Práce za rohem: Jsme ochotni za prací dojíždět? | VímVíc.cz

Práce za rohem: Jak moc hraje vzdálenost roli při hledání práce?

10. 05. 2019

Mzda, jistota a kariérní růst. Tři klíčové faktory které často rozhodují o tom, zda na pracovní nabídku kývneme nebo ne. A co když práce splňuje všechny tyto požadavky, ale je daleko od místa bydliště? Nebo dokonce v jiné zemi? Jak často se Češi stěhují za prací a kolik času jsou denně ochotni trávit dojížděním do práce?

VŠUDE DOBŘE, DOMA NEJLÉPE

Ochota Čechů stěhovat se za prací je velice nízká, jak dokazují průzkumy z roku 2017. Byť sociologové předpokládali, že toto číslo bude s mladší generací stoupat, opak je pravdou. Pravděpodobně na to má vliv zvyšující se průměrná mzda a klesající nezaměstnanost v České republice.

CO JE MOC?

Podobný přístup mají Češi i co se týče pouhého dojíždění do práce. Podle průzkumu společnosti Grafton Recruitment je s délkou dojíždění do zaměstnání nespokojeno 30 procent Čechů. Maximální doba, kterou jsou Češi ochotni strávit na cestě do práce, je 30 minut. Stěhování za prací, nebo delší dobu dojíždění by byli lidé ochotni zvažovat v případě, že nabízená mzda by byla dostatečně vysoká. Zkrátka by jim to muselo "stát za to".

NA CO SI DÁT POZOR?

Mohlo by se tedy zdát, že hlavním a jediným faktorem je to, jaká je finanční nabídka. Mladší generace ale začíná jmenovat i takové faktory, jako: možnost naučit se cizí jazyk a žít v zahraničí nebo možnost pracovat na nějakém konkrétním projektu nebo v konkrétní firmě. Přesto to vypadá, že vzdálenost je poměrně důležitým faktorem při výběru pracovní nabídky, protože až dvě třetiny Čechů uvádí, že by je k přestěhování nedonutila ani velice lákavá mzda.

Na co se tedy zaměřit při hledání práce, pokud nechcete denně trávit hodiny na cestě?

  1. NASTAVTE SI LIMIT
  2. Může to znít, jako celkem banální rada, která ani nestojí za připomenutí, ale není to úplně pravda. Je to jeden z prvních kroků, jak si můžeme vyfiltrovat pracovní nabídky a také se rovnou zamyslíme nad tím, co je pro nás zvládnutelné. Nebudeme tak trávit zbytečně čas nad pročítáním inzerátů, které jsou pro nás vlastně nepřijatelné.

  3. NEZKOUMEJTE JEN VZDÁLENOST, ALE I DOSTUPNOST
  4. Vzdálenost je jedna věc a dostupnost druhá. A v tomto ohledu poměrně dost podstatná. Můžete si totiž najít práci, která se vzdálenostně bude jevit dobře, ale přesto Vám cesta zabere klidně hodinu jízdy. Pokud jezdíte veřejnou dopravou, zjistěte si, jaké je do práce spojení a zda je práce vůbec veřejnou dopravou dostupná. To samé platí i pro jízdu autem. Najděte si nejen nejkratší a nejlepší trasu do práce, ale pamatujte i na trasu alternativní. Obzvlášť ve větších městech, kdy ranní provoz kolikrát kolabuje, se vyplatí mít variantu B.

  5. SPRÁVNÝ DOPRAVNÍ PROSTŘEDEK
  6. Téměř 40 procent Čechů jezdí do práce autem. Otázka ovšem je, zda se to vyplatí. Samozřejmě je příjemné, když člověk není závislý na jízdních řádech a je svým vlastním pánem. Přesto má i své nevýhody a to především z finanční stránky. Dopravovat se každý den autem do práce je bezpochyby nejdražší varianta. Zároveň neplatí, že je auto nejrychlejší. Naopak čím dál více lidí využívá i alternativní způsoby dopravy do práce, jako jízda na kole, běh nebo obyčejná chůze. Vyplatí se podívat, jaká je přímá vzdálenost mezi Vaším bydlištěm a prací a možná zjistíte, že na kole nebo i pěšky Vám to nebude trvat o moc déle. Zároveň uděláte něco pro sebe a po práci si můžete dát sklenku vína bez výčitek.

  7. PRÁCE Z DOMOVA
  8. Toto je varianta pro ty, které děsí představa, že každé ráno jezdí přeplněnou tramvají a dochvilnost nepatří mezi jejich přednosti. Proměněním domova v kancelář Vám všechny tyto starosti odpadnou. Počet nabídek na práci z domova neustále stoupá a firmy začínají být flexibilním možnostem práce čím dál více otevřené.

Vzdálenost je podstatným, ale zároveň velmi individuálním faktorem. Pro někoho je představa hodinové cesty do práce očistec. Pro někoho jiného je to způsob, jak nastartovat nový den a jediný čas, kdy si může v klidu přečíst pár stránek knihy. Myslete tedy na to, co je pro Vás důležité a při hledání nového zaměstnání zvažujte i ty faktory, které se na první pohled nemusí zdát tak významné.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Personalistika a HR Zaměstnání a podnikání