Hledám práci: Jak najít na internetu nejlepší job? | VímVíc.cz

Hledám práci: Jak najít na internetu nejlepší job?

14. 05. 2019

Počet nezaměstnaných je aktuálně nejnižší od roku 1997. To ovšem neznamená, že klesá počet pracovních nabídek. Naopak. V dnešní době už lidé nezůstávají na jednom místě po celou dobu kariéry. Dnes chtějí lidé získávat různé zkušenosti. Práce v zahraničí, mimo obor, víc prací najednou nebo práce z domova. Možností je mnoho, stejně jako nabídek. Jak se ve všem tedy vyznat a využít všech možností a nabídek k tomu, abychom našli práci našich snů?

Hledání práce na internetu

Na internetu najdete nabídky na práci ve všech možných oborech. Účetní, designéři nebo programátoři, všichni můžou najít práci na internetu. A kde všude můžeme hledat?

  1. Nejlepší internetové pracovní portály
  2. Výhoda internetových pracovních portálů je v tom, že jsou v současné době nejvíc využívané, takže pravděpodobně zde najdete největší množství aktuálních pracovních nabídek. Zároveň ale zde můžete strávit spoustu času, než se „proklikáte“ k nabídkám, které Vás skutečně zajímají.

    Proto byste měli hledat pracovní portály, kde můžete co nejvíce specifikovat své požadavky, nebo se snažit najít portál, který poskytuje i něco víc, než jen seznam nabídek.

    Na Vímvíc Vám nabízíme recenze firem a zaměstnavatelů a aktuální žebříček TOP zaměstnavatelů, který tvoříte VY a VAŠE zkušenosti.

  3. Pracovní portály nabízejí desítky nabídek denně
  4. Na internetových pracovních portálech si může najít práci prakticky kdokoliv. Od studentů, kteří hledají částečný pracovních úvazek nebo jen stáž, až po starší lidi s dlouholetou praxí.

    Obecně jsou zde spíše nabídky na hlavní pracovní poměr, nebo dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Pokud hledáte spíše jednorázovou brigádu, nebo jen přivýdělek, který bude fungovat na „dobré slovo“, bude lepší hledat v rámci internetu někde jinde. Pokud však hledáte rychle práci na hlavní pracovní poměr, tak jsou tyto pracovní portály ideální variantou.

  5. Sociální sítě
  6. Sociální sítě už dávno nejsou pouze místem, kde si lidé navzájem svěřují, co měli k obědu a jaký byl jejich den. Je to extrémně bohatý trh plný nabídek a poptávek ve všech možných odvětvích. Lidé zde prodávají a vyměňují, co potřebují, protože je to nejrychlejší a nejjednodušší.

    Proto i spoustu lidí využívá sociální sítě k tomu, pokud si potřebují najít práci. Například pokud někdo končí v práci, a potřebuje za sebe najít náhradu. V dnešní době je poměrně běžnou praxí, že se s touto skutečností „svěří“ svým sledovatelům, kde popíše přibližnou náplň práce a čeká, zda to někoho „z přátel“ zaujme.

    LinkedIn

    Sociální sítě ale nejsou jen Facebook a Instagram. Existuje i samostatná profesní sociální síť a jmenuje se LinkedIn. Byla založena roku 2002 a momentálně je zde registrováno přes 560 milionů uživatelů po celém světě. LinkedInslouží jako takový „on-line životopis. Lidé zde sdílí své pracovní zkušenosti, propojují se s různými lidmi a buď si zde sami mohou hledat práci, nebo také mohou čekat, až je někdo s pracovní nabídkou osloví.

    Proto je ve Vašem zájmu mít informace na LinkedIn aktuální. Základní profil si zde zařídíte zdarma a profil zde mají nejen lidé z různých profesí, ale také firmy a podniky.

    Obecně se na sociálních sítích pohybují spíše mladší ročníky, ale nemusí to být podmínkou. Často zde hledají práci například studenti, kteří chtějí třeba jen občasný přivýdělek. Jako typický příklad si můžeme uvést úklid domácností, hlídání dětí nebo podobné práce, které se platí od hodiny a často se lidé mezi sebou dohodnou a nesepisují ani žádnou smlouvu.

    Neznamená to ale, že na sociálních sítích nemůžeme najít seriózní pracovní nabídku. I vysoce postavení lidé radši přijmou do svého podniku někoho, koho znají nebo někoho, na koho můžou sehnat od svých přátel doporučení. Sociální sítě jsou ideálním místem, kde se po někom novém ale ne neznámém porozhlédnout.

  7. Internetové stránky firem
  8. Jako vždy to mají nejjednodušší ti, kteří vědí přesně kde a na jaké pozici chtějí pracovat. Prakticky každá firma nebo podnik má internetové stránky, kde můžete přímo kontaktovat HR oddělení s Vaší nabídkou. Obyčejně to chce mít připravený strukturovaný životopis a s motivačním dopisem určitě neuděláte krok vedle. Obrňte se ale a buďte připravený, že odpověď nemusí přijít okamžitě. Větší firmy totiž zpracovávají několik žádostí denně, a tak se na odpověď můžete načekat.

    Pokud máte vysněnou firmu a pozici není nad čím přemýšlet a můžete rovnou firmu kontaktovat. Můžete se ovšem předtím podívat, zda tato firma nenabízí paralelně pozici, o kterou usilujete, na nějakém internetovém portálu. Pravděpodobně se vyplatí nejdříve reagovat na nabídku na nějakém portálu, protože zde firma počítá s největším návalem a pravděpodobně se dočkáte i dříve odpovědi.

A když už budete vědět, kde máte hledat, zde máte tři tipy k tomu, aby Vaše hledání práce bylo úspěšné.

  • Berte to zodpovědně!
  • Hledat si práci, je práce sama o sobě na 8 hodin denně. Nemůžeme čekat, že jeden den si sedneme k počítači a do druhého dne máme několik nabídek na stole. Je důležité, dát si práci s tím pročíst si jednotlivé inzeráty a zvážit pro a proti jednotlivých nabídek. Pokud se Vám nějaká nabídka zalíbí, vyhledejte si firmu na internetu. Zjistěte si recenze, spojte se s lidmi, kteří v oné firmě pracují/pracovali.

    Uvědomte si, že hledáte místo, kam dost možná budete chodit každý den po dobu několika let. Je tedy ve Vašem zájmu přistoupit k tomuto rozhodnutí zodpovědně. Proto si i dejte práci s Vaším životopisem, motivačním dopisem a klidně si i požádejte o doporučující dopis od bývalého šéfa. Proaktivita je, co se týče hledání práce, důležitá!

  • Buďte realisté!
  • Když už tedy projdete jednotlivé inzeráty a nějaká nabídka se Vám zalíbí, neznamená to, že práce končí. Naopak teprve začíná. Nečekejte, že hned první nabídka vyjde a vy máte od začátku příštího měsíce kancelář s terasou.

    Lidí, kteří hledají práci je spousta a často mohou rozhodovat ty nejmenší detaily. Proto, když hledáte práci, rozešlete životopisy na více míst. Doporučuje se poslat i na více jak 5 míst a neomezovat se pouze na jeden obor a jednu konkrétní pozici. Samozřejmě, že to neznamená, že máte hledat práci, kterou vlastně dělat nechcete, navíc třeba daleko od domova. Spíše se zamyslete, jestli nemáte šanci se na vysněnou pozici dostat postupně z nějaké nižší a zda Vám tato firma nebo nabídka může pomoci se na onu metu dostat.

  • Nenechte se odradit!
  • Ovšem že se může stát i to, že scénář popsaný v odstavci výše se nestane a naopak Vás čeká jen větší zklamání. Může se klidně stát i to, že Vám z několika míst odpoví, že neodpovídáte požadavkům, nebo že momentálně nehledají nikoho. Také se může stát, že se ani odpovědi nedočkáte.

    V tuto chvíli je důležité nevzdávat to a pokračovat. Nezačněte kvůli počátečnímu neúspěchu hledat pozice a místa, která vlastně nechcete. Jak jsme již psali, nabídek a možností je spoustu a kdo hledá, tak nejde. Jen je důležité nenechat se odradit prvním nebo druhým nebo desátým neúspěchem.

Takže teď, když víte, jak na to, podívejte se rovnou na pracovní nabídky i například na práci z domova.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře Uvnitř firem a kanceláří Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání Návody