Víte, jak vypočítat mateřskou? | VímVíc.cz

Víte, jak vypočítat mateřskou?

11. 02. 2018

Co je to vlastně mateřská, jaká je její výše a kdo na ni má nárok? Pokud Vás zajímají právě tyto informace, je pro Vás tento článek ideální. Poskytneme Vám výčet těch nejdůležitějších informací, které je dobré vědět ještě před tím, než budete o mateřskou žádat. A pro jednoduchý výpočet mateřské Vám bude k dispozici kalkulačka.

Novorozenec

Peněžitá pomoc v mateřství

Tento termín známe v lidovém užití jako “mateřská”. Jedná se o náhradu mzdy během mateřské dovolené, na kterou má matka nárok. Mateřská dovolená nesmí podle zákona trvat méně než 14 týdnů a zároveň více než 28 týdnů. Výjimkou je mateřská v případě, že jste matkou dvojčat, pak může trvat maximálně 37 týdnů. Toto období zároveň nesmí skončit dříve než šestinedělí.

Peněžitou pomoc začíná žena pobírat minimálně 6 a maximálně 8 týdnů před plánovaným termínem porodu. Pokud si nastávající matka v tomto období o mateřskou nezažádá, považuje se za její začátek automaticky 6. týden před termínem porodu. V případě, že nastane porod dříve, získává rodička peněžitou pomoc v den narození dítěte.

Mateřskou začíná žena pobírat minimálně 6 týdnů před plánovaným termínem porodu.

Kdo má nárok na mateřskou?

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství má nastávající matka dosud pracující v zaměstnaneckém poměru, v rámci kterého hradil zaměstnavatel nemocenské pojištění. Další podmínkou, kterou musí žadatelka splnit, je minimální trvání nemocenského pojištění alespoň 270 dní během uplynulých dvou let a v den nástupu na mateřskou se musí rodička nemocenského pojištění účastnit. Do 270denní lhůty se počítá i doba studia na střední, vyšší odborné či vysoké škole.

Pokud některou z těchto podmínek nesplňujete, nemáte na peněžitou pomoc v mateřství nárok. V tomto případě ale můžete hned po narození dítěte začít čerpat rodičovský příspěvek.

Minimální trvání nemocenského pojištění musí splňovat 270 dní během posledních 2 let.

Kdy a jak o mateřskou žádat?

S touto otázkou si nemusíte příliš lámat hlavu, odpověď je prostá. Žádost o mateřskou Vám již během těhotenství vystaví Váš gynekolog, Vám už poté zbývá pouze formulář odevzdat zaměstnavateli. Lékař vyplní do formuláře očekávaný termín porodu a Vy sama si určíte, kdy v rozmezí 6 až 8 týdnů před tímto termínem chcete začít peněžitou pomoc v mateřství čerpat. Zvolit si můžete také, zda chcete peníze dostávat na bankovní účet či složenkou. S formulářem nemusíte ani na sociálku, tam podá žádost po doplnění dalších materiálů Váš zaměstnavatel.

Žádost o mateřskou vystaví během těhotenství Váš gynekolog.

Mateřská v případě OSVČ

Pro podnikatele je nemocenské pojištění zcela nepovinné, pokud si tedy nastávající matka podnikatelka toto pojištění nehradila, nemá na peněžitou pomoc v mateřství nárok. V tomto případě platí pro rodičku OSVČ to stejné, jako pro rodičku zaměstnankyni, které nesplnila kritéria pro nárok na mateřskou. Znamená to tedy, že má od narození dítěte nárok na rodičovský příspěvek.

Pokud je matka účastnicí nemocenského pojištění, má nárok na mateřskou za předpokladu, že si v průběhu uplynulých dvou let platila pojištění alespoň 270 dní, a z toho minimálně 180 dni v minulém roce.

Pro výpočet peněžité pomoci v mateřství pro matky podnikatelky Vám je k dispozici mateřská kalkulačka OSVČ.

Nárok na mateřskou mají matky podnikatelky v případě, že si hradily nemocenské pojištění.

Výpočet mateřské

Peněžitá pomoc v mateřství je dána ve výši 70 % průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok. Na teto výdělek se ještě uplatní redukční hranice. Tyto hranice se udávají tři a výpočet v roce 2018 ovlivňují následovně:

  • Průměrný denní výdělek do 1 000 Kč – započítá se 100 %
  • Průměrný denní výdělek od 1 000 do 1499 Kč – započítá se 60 %
  • Průměrný denní výdělek od 1 499 do 2 998 Kč – započítá se 30 %

Na průměrný denní výdělek nad 2 998 Kč se již nepřihlíží.

S celkovým výpočtem výše peněžité pomoci v mateřství vám pomůže mateřská kalkulačka.

Výše mateřské je 70 % průměrného hrubého měsíčního příjmu za poslední rok.

V souvislosti s mateřskou by Vás mohl také zajímat článek o tom, jaké brigády můžete dělat z domova.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo