Změna práce: Jak poznáte, že je čas jít dál? | VímVíc.cz

Změna práce: Jak poznáte, že je čas jít dál?

26. 06. 2018

Změna práce je podstatné životní rozhodnutí, které je potřeba pečlivě zvážit. Stále častěji přemýšlíte, že chcete změnit práci, ale nedokážete se rozhodnout? VímVíc vám poradí, jak rozpoznat signály, že nadešel čas na změnu.

Změna práce: Jak poznáte, že je čas jít dál?

1. Od pondělí se modlíte za páteční odpoledne

Na volný víkend se samozřejmě těší snad úplně každý kromě těch nejzarytějších workoholiků. Jenže pokud na vás v neděli večer padne úzkost, nechuť nebo stres, které se do pondělního rána ještě vystupňují, jde o jasný signál, že s vaší prací není něco v pořádku. Stejně tak pokud práci považujete pouze za nutné zlo, abyste dostali na konci měsíce výplatu. Nebezpečný je v tomto směru pracovní stereotyp, který je velmi plíživý a u kterého si ani nevšimnete, že se z práce stala nepříjemná povinnost. V případě, že vaše nechuť vůči zaměstnání začne ovlivňovat i ostatní části vašeho života, je načase celou situaci zhodnotit. Než přijde na řadu samotná změna práce, měli byste získat odstup, dobře si promyslet, jestli vám práce umožňuje osobní rozvoj nebo přináší nějaké benefity, případně zda alespoň má takový potenciál. Klíčové je zvážit všechny výhody a nevýhody – máte novou nabídku, můžete si dovolit být měsíc bez práce, je situace tak neúnosná, že stojí za oběť apod.

Když ve vás představa docházení do současného zaměstnání vzbuzuje pouze negativní pocity a nemáte pocit, že vám přináší jiné věci než výdělek, je čas na změnu.

2. Problémy se šéfem nebo v pracovním kolektivu

Standardní pracovní doba je 8 hodin denně, pět dní v týdnu, ale mnoho lidí tráví v práci mnohem více času, klidně i přes svátky. Z toho jasně vyplývá, že trávíme třetinu svého času mezi lidmi, které jsme si sami nevybrali. Pokud s některými nejde vyjít nebo to nedokážeme, začíná vznikat problém. Vrcholnou formou šikany na pracovišti je tzv. mobbing a bossing. Bossing znamená, že se vás nadřízený snaží na pracovišti ponižovat nebo zastrašovat. Patří sem zadávání úkolů a termínů, které není možné splnit, přehnané postihy, snaha o izolaci vaší osoby a také sexuální obtěžování. V případě, že vás kolegové na srovnatelné pracovní pozici pomlouvají, záměrně se s vámi nebaví, verbálně vás napadají a všelijak se vám snaží znepříjemnit život, jedná se o mobbing. Sexuální obtěžování je také jeho součástí.

V rámci nepříjemného pracovního prostředí ale nemusí jít jen o extrémní formy šikany. Stačí, aby se váš šéf nebo kolegové chovali tak, že k nim nemáte žádnou úctu. Takové situace vznikají nejčastěji, pokud máte například větší kvalifikaci a pracovní zkušenosti než váš nadřízený. Zvláště v případě, když s ním spolupracujete na každodenní bázi a jeho nekompetence ovlivňuje výkon vašeho zaměstnání. I v takovém případě stojí za úvahu změna práce.

Lidé tráví v práci podstatnou část dne, a pokud není možné vyjít s kolegy či se zaměstnavatelem, nebo dojde dokonce na šikanu, změna práce je možná nevyhnutelná.

3. Práce jako překážka pro osobní rozvoj

Dalším častým důvodem, proč lidé mění práci, je pocit, že už jim jejich zaměstnání nepřináší nic nového a nemají šanci se dále rozvíjet. Pokud do takového bodu dospějete, měli byste nejprve začít u sebe. Zeptejte se sami sebe, co by vás ve stávajícím zaměstnání bavilo a začalo znovu motivovat. Nemůžete se zapojit do týmu, který má nový úkol, sami se naučit něco nového, zajít si na školení nebo vyzkoušet online kurzy? Možná se také mohlo stát, že jste sklouzli do rutiny a všechny projekty řešíte podle stejného klíče. Co vyzkoušet jinou cestu? Pak ale může nastat situace, že jste všechno poctivě vyzkoušeli, ale vaše práce je pořád zoufale neinspirativní a nikam vás neposunuje. Dokonce jste zašli za šéfem, svěřili se mu se svým problémem a snažili se nalézt společné řešení, ale přesto se nic nezměnilo. I v takovém případě je na čase se začít poohlížet po nové práci.

V případě, že vás vaše práce nenaplňuje a máte pocit, že stagnujete, je nejprve nutné pokusit se situaci změnit. Teprve pak by měla přijít na řadu změna práce.

Čím se nenechat zastrašit

Někdy se stává, že je stávající situace neúnosná, změna práce by byla více než žádoucí, ale skutek stále utíká. Proč lidé zůstávají v práci, i když jim nevyhovuje nebo jim dokonce škodí? Většinou se tak děje proto, že jedno jediné plus dokáže vyvážit všechna ostatní mínus. Někdo má v práci tak skvělý kolektiv, že to převáží všechno ostatní, u druhého je to vysoký plat, u třetího nadstandardní zaměstnanecké benefity, u čtvrtého ideální pracovní doba apod. V tomto případě vše záleží na tom, jak dlouho budou výhody převažovat nad negativy.

Velmi častou příčinou, která mnoho lidem brání ve změně práce je strach. Opustit důvěrně známé místo a otevřít dveře do neznáma totiž znamená opustit svou komfortní zónu. Někteří lidé mají strach z nového pracovního kolektivu nebo prostředí. Obavy můžete mít také z reakce současných kolegů či šéfa. Lidé také pochybují sami o sobě, především, zda budou schopni si novou práci najít a jestli je někdo přijme.

Každý, kdo se rozhodne pro změnu práce, by do toho měl jít s plným nasazením. Není ostuda požádat nové kolegy o pomoc či radu. Pokuste se jim vysvětlit, že jste nováček tak, aby respektovali vaše obtíže v začátcích. Buďte aktivní, co se týče školení a sami si vyhledávejte online kurzy. A hlavně nepropadejte bezmoci a zklamání, pokud v nové zaměstnání nepůjde vše tak, jak jste si vysnili. Pokud zvažujete změnu práce, podívejte se, jak hodnotí zaměstnanci své zaměstnavatele na VímVíc.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Ze života zaměstnanců