Registrace na úřadu práce se vyplatí i na měsíc | VímVíc.cz

Registrace na úřadu práce se vyplatí i na měsíc

08. 03. 2018

Měníte práci a nástup do nového zaměstnání nenavazuje na odchod z toho starého? Máte pár týdnů, kdy budete bez práce? Zajděte na úřad práce a proveďte přihlášení na úřad práce, i když třeba jen na jeden měsíc.

Úřad práce

Není to zážitek roku, ale vyplatí se

Pokud jste už někdy museli jít na pracovní úřad, znáte to sami. I když to není vaše chyba, že jste nezaměstnaní, nebo dokonce jen potřebujte překlenout dobu mezi dvěma zaměstnáními, člověk se tak nějak stydí. Přihlášení na úřad práce je ale výhodné, i kdyby se jednalo o pouhý měsíc. Říkáte si, že jeden měsíc bez výplaty přežijete raději, než stát fronty na úřadu práce? Možná, ale proč podpory nevyužít.

Na první dva měsíce dostanete podporu v nezaměstnanosti, která činní 65 % z průměrné měsíční čisté mzdy. Nebudete si také muset sami platit zdravotní a sociální pojištění. Úřad práce hradí jen zdravotní pojištění. Nicméně pokud nebudete registrovaní a nebudete si sami v nezaměstnanosti platit sociální pojištění, tato doba se vám nezapočítá do odpracovaných let pro výpočet důchodu. Do důchodu se započítávají celé tři roky evidence na pracovním úřadu. Registrace na úřad práce se vyplatí i z tohoto důvodu.

V nezaměstnanosti se zaregistrujte na pracovní úřad klidně i jen na měsíc. Dostanete podporu, neplatíte sami zdravotní pojištění a doba se započítává k důchodu.

Kdy vzniká nárok na podporu a jak dlouho trvá

Abyste dostali podporu v nezaměstnanosti, musíte splňovat dvě podmínky. Jste povinni si hledat nové zaměstnání přes úřad práce. Nad to je potřeba mít zaplaceno alespoň dvanáct měsíců sociální pojištění, a to v období dvou let před registrací. Sociální pojištění za vás platí zaměstnavatel v případě, že jste zaměstnanec nebo máte DPP, anebo jste si ho platili sami jako OSVČ. K těmto 12 měsícům se také připočítává tzv. náhradní doba zaměstnání, kam patří:

  • Mateřská či rodičovská
  • Příprava zdravotně postižené osoby k práci či péče o osobu, která je závislá na pomoci ostatních
  • Pobírání důchodu pro III. stupeň invalidity
  • Výkon pozice dobrovolníka v akreditované organizaci

Jak už bylo řečeno výše, první dva měsíce dostáváte 65 % z průměrného měsíčního čistého platu. Pokud jste po dvou měsících stále bez práce, podpora klesá. Třetí a čtvrtý měsíc dostanete 50 % a od pátého měsíce až do konce podpůrčí doby budete dostávat 45 % předchozího výdělku. Podpůrčí doba se odvíjí od vašeho věku v den, kdy jste se na úřad práce registrovali.

  • Do padesáti let máte nárok na finanční podporu pět měsíců
  • Mezi padesáti a pětapadesáti roky vám úřad práce bude přispívat osm měsíců
  • Nad pětapadesát let můžete podporu pobírat jedenáct měsíců
Abyste získali podporu v nezaměstnanosti, musíte si hledat nové zaměstnání a mít zaplaceno alespoň 12 měsíců sociálního pojištění za poslední dva roky.

Závěrem

Z výše nastíněného je jasné, že registrace na úřad práce se vyplatí i v případě, že jde pouze o měsíční záležitost. Pokud se jedná o dlouhodobější výpadek mezi zaměstnáními, je to vcelku bez diskuse. Kromě podpory se až tři roky evidence na úřadu práce započítávají pro důchody 2018. Výhody zcela jasně převažují nad nepříjemným pocitem, který by z toho člověk mohl mít.

Hledáte si novou práci? Podívejte se na nabídku volných pracovních míst a vyberte si zaměstnání, které Vás bude bavit.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Pracovní právo