Zažádejte o rodičovský příspěvek | Poradíme Vám jak! | VímVíc.cz

Zažádejte o rodičovský příspěvek, poradíme Vám, jak na to!

12. 02. 2018

Kdy žádat o rodičovský příspěvek? Rodičovský příspěvek navazuje přímo na mateřskou. Zajímá Vás, jak a kdy o něj žádat nebo jak funguje jeho čerpání? Tento článek Vám odpoví na Vaše otázky, a nakonec Vám poskytne kalkulačku pro jednoduchý výpočet.

Matka s dětmi

Jak bylo již zmíněno výše, rodičovský příspěvek navazuje na mateřskou, pokud jste na ni měli nárok. Pokud jste požadavky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství nesplnili, získáváte rodičovský příspěvek již po narození dítěte.

Výše a čerpání rodičovského příspěvku

Rodičovský příspěvek činí celkem 220 tisíc korun, které musíte vyčerpat maximálně do 4 let věku dítěte. Čerpat tuto částku můžete celkem individuálním způsobem, stanovena je ale horní stanice měsíční sumy na 11 500 Kč. Zároveň nesmí měsíční částka přesáhnout 70 % předchozí hrubé mzdy.

Výjimkou v tomto systému matka, která neměla dostatečně dlouho hrazené nemocenské pojištění a nemá tedy nárok na mateřskou. V tomto případě je rodičovský příspěvek automaticky rozdělen do 4 let, kdy prvních 9 měsíců čerpá 7 600 Kč měsíčně, následně až do 4 let věku dítěte 3 800 Kč měsíčně.

Pokud je rodička matkou vícerčat, celková suma rodičovského příspěvku činí 330 tisíc korun.

Celková výše rodičovského příspěvku je 220 tisíc korun.

Kdy a jak žádat o rodičovský příspěvek

Žádost o rodičovský příspěvek je o něco komplikovanější než žádost o mateřskou, jelikož si již musí matka vše zařídit sama. Ideálním termínem, kdy o příspěvek zažádat, je nejpozději do 4 měsíců věku dítěte nebo i dříve. Dostatečný předstih je důležitý z toho důvodu, aby mohla rodička ihned po skončení mateřské začít čerpat rodičovský příspěvek.

Žádost o rodičovský příspěvek

A teď tedy jak žádost vyřídit. Vaše první kroky povedou na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle sídla zaměstnavatele. Zde získáte potvrzení o tom, že čerpáte peněžitou pomoc v mateřství. Poté se s rodným listem dítěte a Vaším průkazem totožnosti vydejte na úřad práce příslušný dle Vašeho místa bydliště. Zde se již žádá o samotný rodičovský příspěvek. V žádosti si mimo jiné vyplníte měsíční výši příspěvku, kterou chcete čerpat. Tuto částku pak můžete vždy po 3 měsících změnit.

Další krok je potřeba ve chvíli, pokud posíláte dítě do 2 let do jeslí či jiného předškolního zařízení. Potom musíte úřadu práce doložit ještě potvrzení o tom, kolik času tam dítě tráví. Pokud tato doba přesáhne 46 hodin měsíčně, na rodičovský příspěvek ztrácíte nárok.

Žádost o rodičovský příspěvek si můžete připravit v klidu doma pomocí online formuláře.

Zažádejte o rodičovský příspěvek včas, nejpozději do 4 měsíců věku dítěte.

Výpočet rodičovského příspěvku 2018

Jak jsme již zmiňovali, rodičovský příspěvek sahá do celkové výše 220 tisíc korun a vyčerpat ho musíte do 4 let věku dítěte. Rozložení čerpání částky je vcelku na Vás, pomůže Vám proto kalkulačka rodičovského příspěvku, do které zadáte individuální informace a během chvíle získáte přesný výpočet.

Měsíční příjem příspěvku si musíte rozvrhnout tak, abyste ho vyčerpali do 4 let věku dítěte.

V souvislosti s rodičovskou by Vás mohl zajímat také článek o tom, jaké brigády můžete dělat z domova. S výběrem Vám potom mohou pomoci recenze jednotlivých zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Ze života zaměstnanců