Work and Travel: Jak funguje? | VímVíc.cz

Work and Travel: Jak funguje?

13. 12. 2017

Přemýšlíte o tom, že jako student vyjedete pracovat a cestovat do USA? Jak funguje nejznámější výměnný program Work and Travel USA a jaké jsou podmínky, abyste mohli vyjet?

Můj obrázek

Work and Travel podmínky práce v USA

Program Work and Travel je určen pro studenty VŠ a VOŠ, kterým je minimálně 18 let a maximálně 30 let (u některých agentur 27 let). Také je nutné, aby měl student ukončen alespoň 1. semestr studia, které musí být denní. Studenti mají díky tomuto programu možnost vycestovat do USA, pracovat tam a poté i cestovat.

Samozřejmostí je základní znalost angličtiny, která bude testována. S tou vám může pomoci jazykový kurz Angličtina na cesty. Dále budete potřebovat výpis z rejstříku trestů.

  • věk 18 - 30 let (nebo 27 let)
  • student VŠ nebo VOŠ
  • znalost anglického jazyka
Pro účast v programu Work and Travel musíte být studentem VŠ nebo VOŠ.

Dokumenty na Work and Travel

Pro to, aby mohl student na program Work and Travel USA vyjet, si musí připravit několik dokumentů. Všechny ale dostane v agentuře a poté už jen stačí vyplnit je a nechat je podepsat. Patří mezi ně samozřejmě také žádost o vízum. Dalším “dokumentem” je úspěšné splnění zkoušky/pohovoru z anglického jazyka. Podle zkušeností uchazečů se ale není čeho bát. Základem je umět vyspelovat své jméno a poté dokázat, že uchazeč umí používat více časů v angličtině, než jen ten přítomný.

Proces vyřizování Work and Travel

Průběh vyřizování celého Work and Travel bude značně snadnější, pokud již máte vyřízenou práci v USA. Pokud chcete i tento krok udělat až s pomocí agentury, připravte se na trochu zdlouhavý proces, který vám ale zajistí spokojený pobyt v zahraničí. Pojďmě se tedy podívat na jednotlivé kroky

1. Zařazení do agentury

V této části nás čekají 4 kroky, na základě kterých budeme pokračovat v dalším postupu:

  • Registrace – Jako úplně první krok je samozřejmě registrace do programu agentury, kterou jste si vybrali. Poté čekejte na to, až vás kontaktuje některý z její zástupců s dalšími informacemi.
  • Informační schůzka – Po domluvě se zástupcem vás čeká informační schůzka přímo v agentuře, v rámci které se dozvíte všechny potřebné informace o programu a budete mít možnost se zeptat na cokoliv vás zajímá – tak tuto možnost nepromarněte!
  • Podpis smlouvy – S touto částí souvisí ještě jeden úkon, a tím je zaplacení první části poplatku, čímž se zavážete, že na cestu opravdu pojedete.
  • Vyplnění profilu – Posledním krokem v námi zvolené první části je vyplnění profilu, na základě kterého se budete následně ucházet o práci v USA. Ten by měl obsahovat motivační dopis, který zaujme jak agenturu, tak zaměstnavatele. Dále do něj můžete zařadit nějaké krátké video, ve kterém se představíte, nebo jiný originální nápad.

2. Nutnosti před odjezdem

Nyní máte pojištěný odjezd jak podepsáním smlouvy, tak zaplacením první části poplatku, čeká vás ale ještě povinnost získat zaměstnání a další nutnosti před odletem.

  • Skype pohovor – Z důvodu velké vzdálenosti vás zřejmě nemine online pohovor s vašim potencionálním zaměstnavatelem. Nacvičte si tedy, jak probíhá pohovor v angličtině, v rámci kterého jistě padnou otázky, jako proč se ucházíte právě o tuto práci a podobné.
  • Po získání práce – Práci mátev kapse? Výborně, můžete se posunout na další metu. Nyní přijde u většiny agentur platba další části programu. Konečně mohou být vyplněny poslední důležité dokumenty a splněny další podmínky.
  • Návštěva ambasády – Zní to trochu děsivě, není se ale čeho bát. Agentura vám pomůže s přípravou všech potřebných dokumentů i s tím, jak se tam chovat. Na ambasádě necháte svůj pas a do 14 dnů obdržíte vízum platné podobu Wark and Travel pobytu.
  • Zařízení letenek – A jsme na konci! Nyní je jen potřeba letenka, bez které se do USA nedostanete. V tuto chvíli záleží na tom, zda si letenku budete zařizovat sami nebo se toho chopí agentura s tím, že jí během pobytu splatíte.

Kde konkrétné můžete na Work and Travel pracovat?

Uvádíme zde jako příklad několik nejčastějších míst:

  • Národní parky
  • Hotely
  • Pobřežní kluby
  • Bary
  • Golfové kluby
  • Restaurace
  • Zábavní parky
  • Ranče
  • Vodní parky
  • Rodiny

Otázka délky pobytu

Student může vycestovat maximálně na 5 měsíců, neboť pokud je vízum na 4 měsíce, má návštěvník dalších 30 dní na opuštění země – může tedy ještě po zemi daných 30 dní cestovat. Pamatujte ovšem také na to, že vízum se řídí podle smlouvy se zaměstnavatelem. Pokud je je tedy pracovní smlouva vámi podepsaná na 3 měsíce, celkem můžete strávit v USA pouze 4 měsíce.

Strávit můžete v USA jako student maximálně 5 měsíců.

Work and Travel a pracovní pozice

Pokud se pro práci v USA pod záštitou programu Work and Travel USA rozhodnete, můžete si vybrat například některou z těchto pozic:

  • Recepční
  • Prodavač
  • Barman
  • Asistent kuchaře
  • Uklízeč
  • Doplňování zboží
  • Plavčík
  • Fotograf
  • A mnohé další…

Ještě stále váháte, zda vyjet nebo nikoliv? Moc dlouho se nerozmýšlejte. Taková příležitost na vás nebude čekat věčně :)

Témata:

Nastartuj kariéru Jak být úspěšný