Proč je domácí porod ve 21. století zbytečným rizikem? | VímVíc.cz

Proč je domácí porod ve 21. století zbytečným rizikem?

20. 10. 2019

V České republice se nám rozmáhá nový trend, trend domácích porodů. Tento trend jde ruku v ruce s neočkováním malých dětí. Pokud jde o zdraví našich dětí, budoucích maminek a narozených dětí, nemyslíme si, že je vhodné používat výraz trend. Neočkováním a domácími porody ohrožujeme zdraví a životy našich dětí a těhotných maminek. Proč je domácí porod ve 21. století zbytečným rizikem? Na tuto problematiku se podíváme v našem článku.

Porod: dítě, novorozenec, domácí porod. Porod: dítě, novorozenec, domácí porod.

ČR a porody doma

Jak je to s porody doma v České republice? Z celkových 100 % porodů víme přibližně o 1,5 % rodiček, které se rozhodly rodit plánovaně doma. Jako výpočet procent z celku by tato hodnota mohla budit dojem, že se jedná o zanedbatelný podíl mezi všemi uskutečněnými porody, ale není tomu tak. Počet domácích porodů každým rokem stoupá a stále více žen tuto možnost zvažuje. V loňském roce proběhlo v ČR přibližně 1 500 domácích porodů.

Proč se ženy obvykle rozhodnou pro domácí porod?

  • chtějí rodit doma, ve svém prostředí a bez zbytečných přesunů
  • nenašly porodnici, která by jim umožňovala absolvovat přirozený porod bez vnějších zásahů
  • špatná zkušenost po prvním porodu
  • nechtěly být odloučeny po porodu ani na chvíli od svého dítěte
  • alternativní životní styl
  • kombinace všech

Do této statistiky domácích porodů jsou zařazeny i rodičky, které do nemocnice nestihly odjet, dojet a nakonec porodily doma, mimo nemocniční zařízení.

Na konci těchto údajů musíme říct, že pouhé 1 % domácích porodů končí tragédií nebo nějakými dalšími zdravotními komplikacemi.

Tady se dostáváme k zajímavým úvahám. Při porodech v nemocnici dochází ke zdravotním komplikacím, ať už řešitelným nebo fatálním, u přibližně 10 % porodů. 1 % komplikací u porodů doma, 10 % komplikací u porodu v nemocničním zařízení. Jsme chytří lidé, kteří vědí, jak na výpočet procent, a ihned nám tedy dojde ten nepoměr procent, kdy porodů v nemocničních zařízeních je mnohonásobně více oproti porodům doma. Každý rok se v nemocnicích narodí přibližně 100 000 miminek.

Představme si ale, že by těchto 100 000 maminek rodilo doma. Garantujeme Vám, že by procento úmrtí a komplikací u porodu rapidně vzrostlo a v mnoha případech by se už neštěstí nedalo zabránit. Dále se podívejme, jaké nejčastější komplikace nám u domácího porodu hrozí.

Rizika domácích porodů

  • smrt dítěte
  • smrt matky
  • neznalost Apgar skóre
  • poranění rodičky
  • zdravotní komplikace po porodu

Chceme Vás upozornit na 3 nejčastější komplikace, které nás mohou u porodu doma potkat, a které mohou být osudové a nenávratné. Doma proti nim budete jen těžko bojovat. V porodnici by se Vám dostalo okamžité pomoci a pravděpodobně by Vám a Vašemu dítěti lékaři zachránili život. Jsou to tyto 3 nešťastné události:

  1. omotaná pupeční šňůra okolo krku dítěte
  2. krvácení/vnitřní krvácení matky po porodu
  3. poporodní komplikace u novorozence
Porod: domácí porod, narození dítěte.

Pokud během/po domácím porodu dojde k některé z těchto komplikací, je život matky nebo dítěte velmi ohrožen a pravděpodobně, než k Vám dorazí zdravotnická pomoc, už bude pozdě. Doopravdy chcete v 21. století riskovat Váš život nebo život Vašeho dítěte? Proč?

Argumenty zastánců domácích porodů

Rádi bychom se ale také podívali na argumenty těch, kteří domácím porodům fandí nebo se pro něj dokonce rozhodli. Ve většině případů se jedná o alternativní léčitele, porodní asistentky, duly a alternativní matky, kteří zastávají porod v té nejpřirozenější formě. Naopak lékaři, konzervativní matky a ženy, které mají plnou důvěru v české zdravotnictví, si vždy vyberou porod pod kontrolou v některém z českých zdravotnických zařízení s porodní péčí.

Jak probíhá domácí porod?

Ženy, které se rozhodnou pro porod doma si k ruce vezmou porodní asistentku nebo dulu, se kterou se stýkaly během svého těhotenství, aby se dobře seznámily a aby porodní asistentka věděla o budoucí mamince všechny potřebné údaje. Jedná se vlastně o takové novodobé porodní báby.

Porod samotný probíhá naprosto přirozenou cestou, není do něj nijak zasahováno a porodní asistentka je budoucí mamince k ruce. Pomáhá ji, dává ji napít, masíruje ji, sleduje situaci a nakonec pomůže na svět dítěti a obstará první ošetření dítěte. Poté dítě předá matce a už by měla pouze zpovzdálí dohlížet na zdravotní stav matky i dítěte.

Hledejme kompromisy

Nebudeme popírat, že v některých argumentech mají zastánci domácích porodů pravdu. Souhlasíme s tím, že by porod měl probíhat v co nejpřirozenější podobě. Budoucím matkám by měl být ponechán prostor, soukromí a možnost volby. Velmi často se stává, že jsou porody v porodnicích uměle vyvolávány, zrychlovány, během porodu je použito velké množství nestandardních postupů, atd. Matky už to nebaví a rády by o svém dítěti a sobě rozhodovaly samotné.

Možné řešení ku spokojenosti všech

Postupy českých porodnic jsou v mnohém socialistické, zastaralé a pro mnohé maminky nepřijatelné, ponižující, degradující a zbytečné. V České republice bychom se měli zaměřit na zpříjemnění a zpřírodnění porodů. Budoucí maminky by měly cítit jistotu a důvěru v české zdravotnictví, respektive v české porodnictví. Maminkám by mělo být umožněno, aby porod proběhl v jejich režii, aby nad ním měly kontrolu a aby měly možnost volby.

Jak tohoto souladu docílit? Žijeme v 21. století a medicína, lékařství, porodnictví jsou na vysoké úrovni a my bychom se neměli bránit využívat jejich služeb. Vše je o domluvě. Konzultujte všechny své požadavky s nemocnicí, domluvte si, že s Vámi na porodním sále bude Vaše porodní asistentka, zakažte vyvolávání a uspěchávání porodu a další podobné zásahy z venčí. Nemocnice by Vám měla vyhovět a měla by Vám pomoct s uskutečněním přirozeného porodu.

A budete mít tu největší jistotu, že Váš porod proběhne v pořádku, bez komplikací a podle Vašich přání. Navíc budete v nemocničním zařízení, kde se Vám, v případě potřeby, dostane okamžité pomoci. V současnosti nemusíte po porodu v nemocnici čekat, pokud to zdravotní stav, Váš a Vašeho dítěte, dovolí, můžete co nejdříve opustit porodnici. My ale doporučujeme, kvůli možným poporodním komplikacím, chvíli si v nemocnici odpočinout, načerpat energii a poté se spolu s dítětem vrátit domů.

Domácí porody jsou v 21. století zbytečným rizikem, které ohrožuje život matky i dítěte. Komunikujte s Vaším lékařem a nemocničním personálem, najděte si porodní asistentku a prožijte si porod podle Vašich představ pod dohledem nemocnice.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře