Vánoční tradice a zvyky. Co nám přinášejí? | VímVíc.cz

Vánoční tradice a zvyky. Co nám přinášejí?

02. 12. 2019

Již v říjnu, kdy vejdeme do obchodních domů, supermarketů a dalších obchodů s potravinami, spatříme plné regály čokoládových kolekcí, Mikulášů a dalšího vánočního rádoby zboží. Říjen a vlastně ani listopad nemá ale s Vánoci vůbec nic společného. Proč bychom měli hnát čas tak dopředu, mást děti a znechutit mnohým dospělým Vánoce již o 2 měsíce dříve? Vánoce začínají 1. Adventní nedělí, letos tento den připadá symbolicky a trefně na 1.12.2019.

Vánoce - vánoční tradice, české Vánoce, prskavka.

Obchodní Vánoce

Obchodní domy by měly na tento fakt myslet. Ano, prodej je prodej a všechny obchody touží mít vysoké tržby, ale věřte tomu nebo ne, lidé, kteří si chtějí koupit vánoční kolekci na stromeček nebo rodiče, kteří plánují udělat svým dětem mikulášský balíček ho udělají tak jako tak a nepotřebují mít všechno toto vánoční zboží na očích již od října.

Vezměte si také, jak dalece je to matoucí pro děti, kterým poté rodiče musí vysvětlovat, že jsou Vánoce ještě daleko. Děti to nechápou, protože Vánoce v obchodech, obchodních domech, televizích, rádiích začínají již na přelomu října a listopadu.

Je na nás dospělých, abychom udrželi tradiční české Vánoce a ukázali českým dětem, o čem Vánoce doopravdy jsou a jak bychom takových Vánoc měli docílit.

Vánoce 2019

  • 1. Adventní neděle: 1.12.2019
  • 2. Adventní neděle: 8.12.2019
  • 3. Adventní neděle: 15.12.2019
  • 4. Adventní neděle: 22.12.2019
  • Štědrý den: 24.12.2019
  • 1. Svátek vánoční: 25.12.2019
  • 2. Svátek vánoční: 26.12.2019

Adventní věnec

Těchto 7 prosincových dní by pro nás měly být ty nejdůležitější a měli bychom to takto naučit i naše děti. Vánoce začínají 1. Adventní neděli, která letos připadá na 1.12.2019. V tento den bychom měli zapálit 1. adventní svíci na našem adventním věnci nebo adventním svícnu.

Jak by měl adventní věnec vypadat? Základem adventního věnce jsou 4 svíčky, jedna svíčka za jednu adventní neděli. Poté se musíme rozhodnout, zda si uděláme vlastní adventní věnec z jehličí, sušených jablíček a pomerančů, skořice a dalších přírodních vánočních ozdob nebo zda se rozhodneme pro kupovaný věnec. Lokální květinářství dělají nádherné adventní věnce, pokud nejste zrovna zruční. Pokud si chcete věnec sami vyrobit, můžete vyrazit na procházku do lesa, kde nasbíráte potřebné přírodní ozdoy na věnec.

Lidé, kteří preferují designovější styl, volí např. jen svícen se čtyřmi svícemi, i tímto dodržíte adventní tradici pálení svíček.

Každou adventní neděli zapalte další a další svíci, bude hořet jedna, poté dvě, tři a nakonec všechny čtyři, které se rozhoří o 4. Adventní neděli 22.12.2019. Poté můžete všechny svíčky zapálit o Štědrý den.

Adventní kalendář

Adventní kalendář ocení převážně děti, ale i dospělí, kteří milují Vánoce. Adventním kalendářem nemyslíme jen papírové adventní kalendáře plněné čokoládou, k těmto bychom se uchýlili až na posledním místě. Dětem můžete naplnit 24 vánočních pytlíčků např. vánočními ozdobami, vánočním mlsáním (sušené ovoce, ořechy, perníčky, aj.), vánočními koledami, ozdobami na vánoční stromek, tvořením s vánoční tématikou, aj. Fantazii se meze nekladou! I dospělému takovýto adventní kalendář udělá radost. U dospělých můžete navíc přidat recepty na vánoční dobroty (cukroví, vaječný koňak, svařák, aj.), poukázky na dobrý skutek na každý den, aj.

Kdy obdarovat adventním kalendářem? V České republice děláme často chybu, že adventní kalendář dáváme až na Mikuláše, to už je ale pozdě. Adventní bychom měli 1.12. postavit na nějaké krásné a sváteční místo, otevřít si 1. den a takto pokračovat až do 24.12.

Vánoční cukroví

Vánoční cukroví doporučujeme začít péct poslední listopadový víkend. Letos nám to tedy vychází na 23. a 24.11. Zdá se Vám to příliš brzy? Není tomu tak. V tento víkend začněte péct vánoční perníčky, ozdobit je můžete rovnou nebo si to nechat na jindy. Poté pokračujte s cukrovím, které v sobě nemá máslové krémy a čokoládové polevy jako např. linecká kolečka, vanilkové rohlíčky či makové cukroví. Až nakonec se pusťte do plněného cukroví jako jsou např. plněné ořechy, plněné trubičky, ořechové košíčky, vosí hnízda, aj.

Poslední cukroví byste měli mít hotové týden před Štědrým dnem, pro Váš klid a aby se vánoční cukroví dostatečně rozleželo.

Během vánočních svátků neřešte tak striktně zdravé stravování, dopřejte si svařené víno, vaječný koňak, vánoční cukroví (přestože makové cukroví obsahuje alespoň zdravou ingredienci), bramborový salát a smažený řízek. Během roku už si takové hodování nejspíše nepřipravíte.

Vánoční trhy

Během prosince nezapomeňte navštívit vánoční trhy, kde si poslechnete české vánoční koledy, koupíte si tradiční český svařák nebo vaječný likér, ochutnáte staročeské trdlo, koupíte si pečené kaštany, podíváte se na nazdobený městský vánoční strom, děti si vyzkouší nějaké kreativní vánoční dílničky, aj. Stačí navštívit menší lokální trhy nebo můžete navštívit trhy ve velkých českých a evropských městech.

Vánoční strom

Vánoce - české Vánoce, andílek, vánoční strom.

Ohledně vánočního stromu se vedou každoroční diskuze: zda zvolit živý nebo umělý a kdy zdobit. Správná odpověď na obě otázky by byla: živý vánoční strom zdobíme o Štědrý den. Ale není to tak jednoznačné, jsou rodiny, které vánoční strom zdobí den před Štědrým dnem na počest Ježíška a Štědrého dne, jsou rodiče, které vánoční strom zdobí v noci před Štědrým dnem jako překvapení pro děti s tím, že ho nazdobili vánoční skřítci a jsou lidé, kteří si chtějí vánočního stromu užít co nejvíce a klidně si ho nazdobí už týden před Štědrým dnem.

Finální rozhodnutí necháme na Vás, ale určitě by neměla být žádná česká rodina, která by na Štědrý den neměla svůj nazdobený vánoční strom.

Otázka, zda zvolit živý nebo umělý strom je komplikovanější s ohledem na přírodu a ekologii. My se přikláníme k živému stromu, pokud máte malé děti, určitě by měly znát českou tradici živého vánočního stromu. V době, kdy Vaším dětem bude okolo 15. roku a více, se můžete domluvit, zda zvolíte živý nebo umělý vánoční strom. Pokud jste ještě nebo už bez dětí a myslíte na životní prostředí, můžete zvolit umělý vánoční strom.

Štědrý den

Štědrý den byste měli strávit doma v kruhu rodinném. Můžete jít na procházku, nakrmit zvířátka, užít si trochu sněhu, aj. V České republice rodiny o Štědrý den zasedají mezi 16. - 19. hodinou ke Štědrovečerní večeři, kdy si pochutnáváme na tradičních vánočních jídlech. Obvykle se jedná o bramborový salát, kdo nejí salát, volí jinou přílohu jako např. vařené brambory, bramborovou kaši nebo zeleninový salát. Podává se obalovaný kapr, smažené řízky, nebo vinné klobásy, rovněž ale také pečený losos. Mělo by se jednat o sváteční jídlo s ohledem na Vaše chutě a preference.

Máte-li rádi brambory a netradiční vánoční pokrmy, můžete si připravit luxusní francouzské brambory se smetanou. Luxusní francouzské brambory se mohou také stát svátečním jídlem.

V České republice se pod talíř každého člena rodiny dává šupina z kapra (přinese Vám to peníze). A nezapomeňte, od stolu se odchází, až dojí poslední člen štědrovečerní tabule, ne dříve.

Ať už jsme měli kapra nebo pečeného lososa, po večeři odpočíváme a čekáme na příchod Ježíška. S dětmi je Štědrý večer a Ježíšek doopravdy magický. Je nádherné vidět, jak dětičky věří, že jim dárky donesl opravdický Ježíšek. Snažte se je v této legendě držet co nejdéle, dětství je kouzelné se všemi vánočními tradicemi a Ježíškem.

Svátky vánoční

Po zbytek svátků jen odpočívejte s rodinou, procházejte se, dívejte se na vánoční pohádky, pochutnávejte si na vánočním cukroví, vánočce, štole a připravujte se na blížící se konec dalšího roku.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Cestování a dovolená