Motivace k práci: Jak se do práce těšit? | VímVíc.cz

Motivace k práci: Jak se do práce těšit?

22. 01. 2018

Na tom, jestli se budete do práce těšit závisí několik věcí. To, jak se vyspíte, jaké máte vztahy s kolegy, nebo na jakém projektu právě pracujete. Základem všeho by ale měla být motivace. A ta nepřijde, pokud jí nepomůžete.

Motivace k práci: Jak se do práce těšit?

Záleží motivace na dané profesi?

Mnoho lidí má pocit, že motivováni mohou být jedině tehdy, pokud dělají takové zaměstnání, které dělat vždycky chtěli. To je sice pravda, ale vlastně jenom na půl. Ne každý má totiž to štěstí, že bude pracovat tak, jak si vysnil. Proto je základem naučit se motivovat i do práce, která nás zdánlivě tolik netěší. Jak se motivovat? Jednoduše si najděte věci, které vás budou motivovat i tehdy, kdy práce ne.

Základem je naučit se motivovat i do práce, která nás tolik netěší.

Motivace v práci

Jak to udělat, aby vás motivovalo ráno vstát a jít do práce, která vás vlastně tolik nebaví? Najděte si jiné věci, na které se budete těšit. Motivace může být druh prostředí, ve kterém se v práci pohybujete, může to být skvělá ranní káva z kavárny cestou do práce, nebo kolega, se kterým se vždycky tak dobře zasmějete. Je třeba se zaměřit na maličkosti, které ale dohromady budou dávat smysl.

Je třeba se zaměřit na maličkosti, které ale dohromady budou dávat smysl

Motivací pro vás mohou být také odměny. A to ať už ty, které určí zaměstnavatel, ale také ty, které si dopřejete sami. Podařilo se vám stihnout uzávěrku s předstihem? Kupte si něco malého. Zvládli jste odevzdat projekt, který se šéfovi líbil? Další odměna. Motivuje vás průměrná mzda? V pořádku. Podařilo se vám prostě jenom zvládnout zadaný úkol? I to se počítá. Odměňujte sami sebe, a podporujte vaši mysl a podvědomí v tom, že za dobře odvedenou práci dostane odměnu.

Motivace a ranní rituál

Někteří si myslí, že motivace prostě přijde a odejde nezávisle na tom, co pro to uděláme. To ale není pravda. Motivaci je potřeba stále kultivovat. Naučte se jednoduchý ranní rituál motivace. Motivační rituál by v sobě měl obsahovat několik otázek, na které si každé ráno znovu a znovu odpovíte. Jaké otázky by to měly být?

  • Jaké jsou mé cíle do budoucna?
  • Proč pracuji v nynějším zaměstnání?
  • Jaké mám sny?
  • Co pro své sny dělám?

Přestože poslední otázka vás může tak trochu demotivovat, protože na ni vlastně nebudete mít možná uspokojivou odpověď, základem je to, že o situaci začnete přemýšlet. Nemotivuje vás dosavadní práce? Neznáte důvod, proč tam ještě setrváváte? Není ani trochu přispěním pro vaše sny? Pokud na všechny tyto otázky nemáte odpověď, možná je čas podívat se na jiné nabídky práce. Jinak se ale snažte přemýšlet opravdu do hloubky. Třeba zjistíte, že je pro vás současná práce přece jen velmi důležitá.

Je dost možné, že zjistíte, že je pro vás nynější práce důležitá. Potřebujete jen trochu motivace.

Chcete najít lepší práci? Podívejte se také na vzor životopisu.

Prostředí: Jak se motivovat?

Motivace do práce může pramenit také z prostředí. A teď není řeč o tom, jaká je celková atmosféra v práci a zda si s někým rozumíte nebo nikoliv, ale o prostředí, které vás obklopuje. Máte uklizeno na stole? Nachází se tam milé fotky vaší rodiny a přátel? Jsou kolem vás nějaké květiny? Máte možnost se jít v pracovní době projít (i kdyby jenom po firmě)? Libí se vám, jaká je v práci vůně? Posloucháte nějakou hudbu, která vás motivuje k lepšímu výkonu? Tohle všechno jsou věci, které mají na motivaci do práce vliv.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života zaměstnanců