Stres: Máte schopnost zůstat v klidu pod tlakem? | VímVíc.cz

Stres: Máte schopnost zůstat v klidu pod tlakem?

25. 10. 2017

Každý jsme někdy ve stresu. Někdo vydrží víc někdo míň. Schopnost zůstat v klidu pod tlakem je ale ukázkou toho, na kolik se zvládáme orientovat na scéně. Na kolik vás stres ovlivňuje a jak umíte pracovat, když se cítíte pod tlakem?

Stres: Máte schopnost zůstat v klidu pod tlakem?

Na světě jsou dva druhy lidí. Jedni věří, že věci ovlivní tak, aby se děly podle nich a druzí, kteří věří, že věci se jednoduše dějí bez ohledu na jejich přičinění. Do jaké skupiny se přidáte vy?

Krok 1.: Očekávejte a připravte se na změnu

Lidé se mění a stejně tak byznys prochází vývojem. Úspěšní lidé jsou si tohoto faktu vědomi. Vědí, že mohou přijít těžké časy nečekané zkoušky a stres a jsou na to (hlavně psychicky) plně připraveni. Zapište si, jaké změny byste v budoucnu mohli očekávat a jaká je možnost reakce na ně. Pokud vás nakonec opravdu přece jen překvapí, tak na ně budete alespoň trochu připraveni a možná už budete vědět, jak zvládat stres.

Krok 2.: Zaměřte se na vaše možnosti, ne limity

Mnoho z nás má ten problém, že mu bylo do hlavy vtloukáno, že „ŽIVOT NENÍ FÉR“. Že věci se dějí tak, protože prostě někdo má víc štěstí, než druhý. Není to ale tak. Tato zoufalá věta značí úzkost, příznaky stresu a pasivitu. Teď se znovu vraťte k seznamu vašich změn a zamyslete se nad tím, jak by pro vás mohly být pozitivní.

Krok 3.: Přepište scénář

Tento krok je možná nejsložitější a to – změňte způsob přemýšlení., na který jste zvyklí. Za celý život si vytváříme určité škatulky typů situací a podle toho poté očekáváme, že další události dopadnou stejně tak. Proto je třeba, abyste přepsali scénář. Nebo – jinými slovy – abyste změnili způsob přemýšlení. Proč určitá situace minule dopadla tak, jak dopadla? Proč věříte nyní tomu, že jiná situace s podobnými okolnostmi musí dopadnout stejně? Pokud se způsobem svého myšlení máte problém, zkuste nějaký kurz osobního rozvoje. Mohou velmi pomoci.

To, že máte nějakou zkušenost neznamená, že se ta stejná zkušenost potvrdí u jiné situace i v budoucnu.

Krok 4.: Zastavte negativní sebehodnocení

Velkým krokem k tomu, abyste zvládli stres v práci a úzkost, je zastavení negativního sebehodnocení. Většina negativního myšlení je pouze myšlení. Ne fakt. Zkuste tedy svoje myšlenky nasměrovat trochu jiným směrem.

Jak zvládat stres? Pamatujte, že s množstvím stresu se dá pracovat.

Krok 5.: Spočítejte vaše úspěchy

To, že si na chvilku sednete a sepíšete si seznam věcí, za které jste vděční, vám velmi pomůže k tomu, abyste uvolnili stres pryč z vašeho těla. Pokud si totiž každý den budeme zapisovat tyto věci, zlepší se nám nálada a budeme mít více energie.

Stresuje vás váš nynější zaměstnavatel? Ohodnoťte jej v hodnocení zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře