Proč dodržet výpovědní lhůtu? | VímVíc.cz

Proč dodržet výpovědní lhůtu?

21. 10. 2017

Našli jste si skvělé pracovní místo, ale váš současný zaměstnavatel chce, abyste dodrželi výpovědní lhůtu? Co dělat, když chcete odejít do jiného zaměstnání okamžitě?

Proč dodržet výpovědní lhůtu?

Může se to stát komukoli z nás. Našli jsme si pro nás ideální pracovní nabídku a dali výpověď. Problémem je ale dvouměsíční výpovědní lhůta a fakt, že nový zaměstnavatel vás potřebuje okamžitě. Můžete si vlastně dovolit nedodržení výpovědní lhůty?

Je možné z práce jen tak odejít?

Pokud plánujete udělat svému zaměstnavateli tak trochu sabotáž a prostě z práce zmizet dříve, než před ukončením výpovědní lhůty, možná byste si to měli rozmyslet. Pravdou totiž je, že podat výpověď můžete z jakéhokoli důvodu, nicméně jestliže výpovědní lhůtu nedodržíte, vystavujete svoji pracovní kariéru poměrně velkému riziku.

Pokud se do práce záměrně nedostavíte, vystavujete se velkému riziku.

Máte odpovědnost za škodu

Důležité je také zmínit, že jako zaměstnanci máte dle zákona odpovědnost za škodu. To znamená, že pokud například nenastoupíte do práce a zaměstnavateli díky tomu vznikne škoda, bude to znamenat porušení pracovních povinnosí. Jestliže tedy díky vám zaměstnavatel nestihne dokončit danou zakázku, budete muset platit smluvní pokutu.

Smluvní pokutu navíc po vás samozřejmě zaměstnavatel může vymáhat. V praxi to tedy znamená, že pokud například nebyl v daný čas v práci nikdo jiný, kdo by vás mohl zastoupit, musíte platit smluvní pokutu. Pokud byste navíc v tu stejnou dobu byli v jiné práci a záměrně se nedostavili, může po vás zaměstnavatel požadovat zaplatit dokonce ještě i ušlý zisk.

Dejte si pozor na smluvní pokutu nebo dokonce na placení ušlého zisku zaměstnavateli.

Pozor na pracovní posudek

Přesto, že vlastně usilujete o to, aby s vámi zaměstnavatel ukončil pracovní poměr okamžitě, jestliže se tak skutečně stane z toho důvodu, že záměrně nepřijdete do práce, zaměstnavatel si na vás může pěkně "smlsnout". Minimálně se o vašem přístupu zmíní ve vašem pracovním posudku a k tomu může zkomplikovat i vaši cestu skrze úřady kvůli podpoře.

Jestli pracovní poměr okamžitě ukončíte, může vám zaměstnavatel snížit částku, kterou vyplatí za dovolenou.

Snažte se vždy o dohodu se zaměstnavatelem

Pokud potřebujete ze staré práce co nejdříve nastoupit do nové, neřešte nic impulzivně a sami. Pokuste se se zaměstnavatelem dohodnout na podmínkách, které by mohly vyhovovat vám oběma.

Nedohodli jste se s vaším bývalým zaměstnavatelem? Napište nám o tom v hodnocení firem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo