Tipy: Vánoční trhy Vídeň nebo Praha? | VímVíc.cz

Tipy: Vánoční trhy Vídeň nebo Praha?

09. 12. 2019

Je to opět tady. Čas svařeného vína a vánočního cukroví. Kam vyrazit nasát vánoční atmosféru? Zhruba jedna třetina Čechů vyráží během adventního času prozkoumávat trhy do blízkých pohraničních měst. Pomyslnou anketu vyhrává Vídeň a není se čemu divit. Vánoční trhy jsou ale krásné i u nás, a to nejen v Praze.

Tipy: Vánoční trhy Vídeň nebo Praha?

Stojí vánoční trhy ve Vídni za dalekou cestu? A kam vyrazit v Čechách za punčem? Nejen to se dozvíte v našem článku.

Vánoční trhy 2019

Vánoční trhy již jsou po celé Evropě v plném proudu. Z pravidla začínají první adventní víkend. Některé ale začínají již dříve, klidně již v půlce listopadu. Důvod je prostý. Výdělek. Vánoční trhy jsou velice dobrým byznysem. Mnoho turistů si chce přivézt něco na památku, a proto různé stánky s ručně vyrobenými ozdobami a dekoracemi zaznamenávají rekordní tržby.

Tradice vánočních trhů sahá až hluboko do středověku. Trhy se konaly z pravidla před kostelem, který nejčastěji ležel ve středu města. Lidé si zde společně vyměňovaly zboží, aby každý měl všeho dostatek před začátkem zimy. Jedny z prvních trhů se odehrály ve Vídni a to dokonce již v roce 1294.

Nejkrásnější vánoční trhy Evropy

Každý rok jsou pravidelně tvořeny různé žebříčky, kde se hodnotí ty nejkrásnější a nejlepší vánoční trhy celé Evropy. Kromě atmosféry a estetického hlediska se hodnotí také služby, nabídka jídla a pití, cena či dostupnost. Pojďme se podívat, zda se mi nejkrásnější trhy dostala i Praha a jaká města se dostala na stupně vítězů.

  1. Vídeň, Rakousko
  2. Mnichov, Německo
  3. Brusel, Belgie
  4. Krakov, Polsko
  5. Kodaň, Dánsko
  6. Štrasburk, Francie
  7. Berlín, Německo
  8. Göteborg, Švědsko
  9. Edinburgh, Skotsko, Velká Británie
  10. Amsterdam, Nizozemsko
  11. Tallinn, Estonsko
  12. Paříž, Francie

Vánoční trhy – na co si dát pozor a kdy začínají?

Než na trhy vyrazíte, dejte si pozor na několik věcí. Za prvé si zjistěte v kolik trhy začínají. Obzvlášť v Rakousku či Německu nemá smysl vstávat brzo. Většina trhů začíná až kolem 11 - 12 hodiny. Také si nezapomeňte vybrat dost peněz. Málokterý stánek je připraven na platby kartou. Navíc musíte myslet na to, že obzvlášť v zahraničí se platí záloha za hrneček, který se pohybuje od 1 až po 4 eura. Proto vás jeden punč vyjde klidně až na 8 euro, přestože zálohu po odevzdání hrnečku dostanete zpátky. Pokud tedy budete chtít pozvat více lidí najednou, musíte mít u sebe dostatečně vysoký obnos.

A především si dávejte pozor na své věci! Bohužel jsou takové akce jak stvořené pro různé kapsáře a zloděje. V množství tlačících se lidí je pro ně poměrně snadné okrást několik lidí během chvíle. Proto zapomeňte na nějaký batoh. Nejlépe si s sebou vezměte malou kabelku, kterou můžete mít pořád u sebe a přidržujte si ji. Opatrnosti není, v tomto případě, nikdy dost.

Vánoční trhy Vídeň

Pojďme se nejdříve podívat za české hranice na jedny z nejhezčích vánočních trhů celé Evropy, do Vídně. Vídeň se na předních příčkách různých žebříčků neumisťuje náhodou. Kromě nesporně okouzlující atmosféry má Vídeň poměrně vyřešené i sociální služby a myslí také na rodiny s dětmi. Vídeň si je své popularity vědoma, a proto zde najdete na poměrně malém kousku přes 20 vánočních trhů.

Nejpopulárnější je bezesporu trh na Rathausplatzu. Jestli na vás někde dýchnou Vánoce, tak skutečně zde. Nádherně nasvícená neogotická stavba, před níž se nachází monumentální vánoční strom a všude dokola stánky s vynikajícím jídlem, punčem, vánočními dekoracemi a dalšími výrobky. Ne nadarmo jsou sem vypravovány zájezdy z celého světa, včetně České republiky. Do Vídně se dostanete jednoduše za 3 a půl hodin autem, nebo za 4 hodiny vlakem či autobusem. Využít můžete služeb RegioJet nebo Českých drah. Pokud si nechcete lámat hlavu s plánováním trasy, můžete využít jednodenní či víkendové zájezdy, které v předvánočním čase organizuje řada cestovních kancelář. Podívejte se například na stránky cestovní kanceláře ABC Tours nebo Invia. Zájezd si můžete koupit i přes slevové portály, jako je například Slevomat.

Vánoční trhy - vánoční trhy vídeň

Kam vyrazit ve Vídni na trhy?

Určitě stojí za to se na trhy u vídeňské radnice minimálně podívat. Pokud vás ale nelákají davy turistů, dáme vám tipy, kam vyrážejí místní. Trhy na Karlsplatzu jsou oblíbeným místem nejen kvůli krásné výzdobě, ale také kvůli vstřícnosti vůči rodinám s dětmi. Najdete zde několik kolotočů, kde se mohou vyřádit nejen děti, ale také rodiče. Uprostřed samotného trhu, kde je za teplých dní fontána, najdete malou zoo a atrakce pro děti. Nejoblíbenější je bezesporu ohromná hora sena, kde si nehrají jen děti. Tento trh navíc pravidelně získává v prvenství v soutěži o nejekologičtější vánoční trh.

Další trhy, kde narazíte spíše na místní, než na turisty je u Alte AKH. Jedná se o areál bývalé nemocnice, kde v současné době sídlí vysoká škola. Ačkoliv tento popis nemusí působit zrovna lákavě, vánoční trh se nachází uprostřed aleje stromů a je symbolem pohody a odpočinku. Ne nadarmo se zde scházejí nejen studenti, ale i učitelé.

TAJNÝ TIP

Pokud byste se chtěli vydat i mimo centrum Vídně, doporučujeme návštěvu Türkenschanz parku. Tento veliký park je populárním místem mezi rodiny s dětmi. Během vánočního času zde najdete sice malý a krásný vánoční trh, kde můžete podpořit místní výrobce a ochutnat jedno z nejlepších svařených vín v celé Vídni. A nepochybně za mnohem lepší cenu.

Kde zaparkovat ve Vídni?

Častý strašák všech cestovatelů, ve Vídni ovšem zbytečný. Na výběr máte z několika parkovacích domů, které se liší dostupností a cenou. Pochopitelně čím blíž centru zaparkujete, tím více budete platit. Existují ale i velké parkovací domy, například na Spittelau nebo Ottakring, kde za den parkování zaplatíte 3,60 euro. Oba domy se nacházejí v blízkosti metra a vy tak můžete snadno a rychle zamířit do centra.

TIP! Věděli jste, že můžete parkovat i na zónách? Ve vzdálenějších městských částech od centra se často platí za parkování pauze ve všední dny. Pokud tedy přijedete až v sobotu, může v klidu parkovat v mnoha čtvrtích úplně zdarma!.

vánoční trhy - praha

Vánoční trhy Praha

Pokud ale nemáte tak toulavé nohy, nezoufejte. Vánočního cukroví si můžete užít i u nás, třeba v hlavním městě. I v Praze najdete několik vánočních trhů, kde si můžete kromě zmíněných teplých nápojů vychutnat i populární staročeské trdlo v mnoha úpravách. Asi nejznámější je trh na Staroměstském náměstí. Zde najdete také největší vánoční strom, který bývá slavnostně rozsvícen na začátku adventního času. I zde se ale musíte připravit na proudící davy turistů. Ale pohled na nasvícenou Staroměstskou radnici či na Týnský chrám stojí bezesporu za to.

TIP!Věděli jste, že se musíte podívat na Staroměstské náměstí i z vrchu? Věž Staroměstké radnice je přístupná veřejnosti a pohled z ní na nasvícenou Prahu je skutečně kouzelný. Věž je přístupná i bezbariérově, a tak si atmosféru mohou vychutnat skutečně všichni.

Kam vyrazit na trhy v Praze?

Kromě již zmíněných vánočních trhů Praha nabízí i další možnosti. Ze Staroměstského náměstí se můžete vydat buď směr Náměstí republiky, nebo Václavské náměstí. Pokud vás ale lákají menší trhy mimo největší centrum, doporučujeme návštěvu vánočních trhů na Náměstí Míru, které se nacházejí před Kostelem svaté Ludmily. Jedná se o neogotickou stavbu z konce 19. století, která nápadně připomíná již zmíněnou vídeňskou radnici. Další krásné trhy najdete například na Pražském hradě, které můžete zakončit procházkou po pražském Petříně.

Vánoční trhy Olomouc

Teď se vydáme na druhý konec republiky. Zde nepojedete na vánoční trh ale na vánoční jarmark, jak říkají místní. I zde se můžete těšit na dobré jídlo a pití a komornější, přesto ale sváteční prostředí. Každý den se zde koná speciální program a svařené víno si tak můžete vychutnat za doprovodu různých koncertů. Na své si zde přijdou i děti. Pokud budete dobře sledovat program, můžete si návštěvu naplánovat tak, aby děti stihly jedno z kouzelnických nebo pohádkových představení.

vánoční trhy - drážďany

Vánoční trhy Drážďany

A ještě jednou se podívejme za hranice. Tentokrát ale budeme mířit na sever. Drážďany se nacházejí necelé dvě hodiny jízdy od Prahy, a proto jsou také častým cílem českých turistů. Kromě předvánočních nákupů si sem jezdí Češi užít adventní trhy, které se nacházejí na několika místech. Nejznámějších jsou trhy na Altmarkt.

Vánoční trhy – kam vyrazit?

Ať už se rozhodnete zůstat v Čechách nebo pojmete návštěvu vánočních trhů jako delší výlet, rozhodně se někam vydejte. Návštěva jakýchkoliv vánočních trhů je jedním ze způsobů, jak ještě před Vánoci na chvíli zpomalit a zapomenout na nákup dárků a další povinnosti. Vánoce mají být svátky pohody a klidu, což je v dnešní uspěchané době poměrně těžké splnit. Proto si dopřejte aspoň jednu procházku městem, kdy si trochu zhřešíte, dáte si něco dobrého a zapomenete na povinnosti všedního dne. A jak toho lépe docílit, než se svařeným vínem v ruce, že?

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Cestování a dovolená Zábava a volný čas Rodina Nákupy Jídlo a recepty Návody