Co je Twisto? Zkušenosti, recenze i výhody! | VímVíc.cz

Co je Twisto? Zkušenosti, recenze i výhody!

22. 07. 2019

Twisto je online služba pro odložené platby. Můžete ji využít k placení jak na internetu, tak i v kamenných obchodech, či na platby složenek a faktur. Twisto ke konci roku 2018 využil každý desátý Čech, tedy celkově 495 tisíc lidí. Proč se těší tak velké oblibě moderní platforma Twisto? Jaké má výhody a jak funguje Twisto karta? To vše se dozvíte v článku.

Co je Twisto a jak funguje?

Platební appka s kartou, která zjednodušuje život.

Tak se popisuje samo Twisto. Služba funguje na principu odložených plateb. Tyto platby podléhají předem domluveným podmínkám mezi prodejcem a zákazníkem. V zásadě jde o to, že člověk, který má založený Twisto účet skrze něj objednává zboží a služby, ale platí je za něj Twisto. Zákazník Twistu peníze vrátí až zpětně. Je jen na něm, zda tak učiní do 14 dnů bezúročně, nebo bude peníze splácet postupně. Stejnou službu v Česku kromě Twista nabízí pouze MALL Pay.

Výhody Twista

Možná, že se ptáte, proč nezaplatit rovnou obchodníkovi. Vždyť by to bylo mnohem jednodušší. Ne tak docela. Ve skutečnosti vám Twisto může zrychlit a zjednodušit placení. První výhodou je, že díky Twistu získáte perfektní přehled o vašich financích. Všechny platby totiž uvidíte přehledně na jednom místě a po každé transakci obdržíte SMS. Ukládání údajů se může hodit i v případě reklamace.

Při placení s Twistem v internetovém obchodě také neprohloupíte. Díky tomu, že splatnost je až 15. den dalšího měsíce máte moře času se rozhodnout, jestli produkt skutečně chcete. Pokud ho vrátíte, Twistu nic neplatíte a nemusíte tak žádat obchodníka o vrácení peněz. Twisto si to s ním vyřeší samo. Navíc je možné s Twistem čerpat výhod naplno a využít při nákupech také slevy, akce a slevové kódy – například Urbanstore slevový kód na značkovou módu.

Funkcí, která také stojí za zmínku, je placení faktur pouhou fotkou, neboli Twisto snap. Ať už jde o účet od telefonního operátora, nebo nájem, můžete se s ním popasovat na dva kliky. Stačí vyfotit fakturu a poslat ji Twistu e-mailem. Twisto ohlídá splatnost, zaplatí fakturu a částku přidá k vašemu měsíčnímu zúčtování. Vyhnete se tedy vyplňování kolonek v internetovém bankovnictví a případným chybám.

Twisto účet

Služba nabízí tři druhy účtů a všechny poskytují určitou formu cashbacku. Ten může dosahovat až 10 %, je tomu tak například při nákupu online v AliExpressu. Bezplatná verze účtu se jmenuje ONLINE, což je příznačné, protože se soustředí primárně na platby v e-shopech a na faktury. Mezi e-shopy, na kterých s Twistem nakoupíte, patří například Dáme jídlo, Slevomat, či Rohlík.cz. Pokud nestíháte splatit fakturu do 15. dne dalšího měsíce, máte možnost ji o měsíc posunout. V tom případě ale musíte zaplatit 10 % částky hned a nevyhnete se samozřejmě ani poplatkům. Za každou odloženou stokorunu zaplatíte 5 Kč navíc.

Tip: Dáme jídlo také připravuje pro zákazníky širokou škálu slev a dalších možností, jak se dobře najíst levněji. Na nákup také můžete uplatnit Dáme jídlo slevový kód.

Verze STANDARD poskytuje kromě výše uvedeného i placení v kamenných obchodech. Buď Twisto kartou, Apple pay, nebo Twisto náramkem. Platební náramek, se kterým můžete platit jen přiložením zápěstí k terminálu, byl v roce 2017 velkou revolucí, dnes už působí spíše jako chytré hodinky bez ciferníku. Neříkáme ale, že nenajde své uživatele. Díky tomu, že je voděodolný, se může hodit třeba při sportu či cestování.

Co účtu STANDARD přibylo oproti ONLINE účtu, je možnost rozdělení útraty s přáteli. Takzvaná funkce Split. Dle vašeho přání se část platby okamžitě zobrazí v účtech vybraných přátel, pokud používají Twisto, a pokud ne, dostanou zprávu přes SMS, nebo e‑mailem. Na úhradu Splitu mají sedm dnů. Pokud částka není uhrazena, vrací se zpět na váš Twisto účet. Může se to hodit nejen při návštěvě baru nebo restaurace, ale také například při „skládání se“ na dárek. První tři měsíce používání STANDARD účtu jsou zdarma a poté za 49 Kč měsíčně.

Pokud si připlatíte a obětujete měsíčně 99 Kč, můžete si dopřát nejluxusnější verzi Twista - PREMIUM účet. I u něj ale platí, že si ho můžete na první tři měsíce vyzkoušet zadarmo. Nad předchozími variantami vede díky cestovnímu pojištění pro celou rodinu a zlevnění transakcí v zahraniční o 5 %. Další výhodou je pozdější splatnost vyúčtování, která padá až na 25. den příštího měsíce.

Kde nakoupit s Twisto

S Twistem můžete nakoupit ve více než 600 internetových obchodech a pokud máte placený účet, i u všech obchodníků s platebním terminálem. Doporučujeme ale nakupovat především v obchodech, které nabízí vyšší cashback. Kromě už zmíněného AliExpressu je to třeba i sít Benu lékáren (8,3 %), UrbanStore.cz (7,2 %), nebo Booking.com (4 %). Když zaplatíte Twisto kartou, během pár hodin se vám daná částka vrátí na účet ve formě kreditů. Ty můžete poté využít na libovolný nákup.

Tip: Kromě cashbacku můžete uplatnit na Booking.com slevový kód na pobyty v Čechách i zahraničí.

Proč používat Twisto v zahraničí

Na Twistu právě probíhá letní akce, která dělá PREMIUM účet mnohem atraktivnější, zvlášť pokud můžete ještě využít zkušební verze zdarma. V rámci této akce totiž Twisto garantuje, že do konce září překoná nejméně o 2 % kurz jakékoli jiné banky či fintechu pro platby v zahraniční měně. A tak můžete ušetřit v obchodech i online. Také se nemusíte starat o cestovní pojištění, jež je v ceně a vztahuje se až na dva dospělé a čtyři děti. Plnění je u něj do tří milionů Kč a platí ve všech zemích světa.

Twisto: Názory a zkušenosti

Ze zkušeností uživatelů Twista jasně vyplývá, že pokud s Twistem nakládáte moudře, bude vám ku prospěchu. Většina zákazníků je spokojená s praktickým a přehledným uživatelským prostředím a s placením faktur pomocí fotky. Chválí si také férovost Twista. Za prvé Twisto nemá žádné skryté poplatky a za druhé vás několikrát upozorní na blížící se splatnost faktury e-mailem a SMS zprávou.

Jako velkou výhodu také uživatelé uvádí jednoduchost sjednání Twisto účtu. Stačí:

  1. Založit online Twisto účet.
  2. Počkat, až vás Twisto prověří a účet schválí.
  3. Domluvit termín několikaminutové schůzky s kurýrem.
  4. Nechat kurýra zkontrolovat vaši totožnost podle vašeho občanského průkazu a podepsat smlouvu.
  5. Jít nakupovat.

Na druhou stranu, je potřeba mít na paměti, že v principu se Twisto tolik neliší od kreditních karet a každé otálení se splacením vás může stát dost peněz. Musíte se mít na pozoru před tím, abyste nespadli do dluhové pasti. Někomu může také vadit zdánlivá ztráta soukromí, protože Twisto přesně ví, za co a kolik utrácíte.

Historie Twista

Společnosti Twisto začala původně jako start-up Michala Šmídy v roce 2013. Tenkrát bylo Twisto komunikováno jako „nová forma dobírky“ a cílilo na to, že si zákazníci můžou vyzkoušet zboží pořízené online ještě před zaplacením. V roce 2014 přišel zlom v podobě vynalezení Nikity. Je to program, který umí téměř okamžitě vyhodnotit důvěryhodnost zákazníků. Díky ní Twisto ví, komu může poskytnou peníze, a komu ne.

V dalších letech vývoje přicházel Twisto snap, Twisto karta, ale největší průlom nastal v letech 2017 a 2018. Společnost totiž získala zahraniční investory a s nimi 5 milionů euro na expanzi do zahraničí. Zvolili si Polský trh, který je čtyřikrát větší trh než ten český a Twistu se tam dobře daří. Zatím má v Polsku dvanáct pracovníků a do konce roku tam chce spustit kompletní nabídku služeb. Ani rok 2019 nebyl pro Twisto vůbec špatný. Mezi prvními v ČR pustilo Apple Pay, Twisto Split a získalo dalších 14 milionů euro od investorů. Michal Šmíd se nechal slyšet, že další země, do které by rád rozšířil služby, je Rumunsko.

Nebankovní Provident půjčka

Jednou z dalších nebankovních variant, kde si klient může snadno přijít k penězům, je Provident půjčka. První půjčka, o kterou si zájemce zažádá, je dokonce oproštěna od úroků. Výplata Provident půjčky je možná hotovostně i bezhotovostně, obě varianty jsou velmi rychle vyřízeny. Pro přiznání úvěru je nutné prokázat se doklady a doložit potvrzení o příjmu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře