Co je to fond pracovní doby? | VímVíc.cz

Co je to fond pracovní doby?

24. 08. 2017

Pátráte po tom, co je to vlastně fond pracovní doby? Zákoník práce takový pojem nezná. Co si pod tím tedy představit? Mrkněte do našeho článku a dozvíte se víc.

Co je to fond pracovní doby?

Fond pracovní doby jakožto plán

Přestože pojem fond pracovní doby zákoník práce nezná, můžeme říct, že se jedná o jakýsi pracovní plán. Délka pracovní doby je obyčejně stanovena v týdnech, ale tohle je takový druhý "neformální" pracovní plán vašeho zaměstnavatele.

Fond pracovní doby je něco jako pracovní plán zaměstnavatele.

Musí se zaměstnavatel fondu pracovní doby držet?

Jak už bylo řečeno výše, zákoník práce nezná pojem fond pracovní doby. To znamená, že zaměstnavatel se jej nemůže držet. Firmy pouze musí dodržet domluvenou výplatu podle toho, kolik máte odpracovaných hodin.

Dělá váš zaměstnavatel přesně to, co má? Můžete jej ohodnotit v hodnocení firem.

Plánovací kalendář a odpracované hodiny

S fondem pracovní doby souvisí také plánovací kalendář. Rok má celkem 250 pracovních dnů tedy 2000 pracovních hodin. Pokud se do toho započítají i placené svátky, je to celkem 260 pracovních dnů a tedy 2080 pracovních hodin. Můžete si tedy takový plánovací kalendář vést a uvidíte, kolik hodin máte odpracováno. Vždy ale pamatujte na to, že fond pracovní doby podle plánovacího kalendáře není v žádném případě rozhodující. Podle zákoníku práce je rozhodující pouze stanovená týdenní pracovní doba.

Rozhodující je pouze obecné ustanovení zákoníku práce.

Co najdeme v plánovacím kalendáři?

V plánovacím kalendáři se zobrazuje počet odpracovaných dnů a také hodin za:

  • pracovní týden
  • dekádu
  • měsíc
  • čtvrtletí
  • pololetí
  • rok

V plánovacím kalendáři si můžete přesně zaznamenávat, kdy jste byli v práci, a poté se vám ukáže, kolik hodin máte za daný týden, měsíc nebo rok odpracováno. Plánovací kalendář pro vás tedy může být dobrým pomocníkem pro kontrolu odpracovaných hodin.

Fond pracovní doby 2018

Pro shrnutí fondu pracovní doby pro rok 2018: Rok má celkem 250 pracovních dnů, to znamená 2000 pracovních hodin a s placenými svátky má rok celkem 261 pracovních dnů, což je 2088 pracovních hodin.

Rok má celkem 250 pracovních dnů, což znamená 2000 pracovních hodin.
platové třídy

Fond pracovní doby a práce přesčas

Jak už bylo řečeno výše, pojem fond pracovní doby zákoník práce nezná. Zaměstnanec, který je v pracovním poměru, musí mít přidělovanou práci v rozsahu stanovené pracovní doby. Délka pracovní doby je určena na 40 hodin za týden. Ti, co pracují v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerudných surovin, v důlní výstavbě a na báňských pracovištích geologického průzkumu mají týdenní pracovní dobu 37,5 hodiny, stejně tak ti, kteří pracují na třísměnný a nepřetržitý pracovní režim a s dvousměnným pracovním režimem mají 38,5 hodin týdně. Pracovní doba navíc může být rozvržena rovnoměrně nebo nerovnoměrně.

Nepravidelný režim a fond pracovní doby

Některé podniky mají vlastní plánovací kalendář. Je to z toho důvodu, fungují na nepřetržitý provoz anebo se naopak potýkají se sezónními výkyvy. Zaměstnavatel totiž může předepsat svým pracovníkům takové pracovní týdny, které jsou různě dlouhé. Stále ale musí dodržet zákon a musí tedy hlídat dlouhodobý fond pracovní doby.

Týká se vás výpověď z pracovního poměru a hledáte novou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce a také na to, jak vypadá vzor životopisu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo