Pohovor trochu jinak – nainstalujte si Skype | VímVíc.cz

Pohovor trochu jinak – nainstalujte si Skype

07. 03. 2018

Každý z nás už někdy absolvoval pracovní pohovor. Pokud jste jich zažili více, určitě jste zjistili, že každý z nich byl jiný a z každého jste si odnesli novou zkušenost. Zatímco některé pohovory jsou vícekolové a zdlouhavé, někde vše řeší assessment centrum. Firmy se snaží nábor nových zaměstnanců co nejvíce urychlit. K tomu využívají nejmodernější technologie – nejen obyčejný hovor po telefonu, ale oblibu si získal pracovní pohovor přes internet.

Skype inteview

Moderní technologie šetří čas, všude

Tzv. skype interview umožňuje firmě vybrat zaměstnance na dálku, ale přesto tváří v tvář. Místo cestování do sídla firmy však sedíte doma před svým počítačem. Nejen, že obě strany ušetří čas, ale i své náklady.

Možná jste používali Skype jenom při hovoru s přáteli, takže vám takový videohovor s potencionálním zaměstnavatelem může připadat zvláštní. Jak se ale zdá, právě díky své celkové úspoře budou takové formy pohovoru stále populárnější.

Pohovory přes Skype budou pravděpodobně stále častější.

Pracovní pohovor jinak, příprava ale stejná

Jak se na takový pohovor připravit? Připravte se úplně stejně, jako byste šli přímo do budovy firmy. Nezapomeňte se upravit a vybrat správné oblečení. Uvědomte si, že personalisté neuvidí jenom vás, ale také vaše okolí. Proto se snažte vybrat příjemné pozadí a dbejte na pořádek. Ideální místo pro takový pohovor může být pracovna či knihovna. Nezapomeňte si předem vyhledat telefonní číslo druhé strany, případně si jej uložit.

Upravte nejen sebe, ale také své okolní prostředí.

Zkontrolujte svůj počítač

Ačkoliv se to zdá jako samozřejmost, nezapomeňte se přesvědčit, že je vaše technika v pořádku. Zkontrolujte internetové připojení, mikrofon, webkameru a nepodceňujte ani to, že vyhledat telefonní číslo potenciálního zaměstnavatele se vyplatí. Pokud váš počítač plánuje aktualizaci systému, odložte ji. Poslední, co byste si v průběhu pohovoru přáli, je, aby se vám restartoval počítač. Ukončete všechny programy, které by vám při pohovoru mohly zpomalovat počítač či připojení. Pokud přecijen nějaké potíže nastanou, nebojte se informovat druhou stranu, že máte špatné připojení. Pokud se hovor dokonce přeruší, neváhejte zavolat zpět.

Riziko technické katastrofy snižte na minimum.

Udržujte oční kontakt – s webkamerou

Ani přes obrazovku nezapomínejte na oční kontakt. Snažte se hledět přímo do webové kamery, místo na obraz vašeho monitoru. Největší kámen úrazu takového hovoru totiž je, když se díváte jen na přenos z druhé strany. Ještě horší situace může nastat, pokud si nachystáte pomocný papír, ze kterého budete číst. Poznámky si samozřejmě napsat můžete, ale nikdy nečtěte celý text z nějakého papíru. Personalista tak patrně uvidí jen váš sklopený zrak, kterým jistě dojem neuděláte.

Nečtěte nic z papíru ani z obrazovky vašeho monitoru.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry