Nákupy na AliExpress 2021: Platba cla a DPH u malých zásilek se odkládá | VímVíc.cz

Nákupy na AliExpress 2021: Platba cla a DPH u malých zásilek se odkládá na červenec

16. 02. 2021

Nákupy z AliExpress a dalších čínských obchodů se v poslední době staly velkým fenoménem. Především AliExpress je v Česku stále oblíbenější. Možnost objednat si levné zboží bez nutnosti platit poštovné je pro mnoho českých i zahraničních spotřebitelů velmi lákavá. Nyní ale pro AliExpress nastávají krušnější časy. Evropská Unie totiž ruší osvobození malých zásilek ze zemí mimo EU od cla a DPH. Objednávky z AliExpress se původně měly prodražit už od 1.1.2021, kvůli koronaviru ale byla celá záležitost o půl roku odložena. Nový termín je stanovený na 1. července 2021. Omezení neplatí jen pro AliExpress, ale i pro eBay, Wish a mnoho dalších prodejců.

Proč jsou nákupy z AliExpress tolik oblíbené?

Nejčastějším důvodem, proč se lidé rozhodují pro AliExpress, je výhodná cena zboží. Evropští výrobci nejsou schopni stejné zboží vyrobit za tak nízké náklady, jako to dokážou výrobci v asijských zemích. Z tohoto důvodu lidé volí objednávku z čínských e-shopů i přes to, že si na ni musí obvykle několik týdnů počkat. Dlouhá doba dodání ale neodradí milovníky AliExpress v případě, že na dodávku zboží nechvátají. Především u českých spotřebitelů je velmi typický přístup, že si na zboží raději počkají a nakoupí ho za výhodnější cenu. V poslední době si také Češi ve velké míře oblíbili službu cashback, kterou je možné na AliExpressu uplatnit.

AliExpressu přidává na oblíbenosti také jednoduché ovládání a mobilní aplikace. Nakupující si mohou v aplikaci vyhledat přesně takové zboží, jaké si představují, pomocí filtrování produktů a vyhledávání. Další nepochybnou výhodou AliExpressu je obrovský výběr produktů. V podstatě by se dalo říci, že na AliExpressu je možné sehnat téměř vše. Lidé si mohou pohodlně objednat oblečení, kosmetiku, nářadí, doplňky na auto, vybavení do domu či bytu, a to vše na jednom e-shopu.

Další pádný důvod, proč zboží z Číny objednávat, jsou na AliExpress slevy a akční nabídky. Prodejci na AliExpress velmi často nabízí své zboží za zlomek ceny. Už tak nízké ceny jsou navíc podporovány mnoha slevovými akcemi. Jednou z nich je například velmi oblíbený AliExpress Day, který se koná každoročně 11.11. Jedná se o globální akci, v rámci které prodejci na AliExpressu nabízí zboží za nejvýhodnější ceny v roce.

Jak nakupovat na AliExpress?

Prvním krokem při nákupech z AliExpressu je registrace. K tomu je potřeba vyplnit registrační formulář, kde zákazník zadá kontaktní údaje a e-mailovou adresu. Následně probíhá výběr zboží tradičním způsobem. AliExpress navíc označuje produkty, u kterých se neplatí poštovné. Při první objednávce je nutné vyplnit adresu, pro další objednávky je již možné ji uložit. Před zaplacením má zákazník ještě příležitost uplatnit slevové kupóny. Zaplacení objednávky je možné několika způsoby, přičemž nejjednodušší je platba kartou. Údaje karty nakupující jednoduše vyplní do formuláře, peníze jsou mu okamžitě strženy a platba je uhrazena. Také platební karta se dá na AliExpress uložit pro další nákupy.

Mnoho lidí od nákupů z AliExpress odrazuje představa, že musí e-shop ovládat v angličtině. Ani to už však není pravdou, pro české spotřebitele je již dostupný Aliexpress v češtině. Nakupující se tak nemusí bát, že by nákup v internetovém obchodu nezvládli nebo něčemu nerozuměli. Celý internetový obchod je velmi přehledný a nákup probíhá jednoduše. Na webových stránkách AliExpressu si stačí v dostupných kategoriích vybrat zboží nebo napsat název zboží do vyhledávače.

Velké pohodlí pro nákupy z AliExpressu představuje mobilní aplikace AliExpress. Aplikaci je možné jednoduše stáhnout z obchodu přímo do mobilního telefonu nebo tabletu. Zákazník v aplikaci vidí přehledně všechny své nákupy. Může se kdykoliv podívat, jaké objednávky má právě na cestě a v jaké fázi dopravy se objednávka nachází. Každou objednávku je následně možné ohodnotit podle toho, jak dlouhá byla doba doručení i podle kvality zakoupeného produktu.

Jak řeší clo a DPH AliExpress nyní

Až do současnosti byly od povinnosti platit clo a DPH osvobozeny malé zásilky. Při nákupech z AliExpress clo nemuseli platit zákazníci, jejichž objednávka nepřesáhla stanovenou finanční hodnotu. Právě na možnosti objednat levné zboží bez poštovného, cla a DPH AliExpress postavil celý svůj koncept a získal si tím miliony zákazníků z celého světa. Povinnost platit clo a DPH do 1.6. 2021 platí za následujících podmínek:

  • Zásilky v hodnotě nižší než 22 EUR jsou osvobozené od cla i od DPH.
  • Zásilky v hodnotě od 22 EUR do 150 EUR jsou osvobozené od cla, ale platí se DPH.
  • U zásilek v hodnotě nad 150 EUR se platí clo i DPH.

Nákupy na AliExpress 2021 – co se změní?

Povinnost platit DPH a clo AliExpress může stát stovky tisíc zákazníků, pro které denně zasílal tisíce balíčků. Nově chystané změny ovlivní zejména ceny nabízených produktů. Zákazníci si totiž k ceně zboží stanovené prodejcem musí navíc přičíst DPH a clo. U každého zboží doručovaného z jiné země, než jsou země Evropské Unie, je totiž od 1. července 2021 nově nutná celní deklarace. Opatření by mělo pomoci především evropským obchodníkům, kteří nemohli kvůli vysokým nákladům cenově konkurovat čínským e-shopům. 

Drobné zboží, které bylo doposud nejčastějším obsahem zásilek z AliExpressu, může být po zavedení nových pravidel pro zákazníky průměrně o 20 % – 30 % dražší, některé zboží ale bude s poplatky stát i více než dvojnásobek obvyklé ceny. Rozhodnutí zavést na zboží z AliExpress clo tak způsobí, že mnoho nakupujících od objednávek upustí. Za stejnou cenu si totiž mohou zboží koupit u místních výrobců a bez dlouhé čekací doby. Objednávky produktů v hodnotě desítek korun se již nevyplatí, právě díky povinnosti platit při nákupech z AliExpress clo.

Službu celní deklarace, která nyní bude u dovozu zboží z Číny a dalších zemí povinná, poskytuje v České republice například Česká pošta. Celní deklarace bude nyní nutná i u malých a levných zásilek a Česká pošta si za službu účtuje 200 Kč. Celý proces proclení by měla zjednodušit chystaná mobilní aplikace, kde si budou moci nakupující podat elektronické celní prohlášení.

Nově zavedené clo a DPH AliExpress vyřeší evropskými sklady

Nově stanovená povinnost platit DPH a clo AliExpress i obchodníky, kteří zde nabízejí zboží, nepochybně zatíží. AliExpress ale nezaspal na vavřínech a začal situaci rychle řešit. Dodavatelé zboží mimo Evropskou Unii mají možnost nová pravidla obejít vybudováním evropských skladů a prodejen. AliExpress i další obchody už se do toho pustili a zřizují si pobočky a sklady v Evropě. Díky tomuto řešení by nemuselo nově zavedené clo a DPH AliExpress poškodit v tak vysoké míře. Podle některých odborníků by například v České republice, kde se nachází logistické centrum AliExpress, nemusel být pokles objednávek rapidní. To, že se budou zahraniční dodavatelé zboží bránit, se navíc dalo čekat.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře