7 tipů: iVysílání a další bezplatná online vysílání | VímVíc.cz

7 tipů: iVysílání a další bezplatná online vysílání

13. 02. 2020

Mrzí vás, že jste neviděli váš oblíbený televizní pořad nebo Marvelovky? Nebo zrovna nemáte k dispozici jiný přijímač než počítač? Můžete být bez obav. Pro podobné případy tady existuje možnost bezplatného online vysílání. Vystačíte si s připojením na internet a notebookem nebo třeba jen chytrým telefonem. Online a zdarma v Česku můžete sledovat hned několik televizních stanic. V tomto článku vám přinášíme přehled těch nejznámějších a také nejatraktivnějších z nich shrnutý v 7 tipech.

Co znamená online vysílání?

Pod pojmem televizní vysílání si většina lidí představí rodinku sedící v obývacím pokoji, jak sleduje nějaký pořad v televizi, myšleno na typu elektrospotřebiče. Dnes už může být i tento výjev pomalu minulostí. Doby, kde se všichni společně dívali na jeden kultovní film v televizi, se kvůli nástupu internetu pomalu vytrácí. Přestože by se dala televize jako médium považovat za poměrně nový vynález, tak nebrání nic v tom, aby drželo televizní vysílání krok s moderní dobou. V posledních letech můžete televizní vysílání sledovat i online, tedy na internetu. A v mnohém se vám tak může ulehčit práce a ušetřit čas.

Možná se ptáte, jaké jsou podmínky pro sledování televize přes internet. Každá platforma si vyžaduje něco jiného. Některé internetové televize jako HBO nebo Netflix jsou samozřejmě placené. Ale televize dostupné i mimo online svět kolikrát placené být nemusí. Některé jsou zcela zdarma. Ale vyskytnou se i výjimky, kdy vám online vysílání bude k dispozici jen po určitou dobu a pak bude nutné si připlatit.

Jaké můžou být výhody a nevýhody online vysílání?

Budete se možná divit, ale v některých ohledech může být online vysílání atraktivnější než to klasické přes televizní přijímač. I když večery strávené doma před televizí mají stále co do sebe. Ovšem prostřednictvím internetového vysílání se nemusíte vázat pouze na jeden pořad, který momentálně běží v televizi. Můžete si totiž na programu vybrat co a kdy chcete sledovat. Online jsou dostupné i seriály, zpravodajské relace, filmy, oblíbené Marvelovky a další typy obsahů, které již byly odvysílány.

Ke sledování filmů můžete využít i torrenty ke stažení zdarma. Stáhnout si torrent není nic složitého a zvládne to každý. Jen je potřeba mít v počítači stažený tzv. torrent tracker nebo program. Kromě filmů si na torrentech můžete vyhledat seriály, hudbu či jiný obsah.

Co některé diváky může u sledování televize online rozčilovat, jsou reklamy. Téměř u každého záznamu musíte shlédnout alespoň dvě, než se konečně dopracujete k vytouženému obsahu. A stejně jako klasické televizní vysílání musíte přijímat přes anténu, kabel či satelit, aby se dostalo k vám do domu, má i online vysílání podobné úskalí. Bez připojení k internetu se neobejdete a online televizi nezprovozníte.

Online vysílání atraktivnější než to klasické přes televizní přijímač. Nemusíte se vázat na jeden pořad, který momentálně běží v televizi. Můžete si vybrat co a kdy chcete sledovat.

iVysílání od České televize

Většina televizí na české mediální scéně online vysíláním pochopitelně disponuje. Samozřejmě mezi nimi nesmí chybět veřejnoprávní Česká televize. Její online vysílání nese název iVysílání. To si můžete zprovoznit buď přes webový prohlížeč, nebo přes mobilní aplikaci. IVysílání máte k dispozici zcela zdarma. A pokud nevlastníte jiný televizní přijímač než váš počítač, vyhnete se v tomto případě i placení koncesionářských poplatků za televizi a ušetříte peníze.

Česká televize prostřednictvím iVysílání nabízí opravdu pestrý program. Samozřejmě můžete sledovat to, co se aktuálně vysílá na všech programech České televize. Mezi ty patří ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT Sport či ČT Art a Déčko. Kromě toho, co je právě na programu si máte možnost pustit i některé pořady zpětně. U této varianty však nepočítejte s tím, že bude moct sledovat cokoliv, na co si vzpomenete. Naleznete zde pořady, jejichž historie sahá několik let zpátky. Ovšem ne úplně všechny, které kdy byly na České televizi odvysílány.

Můžete zpětně zhlédnout hlavně pořady, které pochází z produkce České televize. Naleznete zde například hlavní zpravodajské relace Události i staršího data. Ty jsou dokonce někdy sestříhané tak, abyste si mohli vybrat jen tu konkrétní zprávu, která vás zajímá a podívat se na ni. Naopak zde ale nenajdete sportovní zpravodajství Branky body vteřiny. iVysílání ČT Sport vám ovšem může nabídnout starší sportovní události a turnaje, nebo různé dokumenty. I zpravodajský program ČT 24 nabízí velkou škálu možností. Například zde visí všechny díly Hyde Parku Civilizace, nebo regionální zpravodajství.

Problém však může nastat u zahraničních kultovních filmů a seriálů, jejichž práva si Česká televize koupila. U některých pořadů se možnost zpětného zhlédnutí online nenabízí vůbec, někdy je možná pouze do určité doby od odvysílání pořadu. Tato lhůta trvá většinou jen několik dní. Menším znepříjemněním mohou být reklamy, které se ukazují ještě před spuštěním videa. Nezbude vám, než je přetrpět a až pak si vychutnat svůj oblíbený pořad.

Online vysílání televize Nova

Nejsledovanější komerční televize u nás samozřejmě nemůže být pozadu a možnost online vysílání také nabízí. Vzhledem k tomu, že je financována především z reklam, je nabídka programů sledovatelných online trochu chudší. Online vysílání TV Nova se jmenuje Nova Plus. Můžete zde sledovat starší vysílání hlavní zpravodajské relace Televizní noviny, nebo se podívat na to, co se dělo v zameškaném magazínu Víkend, nebo v pořadu Střepiny. Potěšeni budou především fanoušci léty ověřených populárních seriálů jako je Ulice nebo Ordinace v růžové zahradě. Neuniknou vám ale ani straší díly různých reality show. K dispozici máte třeba Výměnu manželek.

Nenaleznete zde ale celovečerní filmy, které Nova vysílá. Takže všechny díly Harryho Pottera, Pána prstenů či různých amerických romantických komedií si budete muset najít jinde. Pokud byste si ale rádi nabídku online vysílání TV Nova rozšířili, tato možnost se vám nabízí. Ovšem za službu Voyo už si připlatíte. Programy jako Nova, Nova Cinema, nebo Nova Gold však nemůžete sledovat prostřednictvím mobilní aplikace. Budete si muset vystačit s webovým prohlížečem. Další nevýhodou je více reklam. Nejen že je musíte sledovat v průběhu vysílání, ale také před jeho spuštěním.

Televize Prima online

Televizní skupina Prima nabízí možnost online vysílání přes web i přes aplikaci iPrima. Máte zde k dispozici celý program, díky kterému můžete sledovat různé pořady živě. Stejně jako Česká televize a Nova, tak i FTV Prima nabízí sledování již odvysílaných seriálů, filmů, či politických rozhovorů. Prostřednictvím online vysílání iPrima se dostanete i k ostatním stanicím mediální rodiny. Nechybí Prima COOL, Prima Love, nebo třeba dokumentární pořady na Prima Zoom. Ovšem rozšířené možnosti sledování si budete muset opět financovat z vlastní kapsy.

Televize Seznam

I poměrně novou televizi v mediálním světě můžete sledovat jak na obrazovce v obývacím pokoji, tak přes internet. Online vysílání Televize Seznam je zcela zdarma, poplatkům nepodléhá nikdy. Zato musíte skousnout několikaminutové uvítací reklamy. Tato televize se zaměřuje především na zpravodajství z domova i ze zahraničí a svým diváků nabízí i rozsáhlý výběr publicistických a dokumentárních pořadů. Oblíbené jsou také rozhovory, nebo investigativně založený pořad Zvláštní vyšetřování.

Televizi Seznam můžete sledovat také přes aplikaci. V ní naleznete daleko více, než byste mohli vidět na obrazovce televize. Nejenže nabízí starší vydání programů, ale zároveň se odsud hladce dostanete i na příbuzné weby. Mezi nimi jsou například Seznam Zprávy, videa na Stream.cz, nebo na zpravodajský server Novinky.cz.

Můžete u nás sledovat online i slovenské televize

Pokud vám nevadí si občas poslechnou jazyk našich blízkých sousedů, můžete vyzkoušet online vysílání TV JOJ. Slovenská televizní stanice rovněž nabízí její sledování přes aplikaci určenou smartphonům s operačním systémem Android nebo iOS. V aplikaci vám je k dispozici ze všech programů mediální skupiny, tedy JOJ, WAU, PLUS a huste.tv. Ovšem zpravodajství je v online verzi dostupné jen 14 dní po odvysílání. Pak už jej neseženete. Aplikace s sebou však nese malou výhodu. Můžete si prohlížet i různé bonusy k pořadům a seriálům, které v televizi neuvidíte a možná se k nim nedostanete ani na webu televize JOJ.

Podobně je na tom i soukromá slovenská televize Markíza. Sledovat ji můžete přes její web. Tam se vám rovnou objeví, co se aktuálně v televizi Markíza vysílá. Můžete ovšem sledovat i starší pořady. Například zpravodajské relace, nebo množství různých seriálů ve slovenštině. Na ty si ovšem dejte pozor. Kolikrát se vám ukáže jen útržek některého dílu a zbytek seriálů si musíte pustit prostřednictvím Voyo. To už ovšem není low costová záležitost a musíte si pár euro připlatit.

Díky online vysílání u nás můžete sledovat i slovenské televize JOJ a Markízu.

Křesťanská televize Noe jde s dobou

Za svými kolegy z českého mediálního světa nezaostává ani nejznámější a nejsledovanější křesťanská televize Noe. Ta rovněž umožňuje sledování online. Lze ji sledovat jak přes webový prohlížeč, tak díky aplikaci. Ta vám ovšem bude fungovat pouze tehdy, pokud jste majitele chytrého telefonu s Androidem. V tomto ohledu TV Noe mírně zaostává. Na webu si můžete neopakovatelně pouštět pořady z její produkce, samozřejmě jak jinak než s náboženskou tématikou. Divákům nabízí jak dokumentární a vzdělávací pořady, tak i živá vysílání a na své si mohou přijít také děti.

TV Barrandov je také online

Své příznivce si jistě najde i televize Barrandov. Na webu této televize najdete jak psané zpravodajství, tak video obsah. Na své si přijdou především fanoušci Jaromíra Soukupa, který televizi Barrandov nejen vlastní, ale také na ní moderuje nemalé množství pořadů. Některý obsah je na online verzi zcela zdarma, jako třeba archiv pořadu Moje zprávy či Týden s prezidentem moderované Jaromírem Soukupem. Ovšem TV Barrandov nabízí i tak zvaný premiérový archiv Barrandov TV. Pořady do něj zahrnuté jsou už zpoplatněny. Možnost sledování obsahu jako je Soudkyně Barbara, nebo Nebezpečné vztahy se pohybuje na částce 300 korun za půl roku.

Jaké online vysílání zvolit?

Jaký typ online televize zvolíte, je pouze na vás. Přesto existuje několik doporučení ohledně toho, čemu dát při výběru přednost. Vše záleží pochopitelně především na vašich preferencích a možnostech. Nejspíš si budete vybírat online vysílání dle obsahu. Tedy podle toho, jaké pořady, zpravodajství či seriály vám jsou nejvíc po chuti. Ovšem je třeba myslet na to, že pro sledování televize online je třeba mít kvalitní připojení k internetu, jinak se s vámi vysílání nebude bavit. Také s aplikacemi je mnohé jednodušší, ty ale nefungují u každého média. Dále si dejte pozor na placené možnosti vysílání u komerčních televizí a někdy s ním počítejte, ať předejdete zklamání. Reklamám se ovšem nevyhnete nikde.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Investice a spoření