Ekologie a životní prostředí každodenní život | VímVíc.cz

Ekologie a životní prostředí v každodenním životě

18. 09. 2019

Ekologie a životní prostředí jsou tématem, které rezonuje celou společností a obzvlášť v poslední době nabývá na intenzitě. Všichni si uvědomujeme ohromného množství jednorázového plastu, proti kterému začala bojovat i Evropská unie a jak je neekologický palmový olej. Slyšíme také hlasy ze stran vědců a části společnosti, že je na čase omezit konzumaci masa, zejména toho hovězího. Během letošního roku se také mluví o stoupajícím počtu požárů, ať už na Sibiři nebo v Amazonii. Naše planeta se bezpochyby mění, což můžeme vidět například na teplotních rekordech z letošního roku a na čím dál větším suchu a parném létu.

Ekologie a životní prostředí v každodenním životě - džungle

Co s tím my jako jednotlivci můžeme dělat – stačí jenom omezit palmový olej? Co je to ekologie a životní prostředí a jak pracovat na ochraně životního prostředí každý den? V našem článku najdete 10 tipů, jak začít žít ekologicky každý den, aniž byste museli drasticky měnit každodenní návyky.

Co je to ekologie a životní prostředí?

Ekologie je vědní disciplína, která se zabývá vztahy mezi organismy a prostředím a dopady jejich vzájemného působení. Tedy i lidmi a jejich vztahem k přírodě.

Životní prostředí je tak pouze jedna část, kterou ekologie zkoumá. Životní prostředí tvoří živé i neživé složky, přírodní i umělé, které vytvářejí podmínky pro přežití organismů. Patří sem voda, ovzduší, půdy, různé ekosystémy, ale také energie. Životní prostředí je tak vše kolem nás, co produkuje sama příroda ale i my, jako lidé.

Základy ekologie a ekologie pro děti

Důležitost tématu ekologie a ekologického chování naznačuje i to, že se začíná dostávat do studijních osnov základních i středních škol. Základy ekologie se začínají vyučovat nejen s cílem přiblížit dětem zdravý vztah k přírodě a k prostředí, které společně sdílíme.

Jak již bylo řečeno, ekologie nezkoumá jen vztahy mezi organismy a životním prostředí, ale i mezi organismy navzájem, tedy mezi lidmi. Ekologie se staví proti násilí a válce, podporuje myšlenky humanismu a upozorňuje jak na pozitivní stránky technického rozvoje, tak i na ty negativní. Ačkoliv ekologie úzce souvisí právě s ochranou životního prostředí, a je tak ve společnosti často chápána, neměli bychom mezi tyto dva pojmy dávat rovnítko.

Ekologie a ochrana životního prostředí

Ekologie se snaží ukázat na to, že naše vztahy s lidmi by měly být reflektovány v našem vztahu k přírodě, protože vše dohromady vytváří životní prostředí. Stejně jako prokazujeme respekt lidem, měli bychom ho prokazovat i přírodě a životnímu prostředí. Ochrana životního prostředí znamená úctu nejen ke všemu, co nám příroda nadělila, ale i ke všemu, co má na svědomí sám člověk. Například různé projevy vandalismu, ničení památek nebo osobního majetku je také akt, který se s ochranou životního prostředí neslučuje.

Pod pojmem ochrana životního prostředí si většina z nás vybaví především ochranu přírody. Někteří vědci varují, že lidstvo svou činností planetu již nenávratně poškodilo a my bychom se teď měli začít snažit zmírňovat dopady našeho nezodpovědného chování. Závažnost tohoto tématu potvrzuje i Pařížská dohoda z roku 2015, která vznikla v rámci Úmluvy OSN o změně klimatu. Účastníci této smlouvy se zavazují k radikální změně do roku 2050, kdy je cílem snížení produkce skleníkových plynů, snížení průměrné teploty a celkově zlepšit stav přírody.

Ekologie a životní prostředí - ochrana životního prostředí

Jak žít ekologicky?

Ač vědci upozorňují na to, že aktuálně je nejlepším krokem pro lepší životní prostředí omezení konzumace masa, především hovězího, chceme vám dát pár tipů, jak s ekologičtějším životem začít. Zastáváme názor, že jakékoliv prudké nucení do změny životního stylu není zdravé a už vůbec ne účinné. Proto berte tento článek jako odrazový můstek.

Všichni víme, že začátky jsou nejtěžší. Proto vám přinášíme 10 jednoduchých tipů, jak můžete každý den pomoci k čistší a zdravější planetě. Pro mnohé bude možná překvapením, že ve výsledku jsou takové kroky šetrné nejen k životnímu prostředí, ale také k vaší peněžence.

Tip: Ekologicky šetrné produkty pořídíte na Farmasi nebo e-shopu Econea. Chcete-li při nákupu těchto produktů ušetřit, nezapomeňte uplatnit Econea slevové kupóny nebo Farmasi slevy.

10 tipů jak žít ekologicky každý den

Neplýtvejte

Ačkoliv vás tato rada možná překvapí, jedná se o jeden z nejdůležitějších bodů. K roku 2016 připadalo na jednoho občana České republiky 2,5 tuny odpadu a celkový počet odpadu stále stoupá. Především zbytečné vyhazování a neschopnost recyklace vytváří přebytečný odpad.

Nejlépe tedy kupujte věci, které skutečně spotřebujete. Rozmyslete si, co chcete vařit. Před nákupem se podívejte, co doma skutečně máte a co ne, ať nekupujete zbytečné suroviny. Pokud chcete vědět, jak ušetřit, stačí neplýtvat. A nevztahuje se to jen na nákup potravin, ale všeho dalšího.

