Plošné zvyšování platů v ČR: Firmám chybí kvalitní zaměstnanci | VímVíc.cz

Plošné zvyšování platů v ČR: Firmám chybí kvalitní zaměstnanci

25. 06. 2018

Situace na trhu zaměstnání je pro mnoho zaměstnavatelů zoufalá. Chybí jim totiž kvalitní a spolehliví zaměstnanci. Firmy jsou tak nuceny nabízet i tisícové příspěvky, aby lidi nalákaly.

Plošné zvyšování platů v ČR: Firmám chybí kvalitní zaměstnanci

Firmy bojují o zaměstnance

Situace na trhu práce je pro firmy více než žalostná. Kvalitní zaměstnanci, kteří by ve firmě vydrželi se jim hledají čím dál hůře, a to právě kvůli velkému převisu nabídky pracovních míst nad poptávkou. Zaměstnanci si ovšem díky takové situaci mohou vybírat. Pro zaměstnavatele to však znamená jediné - snažit se zaujmout nové lidi a udržet kvalitní pracovníky, co to jen jde. Některé firmy dokonce nabízejí i tisícové příspěvky k náboru.

Některé firmy dokonce nabízejí i tisícové příspěvky k náboru.

Obyčejné inzeráty už nikoho nezaujmou

Přežité jsou také staré inzeráty, kde firmy lákají na “příjemné firemní prostředí” nebo “motivující platové ohodnocení”. Mnoho zaměstnanců totiž takové inzeráty vnímá jako prázdné a nicneříkající popisy. A to je samozřejmě i důvodem toho, proč na ně vůbec nemusí odpovědět.

Co naopak firmy čím dál častěji prezentují, je například výše platu, která bude daného zaměstnance ve firmě čekat. Díky tomu, že nabízejí čím dál zajímavější platové ohodnocení, sázejí tak na to, že částkou zveřejněnou v inzerátu přitáhnou více zájemců. A kdo by nechtěl okamžitě vědět, jaký plat by ho na dané pozici čekal?

Předhánění v benefitech

Zaměstnanecké benefity jsou čím dál zajímavější. Velká spousta firem už nabízí téměř tradiční benefity jako je třeba MultiSport karta nebo home office. Naopak zaujmout může můžnost mít v práci svého mazlíčka nebo třeba možnost občerstvení na pracovišti zajištěné zaměstnavatelem. Objevují se ale už i více alternativní zaměstnanecké benefity, jako je třeba tetování.

Přečtěte si jaké firemní benefity nabízejí firmy v roce 2018.

Ideální čas na to, změnit práci

Nejste ve své práci úplně spokojení? Štve vás firemní kultura nebo prostě jen máte pocit, že byste se rádi tak nějak někam posunuli? V tom případě není o čem přemýšlet. Současná situace totiž změnám pracovních pozic jednoduše nahrává. Nemusíte se ani příliš dlouho rozhlížet, neboť volná pracovní místa z různých oborů jsou téměř na každém rohu. Počet volných míst totiž už dlouhodobě převyšuje poptávku. Jestli se tedy ve své současné práci necítíte příliš dobře, je ideální čas na to, začít hledat novou práci.

Podívejte se také na článek výpověď z pracovního poměru vzor.

Práci ale mění například i zaměstnanci státního sektoru, neboť zvyšování platů státních zaměstnanců se u některých profesí děje velmi zdlouhavě a lidé raději zvolí finančně zajímavější práci mimo svůj obor. Mnoho firem nejen mimo státních sektor je totiž nucených snižovat nároky na svoje zaměstnance a naopak zvyšovat mzdy.

Firmy v tuto chvíli snižují nároky a zvyšují mzdy.

Platy? V tuto chvíli ve znamení plošného růstu

Vzhledem k tomu, že i v Česku se těšíme zásadnímu ekonomickému růstu, platy všech zaměstnanců dlouhodobě rostou. Zatímco v minulých letech se zvyšovaly platy pouze v některých oborech nebo profesích, v tuto chvíli se zvyšování platů týká opravdu téměř všech kvalitních zaměstnavatelů bez výjimky. Nárůst mezd je teď tedy standard a zaměstnanci, kteří u své firmy nepochodili se samozřejmě okamžitě mají možnost porozhlédnout dále. A s velmi vysokou pravděpodobností najdou podobné místo za ještě lepší peníze.

Více informací o platech najdete ve článku platové třídy.

Firmy navíc často spolupracují už se studenty a to formou praxí, stáží, brigád nebo výpomoci při psaní bakalářské nebo diplomové práce. Díky tomu se tak tyto firmy snaží zajistit to, že jedinec po škole nastoupí do práce právě k nim. Zájem je v tuto chvíli jako o studenty vysokých, tak i středních škole. Uchytí se ale i cizinci, kteří nemají znalost českého jazyka.

Firmy spolupracují se studenty a také s cizinci.

Firmy nabízejí i náborový příspěvek

A jak je to s výše zmiňovaným náborovým příspěvkem? Díky tomu, že v některých oborech, jako je třeba oblast výroby a inženýrství, je kritický stav nedostatku zaměstnanců, nabízejí firmy příspěvky až 50 000 Kč. A to dokonce na dělnických pozicích.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Personalistika a HR