Ušetřete na letenkách | VímVíc.cz

Ušetřete na letenkách

25. 05. 2018

Na přelomu května a června si hodně z nás pohrává s myšlenkou, že je na čase si vybrat zaslouženou dovolenou. Jak vybrat levné letenky bez ohledu na to, zda chcete k moři nebo do vnitrozemí? Ať už jste tzv. batůžkáři nebo máte rád luxus, čtěte dál.

Levné letenky

Ceny letenek značně kolísají

S novými technologiemi se cestování letadlem stává levnějším a levnějším. Paradoxně je někdy dokonce dražší cestovat autobusem nebo autem. Kolik zaplatíte se odvíjí od toho, jaký termín si vyberete. Ceny letenek rostou především v letních měsících, kdy se všichni chystají na dovolenou a poté o vánočních svátcích, kdy v době globalizace chce své rodiny navštívit množství lidí pracujících za hranicemi rodné země. Více s velkou pravděpodobností zaplatíte také za to, že chcete čerpat v práci co nejméně dovolené a budete si vybírat letenky na páteční večer s ideálním návratem co nejpozději v neděli. Pokud není datum vašeho odletu a příletu flexibilní (například +- 3 dny), není zde mnoho příležitostí ušetřit.

S flexibilní letenkou ušetříte někdy i tisíce.

Nejlevnější letenky nabízejí nízkonákladové společnosti

Pokud se rozhodnete cestovat po Evropě a chcete ušetřit, využijte nabídky nízkonákladových leteckých společností. Ty nabízejí letenky levně, od toho se odvíjí také kvalita vašeho zážitku z cesty. Například letenka z Prahy do Milána Malpensa vás vyjde s EasyJet okolo 700 korun a cesta trvá 1,5 hodiny. Nebo můžete jet v ten samý termín autobusem 13,5 hodiny za 999 korun.

Podobné služby nabízí i WizzAir. Letenky do některých měst Evropy najdete i za méně než 500 korun a ušetříte, pokud jste členem WIZZ Discount Clubu. Konkrétně v této chvíli WizzAir nabízí letenky z Prahy do Milána za 299 korun a z Brna do Londýna za 399.

Třetí nejznámější nízkonákladovou společností je Ryanair, která zveřejnila z několika českých měst množství skvělých cen. My pro vás pár z nich pro příklad vybrali (ceny jsou uvedeny v korunách za jednosměrnou letenku):

  • Z Prahy do Bruselu (Belgie) nebo Londýna (Velká Británie) za 439 Kč
  • Z Prahy do Liverpoolu (Velká Británie) nebo Říma (Itálie) za 579 Kč
  • Z Ostravy do Milána (Itálie) za 339 Kč
  • Z Ostravy do Londýna (Velká Británie) za 389 Kč
  • Z Brna do Londýna (Velká Británie) za 429 Kč
  • Z Pardubic do Alicante (Španělsko) za 1 003 Kč

Cena zahrnuje samozřejmě daně, administrativní a další poplatky a můžete si s sebou bez příplatku vzít příruční zavazadlo. Pokud ale v letadle těchto společností chcete něco zakousnout, něčeho se napít, vzít si větší zavazadlo, sedět s kamarádem, rodinou či partnerem nebo mít více prostoru na nohy, musíte počítat s tím, že cena značně povyroste. Bonusem ale je, že všechny společnosti mají webové stránky také v české jazykové mutaci, a tak si nemusíte lámat hlavu s tím, zda všemu budete rozumět.

Ceny zahrnují daně, administrativní a další poplatky a příruční zavazadlo. Za vše ostatní zaplatíte.

Levné letenky vám pomůže najít množství specializovaných vyhledávačů

V dnešní době se nebývalé slávě těší Kiwi, dříve známá jako Skypicker. Konkurenční výhoda této společnosti spočívala a asi dlouho bude spočívat v tom, že propojuje také lety běžně nespolupracujících aerolinek. Pokud jste si tedy našli například let společnosti Emirates a Air France, spoje na sebe nijak nenavazují a nečekají. Kiwi ale nabízí garanci kompenzace, pokud bude váš navazující let zpožděn nebo zrušen. Společnost se ale snaží přicházet se stále novými nápady a tuto službu chce v co největším měřítku rozšířit i na pozemní dopravu. Pokud si tedy například najdete nejlevnější spoj z Vídně (třeba kvůli nižším letištním poplatkům), a z Prahy do Rakouska se budete chtít dostat autobusem, nemusíte se bát zpoždění. Na počátku roku 2018 měla tato společnost první čtyři vlakové partnery ale v průběhu roku cílí na alespoň 150 vlakových i autobusových společností. Oliver Dlouhý vidí budoucnost například i ve spolupráci se společností Uber.

Dalšími vyhledávači letenek jsou například Letuška, Pelikan či STUDENT AGENCY.

Některé vyhledávače zaručí i propojení běžně nespolupracujících aerolinek.

Akční letenky dnes na každém rohu

Na serveru cestujlevne.com se dennodenně objevují akční letenky nejen do Evropy, ale do celého světa. Pokud se tedy chcete podívat například na jižní a východní pobřeží spojených států, konkrétně na Floridu a nevadí vám odlet z Norimberku nebo Drážďan, cena začíná na pouhých 7 770 Kč. Kromě akčních letenek na této stránce najdete i tipy týkající se cestování: jaké destinace stojí za to navštívit, na jakých letištích se nebudete nudit, jaké aerolinky nabízejí dobré služby a také co můžete například požadovat, pokud byl váš let zrušen. Funguje tedy částečně i jako jakýsi blog nebo průvodce.

Dalším vyhledávačem, který nabízí akční letenky, je AZAir. Slibuje zkombinování lowcost letenek (letenky za velmi nízkou cenu). Na jejich stránkách najdete v okně na levé straně tzv. Hlídací kočku RSSS feed, která zobrazuje nejaktuálnější nabídku a v tuto chvíli tak můžete koupit například zpáteční letenku z Vídně na Kypr za 1 481 Kč, na Maltu za 947 Kč a výlet na 8 dní v říjnu z Prahy do Fort-de-France v Martiniku se zastávkou v Paříži ve Francii vás bude stát pouhých 8 741 Kč.

Na stránce honzovyletenky.cz naleznete především akční letenky na tzv. eurovíkendy. Dost často jsou prezentovány last minute nabídky. Není problém zde sehnat zpáteční letenky do Londýna za cca 500 Kč, či se na týden zastavit v Moskvě v Rusku za 1 160 Kč.

Podobné služby pak nabízí zaletsi.cz, které se mimo jiné soustředí na akční letenky na jiné kontinenty, například do Thajska či na Kamčatku. Dále ale také poskytuje celé balíčky dovolených, ubytování a ve vyhledávači najdete i dodatečné služby jako je autopůjčovna či pojištění.

Cenově výhodné či akční letenky nabízí také Pelikán, kde se vyplatí využít i sezónní Pelikan.cz slevy, díky nimž je možné ušetřit i vyšší finanční obnos. Pelikan.cz slevy se navíc vztahují nejen na letenky, ale je možné je využít také na pobyt či cestovní pojištění a koupit si tak kompletní cestovní balíček.

Všechny výše zmíněné servery mají časově omezenou nabídku, a proto je dobré nastavit si upozornění, které vám bude chodit do emailu, abyste opravdu o nic nepřišli.

Akční letenky nabízí dnes mnoho vyhledávačů a pokud nechcete přijít o ty nejlepší nabídky, je dobré dostávat od serverů newsletter.

Cestovní kanceláře jsou dobrou volbou pro rodiny s dětmi

Pokud cestujete s dětmi, zájezd je pro vás trochu náročnější a neodvážíte se jet s nízkým rozpočet ve stylu baťůžkářské cesty, je dobré podívat se na nabídky cestovních kanceláří. Nebudete se muset starat o letenky, ubytování a stravu odděleně, vše najdete a zakoupíte v jednom balíčku. Příkladem je společnost Invia, Čedok nebo cestovní kancelář Fisher. Existují také ale stránky, které ukazují přehled veškerých cestovních kanceláří. Jen si ověřte, že jsou vystaveny pouze řádně pojištěné cestovní kanceláře proti úpadku.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře