé chtějí mít úspěchy ve všech sférách života. Chtějí, aby se jim dařilo v práci, aby byli zdraví, chtějí mít zdravé vztahy plné lásky a porozumění. Jak být úspěšný ve všem? Nikdo není dokonalý, ale jistě je způsob, jak být úspěšným člověkem. Důležité je nebrat si věci osobně a umět se vzdát své vlastní důležitosti (ve vztahu k druhým lidem). Nejlepší citáty o lásce a štěstí mohou být nápomocné alespoň jako životní moudra k zamyšlení. Změna v životě už je na každém z nás.

  1. „Až teprve naše společná láska mi ukázala co je v životě důležité. Teď vím, že štěstí je jen poloviční, když se o něj nemáš s kým dělit, a že smutek je dvojnásobný, když Ti z něj nemá kdo pomoci. S Tebou jsem poznal, co to znamená opravdu milovat a jaké to je, když je moje láska opětována...“
  2. Autorem je samotný William Shakespeare, jeden z nejznámějších dramatiků všech dob. Jeho díla jsou stále aktuální a neexistuje snad člověk, který by neslyšel o Romeovi a Julii.

  3. „Mít rád lidi a milovat lidi, to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí. Kdo myslí jenom na sebe, ochudí jiné o sebe, ochudí sebe o jiné, zakrní a zahyne.“
  4. I v českých luzích a hájích najdeme významné myslitele. Tento citát pochází z pera Jana Wericha. Známý český herec a dramatik působil v Osvobozeném divadle a společně s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem byl představitel meziválečné divadelní avantgardy.

  5. „Největším štěstím člověka je, když může žít pro to, zač by byl ochoten zemřít.“
  6. Autorem toho moudra je Honore de Balzac, francouzský spisovatel, představitel romantismu a realismu.

  7. „Přátelství je součást lidského štěstí.“
  8. Jan Werich

  9. „Je jenom jedna cesta za štěstím a to přestat se trápit nad tím, co je mimo naši moc.“
  10. Nesmíme vynechat alespoň jednoho starověkého filosofa. O životě Epikéta nemáme mnoho informací. Víme, že působil v Řecku a studoval stoickou filosofii.

  11. „Prvním krokem na cestě ke štěstí je učení se.“
  12. Dalajláma je duchovní vůdce Tibeťanů. Každý Dalajláma je považován za reinkarnaci toho předchozího.

  13. „K narozeninám je ustáleným zvykem přát si zdraví. Já ale myslím, že je lepší být mírně churav a šťasten, než být zdráv a nešťasten.“
  14. Citát českého lékaře Vladimíra Vondráčka. Byl významným psychiatrem a také vysokoškolským pedagogem 20. století.

  15. „Že nedostanete vždy, co chcete, je někdy obrovské štěstí.“
  16. Dalajláma

  17. „Mám opravdu štěstí. Vždy, když jsem se dopustil nějaké chyby, vyčítali mi ji.“
  18. Autorem výroku je Konfucius.

  19. „Štěstí přibývá, když se o něj rozdělíš.“
  20. Paulo Coelho je jedním z nejpopulárnějších spisovatelů dnešní doby. Pochází z Brazílie a působí i jako dramatik, scénárista a novinář.

Citáty o práci

V neděli odpoledne na lidi padá špatná nálada kvůli tomu, že v pondělí začíná pracovní týden. Málo lidí se živí tím, co by je skutečně bavilo nebo naplňovalo a marně hledají způsob, jak se motivovat. Většina lidí bohužel nemá ráda své zaměstnání a často se musí nutit, aby vůbec vstali z postele. Motivační citáty mohou mít za následek buď změnu zaměstnání, anebo alespoň najít způsob, jak se motivovat v dosavadní práci.

  1. „Chcete na světě vyniknout? Musíte pracovat, zatímco ostatní se baví.“
  2. Autorem není nikdo jiný, než sir Winston Churchill. Jedna z nejvýznamnějších politických osobností všech dob. Během druhé světové války byl premiér Spojeného království.

  3. „Genialita je 1 % talentu a 99 % tvrdé práce.“
  4. Další z životních mouder Alberta Einsteina.

  5. „Komu je práce radostí, pro toho je život štěstím.“
  6. Maxim Gorkij byl ruský spisovatel a dramatik, který se projevoval i na politické scéně. Je jedním z průkopníků socialistického realismu.

  7. „Práce je jako krásná žena – nerada čeká.“
  8. Colette byla francouzská varietní umělkyně a novinářka, která byla nominovaná na Nobelovu cenu za literaturu v roce 1948.

  9. „Práce je jedním z nejlepších vychovatelů charakteru.“
  10. Sir Herbert Samuel byl britský politik a diplomat.

  11. „I moudrý se stane hloupým, když na sobě přestane pracovat.“
  12. Doktor Orison Sweet Marden byl americký spisovatel. Jeho práce se zaměřovala na to, jak dosáhnout štěstí a jak být v životě úspěšný.

  13. „Šlechetný se nežene do řečí, ale do práce.“
  14. Čínský myslitel Konfucius.

  15. „Nikdy nebude vynalezen systém, který by zcela odstranil nutnost pracovat.“
  16. Autorem výroku je průkopník automobilového průmyslu Henry Ford. Jméno není náhodou podobné americké firmě Ford. Právě Henry ji založil v roce 1903.

  17. „Kdo z nás může, ten pracuj, abychom lepší vlasti dochovali potomkům, než nám od předků zůstavena.“
  18. Josef Jungmann byl český spisovatel a filolog, který má na svědomí první český vědecký časopis Krok.

  19. „Na léčení trápení je práce lepší než láhev whisky.“
  20. Autorem krátkého citátu o životě je Thomas Alva Edison, americký podnikatel a vynálezce, který si nechal patentovat žárovku. Má na svědomí také fonograf a založil prestižní časopis Science.

Pozitivní citáty

Pozitivní citáty si rádi čtou lidé, kteří se necítí dobře, v životě se jim nedaří a potřebují životní vzpruhu. Citáty o přátelství a pozitivní citáty o životě se používají jako výtisk na oblečení, na hrnečky nebo na stěny jako vybavení bytu či restaurace.

  1. „Zatímco ztrácíme svůj čas váháním a odkládáním, život utíká.“
  2. „Je zhola zbytečné se ptát, má-li život smysl či ne. Má takový smysl, jaký mu dáme.“
  3. Dva výroky myslitele Senecy.

  4. „Být či nebýt, to je oč tu běží.“
  5. William Shakespeare

  6. „Ne všichni, kteří bloudí, jsou ztraceni.“
  7. John Ronald Reuel Tolkien, britskému spisovateli, který je autorem Pána prstenů.

  8. „Život se nepíše, život se žije.“
  9. Josef Čapek byl spisovatel, malíř a grafik a starší bratr známého autora Karla Čapka.

  10. „Otevřete se změnám, ale neztrácejte své vlastní hodnoty.“
  11. Autorem je Dalajláma.

  12. „Jsme tím, čím chceme být.“
  13. Jean Paul Sartre, francouzský filozof, spisovatel a politický aktivista. V roce 1964 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu.

  14. „Už jen žít deset minut denně v souladu se svým snem představuje pokrok.“
  15. Paulo Coelho

  16. „Nic nemůže zastavit myšlenku, pro niž nastal čas.“
  17. Victor Hugo byl francouzský spisovatel, prozaik a politik, jeden z vrcholných představitelů romantismu.

  18. „Svět patří těm, co se neposerou.“
  19. Závěr článku zakončí krátký citát o životě z pera Charlese Bukowskiho. Americký spisovatel a básník, který proslul nekonvenčními autobiografickými prózami a vulgárním stylem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Návody