Recyklujte

Co se třídění týče, vedeme si jako Česká republika v rámci Evropské unie velice slušně. Plast, sklo a papír třídí 72% obyvatel v ČR. Čím dál populárnější je i recyklovat biologický odpad, kov (plechovky obzvlášť) či nápojové kartony.

Třídit ale můžete i další věci, například oblečení. Ve skříních často skladujeme kousky, do kterých čekáme až zhubneme nebo přibereme a mezitím si koupíme dva další. Když si koupíte něco nového, podívejte se na dno vašich skříní, zda na oplátku nemůžete dát jeden kousek pryč, který může ještě udělat radost někomu jinému. Vytřídit je můžete ve speciálních popelnicích nebo odvést do second handů. Poptávka je i v různých pečovatelských domech nebo dětských domovech.

Vlastní taška na nákupy

Jeden z nejjednodušších kroků, který vám může ušetřit pár desítek korun měsíčně. Asi to sami pozorujete, že obchodní řetězce dávají tašky za poplatek a často už nejsou k dispozici staré známé plastovky, ale pouze papírové tašky.

Vlastní látková, nebo jakákoliv jiná, taška se hodí vždy a žádný nákup vás nemůže překvapit. Vejde se do každé kabelky a i tento malý krok udělá v součtu velkou změnu.

Vlastní sáčky na nákupy

A stejně jako s taškou je tomu i se sáčky na ovoce, pečivo nebo zeleninu. Vyrobit se je můžete sami ze starých látek, nebo je koupit online v obchodech jako Econea. Koupit si jich můžete více, a pár jich mít v každé kabelce. Omezíte tím spotřebu jednorázových plastových sáčků, které jsou jedním z nejhorších jednorázových plastů vůbec a největší množství končí na skládkách nebo dnech oceánů.

Choďte pěšky a používejte veřejnou dopravu

Uděláte dobře nejen životnímu prostředí, ale také sobě. Pokud máte práci či školu v dochozí vzdálenosti, vstaňte dřív a nastartujte den pohybem. Ranní procházka vás krásně probere, cestou si můžete promyslet, co vše je třeba udělat a práce vám půjde mnohem lépe od ruky.

A když už potřebujete vozidlo, volte radši hromadnou dopravu. Ráno si můžete v klidu přečíst pár stránek oblíbené knížky, aniž byste se za volantem rozčilovali kvůli neukázněným řidičům.

Ekologie a životní prostředí - vlastní hrneček na kávu

Vlastní hrneček na kávu

Právě cestou pešky do nebo z práce si můžete zajít na šálek dobré kávy do různých podniků a hezky si ji cestou vychutnat. Použít můžete vlastní kelímek, který bude mít ideální velikost dle vaší volby, stane se doplňkem k vašemu outfitu a ještě ve finále ušetříte. V řetězcích jako Starbucks či Costa Coffee dokonce ušetříte, pokud si necháte dát nápoj do vlastního hrnečku.

Jídlo do krabiček

Tady už to vyžaduje větší míru vašeho úsilí, které ale bude vykoupeno dobrou domácí stravou a naditější peněženkou. Měsíčně jsou ekonomicky aktivní občané ČR schopni utratit 2 500 – 3 000 korun jen za jídlo během pracovního týdne, především obědy. Často se navíc jedná o jídla, která se dobrými výživovými hodnotami nemohou moc chlubit. Opět tímto krokem neuděláte dobře nejen planetě tím, že se spotřebuje méně odpadu, ale i sami sobě.

Omezení brček, vatových tyčinek a dalších jednorázových plastů

Téma, kterému se věnuje i Evropská unie. Právě brčka a vatové tyčinky jsou jedním z nejhorších jednorázových plastů, kterých se produkuje extrémní množství. Proto není nic jednoduššího, než si pořídit vlastní kovová nebo bambusová brčka a brát si je s sebou. Obzvlášť pokud víte, že se chystáte někam na drink. Strategie je také brčka odmítat a upozornit dopředu obsluhu na to, že o něj nemáte zájem.

Stejně tak je tomu v případě vatových tyčinek na uši, neboli ušátek. Dnes se už vyrábějí například z bambusu, které se rozloží a nejedná se o zbytečně vyhozený plast. Nehledě na to, že ORL odborníci varují před nadměrném používání právě těchto výrobků. Uši se vám přirozeně čistí při koupání a mytí hlavy a proto není třeba si každý den čistit uši ještě zvlášť. Naopak tím narušujete přirozené prostředí a můžete si tím způsobit i zánět středního ucha!

Ekologicky šetrné výrobky do domácnosti

Ti z vás, kteří jsou ochotni se do tohoto stylu života ponořit hlouběji, mají čím dál více možností, jak na to. Populární je například výroba vlastního ekologického pracího prášku, nebo jiných čistících prostředků, které se zejména tvoří z jedlé sody a octa. Zbavit se můžete i houbiček na mytí nádobí a používat například lufové houby. Možností je spousta a je jen na vás, co si z toho vyberete. Různé tipy najdete například na stránkách firmy Econea, která provozuje i eshop a vybrané zboží si můžete hned objednat.

Mluvte, buďte zvědavý

Hledejte si informace a nechte si poradit od známých nebo kamarádů, kteří jsou v tomto oboru zkušenější, než vy. Prohlédněte si různé weby zaměřené na ekologické vychytávky, podívejte se, jak udělat váš dům více „eco-friendly“ a vyberte si, co vás bude bavit a co se vám bude líbit. Buďte zvědavý, pátrejte a pokud s něčím začnete a osvědčí se vám to, šiřte to dál. Protože když i tu jednu malou věc začne dělat několik lidí naráz, může skutečně dojít ke změně.

Tip: Dejte šanci také přírodní kosmetice. Výrobky Yves Rocher nyní nakoupíte levněji. Stačí na nákup využít Yves Rocher slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: