Proč je zelená či cibetková káva stále oblíbenější? | VímVíc.cz

Proč je zelená či cibetková káva stále oblíbenější?

30. 10. 2019

V předvánočním období začínáme popouštět uzdu naší fantazii a pomalu vybíráme originální vánoční dárky. Velmi oblíbeným vánočním dárkem jsou i luxusní, luxusnější kávy, protože kávomilů běhá po světe nepřeberné množství. Pro náš článek jsme vybrali: zelenou a cibetkovou kávu. Jaké kávy jsou nejlepší a proč vybrat zelenou či cibetkovou? Jaké jsou hlavní charakteristiky zelené a cibetkové kávy?

Káva - kávovar, luxusní káva, cibetková káva

Nejen o cibetkové či zelené

Mnoho z nás si život bez kávy nedokáže představit. Káva doprovází naše snídaně, pomáhá nám zvládnout každodenní stres a dělá nám společníka v našem zaměstnání.

Proč je pro nás káva tak významná? Nejprve musíme zmínit její chuť a vůni. Teď v podzimních dnech oceníme čas nad knihou, kdy nám společníka bude dělat právě ona lahodná káva. Poté samozřejmě káva obsahuje kofein, který na nás má povzbuzující účinky, zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje srdeční činnost.

Káva - kávovar, luxusní káva, cibetková káva

Jakým způsobem kávu konzumovat?

Dříve Češi pili převážně tzv. českého turka, kdy mletou kávu zalili vařící vodou. Tento druh konzumace kávy ale nemá nic společného s opravdovou přípravou kvalitní a chutné kávy. Káva by se vždy měla připravovat za čerstva, to znamená, že domů byste si měli kupovat kvalitní zrnkovou kávu podle Vašich chuťových preferencí a poté byste si ji doma měli namlít (ručním nebo elektrickým kávomlýnkem).

Proč je nutné konzumovat pouze čerstvou kávu? Káva má schopnost téměř okamžitě absorbovat vzduch a vlhkost, je tedy velmi náchylná k oxidaci. Ihned Vám můžeme říct, že kupovat již namletou kávu je chyba, tato káva ztratila všechny své účinky, aroma, chuť i barvu. Tato káva bývá často již žluklá a vyčpělá.

Různé způsoby přípravy kávy:

  • český turek
  • překapávaná káva
  • káva z mokka konvičky
  • french press
  • pákové kávovary, aj.

Toto jsou nejčastější způsoby, jakými si lahodnou kávu můžete doma připravit.

Druhy kávy

Mezi nejznámější druhy kávy patří káva Arabica a káva Robusta, kdy velmi často pijeme jejich směs, 80:20, 80 % Arabica, 20 % Robusta. Další méně známé jsou kávy Liberica a Excelsa. Poté se dostáváme k luxusnějším druhům kávy: cibetková káva a zelená káva. Nakonec jmenujeme také bio nebo bezkofeinovou kávu

  • Arabica
  • Robusta
  • Liberica
  • Excelsa
  • Cibetková káva
  • Zelená káva
  • Bio káva
  • Bezkofeinová káva

Zelená káva

Slyšeli jste o zelené kávě, o konzumaci zelené kávy? Že ne. Ano, pije se i zelená káva, nepražená káva, která by měla mít pozitivní vliv na hubnutí. Zelená káva není nic jiného než neupražená klasická káva, tím si ponechává více účinných látek, které se upražením snižují.

Kromě kofeinu zelená káva také obsahuje např.: sacharidy, bílkoviny, kyselinu chlorogenovou, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, fenoly, draslík, hořčík, vápník, fosfor, sodík, fluor, vitamíny B a K, aj.

Proč pít zelenou kávu? Zelenou kávu můžeme pít v případě, že chceme z kávy vytěžit maximum účinných látek. Zelená káva umí detoxikovat organismus, podporuje obranyschopnost, eliminuje vysoký cholesterol, zlepšuje zažívání, zlepšuje náladu, pomáhá zvládat stres a snižuje chuť na sladké.

Příprava zelené kávy je stejná jako u klasické pražené kávy. Chutí připomíná kombinaci kávy a zeleného čaje.

Cibetková káva - zrnka kávy, kvalitní káva

Cibetková káva

Začneme asi otázkou, kdo je to cibetka? Cibetka je malá šelma žijící v Asii, v Africe, ale i v jižní Evropě. Živí se hmyzem, tropickými plody a také plody kávovníku. Tady se dostáváme k původu cibetkové kávy. Cibetková káva je zpracována z trusu cibetek. Cibetka plody kávovníku sní, následně zrnka kávy projdou trávicím traktem a po vyloučení jsou sebrána, očištěna a následně zpracována stejně jako ostatní druhy kávy.

Proč je cibetková káva tak vzácná? Jak jsme již řekli, cibetková káva musí projít trávicím traktem cibetek. Cibetky si vybírají pouze zralá a chutná zrnka kávy, proto víme, že se jedná o ty nejlepší kusy. V trávicím traktu cibetek dochází k tzv. fermentaci/kvašení a díky tomuto procesu získává cibetková káva specifickou chuť a aroma.

Cibetková káva je označována kopi luwak. Kopi znamená káva a luwak znamená cibetka, toto pojmenování pochází z Indonésie.

Chuť cibetkové kávy je intenzivnější, silnější a jedná se o gurmánský zážitek.

Dejte si ale pozor, jakou cibetkovou kávu kupujete, protože lidé toužící po zisku dělají z cibetkové kávy business, kdy jsou cibetky chovány v klecích, krmeny pouze kávou a slouží jen na produkci cibetkové kávy. Kupujte pouze kávu označenou bio, fair trade a sledujte původ kávy. Mějme ke zvířatům a přírodě ohled a úctu.

Pokud patříte mezi milovníky kávy, rozhodně doporučujeme zelenou a cibetkovou kávu alespoň ochutnat, ať máte srovnání s klasickou praženou kávou, na kterou jsme zvyklí. Nebo můžete zelenou či cibetkovou kávu darovat a potěšit někoho blízkého.

Tip: Kvalitní kávu můžete zakoupit na e-shopu Tchibo. Výhodnou cenu vám zajistí Tchibo slevové kupóny, případně také Káva výhodně sleva na stránkách Kavavyhodne.cz.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: