Jak napsat motivační dopis na Erasmus | VímVíc.cz

Jak napsat motivační dopis na Erasmus

24. 05. 2018

Máte možnost vyrazit na program Erasmus nebo jiný zahraniční výjezd? Nacházíte v pokynech od školy motivační dopis na Erasmus a chcete jej napsat co možná nejlépe? Podívejte se na tipy a triky, jak na to. Erasmus je výbornou příležitostí, jak se v kariéře posunout dál, tak si tuto příležitost nenechte ujít zpackaným motivačním dopisem.

Motivační dopis na Erasmus

Motivační dopis Erasmus

Mnoho studentů v dnešní době pomýšlí buď přímo na dlouhodobé studium v zahraničí anebo krátkodobé studium v podobě programu Erasmus či jiného zahraničního výjezdu na základě různých meziuniverzitních dohod. Velmi často je kromě dalších dokumentů potřeba do školy dodat formální dopis, konkrétně motivační dopis. Motivační dopis na Erasmus nebo na jiný výjezd se píše zpravidla v angličtině, což bývá nejčastěji jazyk, ve kterém bude výuka pro zahraniční studenty výuka probíhat na přijímací univerzitě.

Motivační dopis na Erasmus se tradičně píše v jazyce, ve kterém bude probíhat výuka na zahraniční univerzitě.

Možná vás bude zajímat také jak napsat životopis v angličtině.

Jak napsat motivační dopis Erasmus

Pokud jste se rozhodli zkusit výjezd na zahraniční univerzitu, váš motivační dopis na Erasmus bude vaší nejvýraznější vizitkou při kontaktu s přijímací univerzitou. Jedná se o instituci. Rozmyslete si pečlivě, proč chcete jet právě na tuto univerzitu a jak svoje znalosti chcete rozvíjet a dále využít. Tím byste také měli svůj motivační dopis na Erasmus začít hned po představení. Vaše motivace by měla být základem, ovšem nic se nemá přehánět. Vsaďte na upřímnost a nevymýšlejte zbytečně podlézavé fráze.

Další tipy na motivační dopis Erasmus naleznete níže:

1. Důležitá je stručnost

Pamatujte na to, že osoba, která čte zrovna váš cover letter jich bude číst ještě stovky. Pokud bude muset číst více, než je potřeba, nebude to moc k vašemu dobru. Může se totiž stát, že váš motivační dopis na Erasmus ani nedočtou. Proto se snažte být co nejvíce struční a vaše myšlenky formulujte jasně. Slovní vata je zde velmi nežadoucí.

2. Slušnost je samozřejmostí

Ve svém motivačním dopise buďte "polite" a používejte formální jazyk. Ovšem nic se nemá přehánět, abyste nezněli jako část textu z knihy Jany Eyerové.

3. Struktura motivačního dopisu na Erasmus

Je zásadní rozdělit text do jednotlivých odstavců, aby bylo jasné, jakému tématu se zrovna věnujete. Nedělejte ovšem odstavce příliš rozsáhlé a pamatujte na již výše zmíněnou stručnost.

Popište stručně, třeba v podobě seznamu, důvody, proč se na Erasmus/zahraniční výjezd hlásíte a co si myslíte, že vám taková zkušenost přinese.

4. "Naučit se jazyk" by nemělo být tím hlavním důvodem

Snažte se zaměřit na jiné důvody než na to, že si chcete zlepšit jazyky. Zkuste vyzdvihnout hlavně konkrétní výhody studia na dané univerzitě nebo v dané zemi. Toho, kdo bude váš motivační dopis na Erasmus posuzovat, bude zajímat spíše to, proč chcete jet do dané země, co vás láká konkrétně na ní.

5. S emocemi opatrně

Při všem tom nadšení nezapomeňte na to, že nepíšete ani mamince ani svému kamarádovi. Stále by to mělo být trochu odosobněné. Nepište vykřičníky a také nemluvte o tom, jak se těšíte, že se potkáte se svou přítelkyní, kterou jste poznali minulý rok v Paříži. Stále se zaměřujte na to, co vás láká na konkrétní zemi a hlavně univerzitě.

S používáním emocí v motivačním dopise buďte opatrní. Zase ale pozor, abyste nepůsobili příliš strojeně.

6. Na konec to chce shrnutí

Až se dostanete k samému konci motivačního dopisu na Erasmus, stručně, jasně a mile shrňte to, o čem jste právě napsali. Jednoduše tak, aby hlavní informace byly na začátku, tak na konci. Je totiž možné, že osoba (a jakkoli to není hezké), která váš motivační dopis bude číst si přečte jenom začátek a konec.

Připravte se na Erasmus

Pokud se rozhodnete na Erasmus vyjet, určitě nebudete litovat. Jedná se totiž o skvělou zkušenost, která vám pomůže nejen v profesním životě. Jestliže se ale na výjezd necítite, zkuste si napsat motivační pro a proti, (pro by měla nicméně rozhodně převažovat) a pokud bude jedním proti nedostatečná znalost jazyka, neváhejte, a začněte si jej okamžitě zlepšovat. Můžete se zapsat na některé online kurzy a konkrétně například na kurz angličtiny s rodilým mluvčím.

Připravte se hlavně na to, že na Erasmu budete muset nejen komunikovat, ale hlavně také studovat v cizím jazyce.

Motivační dopis do práce

Kromě motivačního dopisu na Erasmus vás bude zajímat také motivační dopis do práce. Firmy jej totiž často po uchazečích vyžadují a hodit se vám bude i tehdy, když se budete hlásit například na stáž v zahraničí. Přečtěte si tedy také, jak napsat motivační dopis do nového zaměstnání.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře