Proč je ovesná kaše u zaměstnanců stále oblíbenější? | VímVíc.cz

Proč je ovesná kaše u zaměstnanců stále oblíbenější?

06. 03. 2020

Rána jsou pro mnohé zaměstnance organizačně a časově velmi náročná, proto velké množství zaměstnanců snídá až na svém pracovišti. V současnosti je většina pracovišť velmi dobře vybavena a nabízí svým zaměstnancům využití tzv. firemní kuchyňky, která obvykle obsahuje kávovar na kvalitní zrnkovou kávu, rychlovarnou konvici, lednici, mikrovlnnou troubu a další vymoženosti, které mají za úkol zaměstnancům zpříjemnit pracovní dobu. Díky tomu si mohou zaměstnanci svou snídani dopřipravit až na pracovišti. Mezi oblíbené snídaně na pracovišti patří ovesná kaše, kterou můžete připravit na několik způsobů.

Ovesná kaše v zaměstnání - proč je ovesná kaše stále více oblíbenější

V článku se podíváme na složení ovesné kaše a poukážeme na to, jaká pozitiva nám může konzumace ovesné kaše přinést. Nakonec představíme 5 receptů, jak si vynikající ovesnou kaši připravit.

Ovesná kaše a její přínos

Proč je ovesná kaše tolik oblíbená? Ovesná kaše je teplý pokrm, který se z velké části skládá z ovesných vloček. Ovesná kaše a její obdoby byly již hojně konzumovány již v dřívějších dobách, kdy lidé potřebovali energii a sílu, aby mohli vykonávat celodenní fyzickou práci. Ovesná kaše na sladko byla ideální snídaní, která jim dodala energii většinou na celé dopoledne díky svému vysokému obsahu sacharidů, bílkovin a tuků. Velmi často byla ovesná kaše konzumována také na slaný způsob, například na večeři, protože dokázala nasytit a zahřát. Pomoci se správně vyváženou kaší vždy mohou pomoci kalorické tabulky.

Všechny tyto vlastnosti si ovesná kaše zachovává i v současnosti a lidé, kteří ovesnou kaši pravidelně konzumují mají více energie a síly. Přidáním goji, cejlonské skořice nebo jiné superpotraviny získá ovesná kaše úplně jiný rozměr. Goji se postará o regeneraci organismu a snižuje únavu, což se v pondělí ráno více než hodí. Je ale důležité konzumovat kaše bez přidaných cukrů a dalších sladidel, jako přírodní sladidlo může velmi dobře posloužit například banán nebo další ovoce. Často se setkáte s instantními kašemi, které se tváří jako zdravé, ale když se podíváte na složení, vidíte, že obsahují velké množství přidaného cukru. Tyto kaše nedoporučujeme konzumovat pravidelně.

Tip: Nejen ovesné kaše, ale i další zákazníky ověřené zdravé potraviny najdete na e-shopu Econea. Nezapomeňte na nákup ulatnit slevové kupóny Econea a ušetřit tak své peníze.

Co obsahují ovesné vločky?

Co obsahují ovesné vločky a proč je její konzumace tolik výživná? Hlavní složky ovesných vloček jsou sacharidy, bílkoviny a tuky.

  • 66 % sacharidů
  • 14 % bílkovin
  • 7 % tuku

Čisté ovesné vločky dále obsahují vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, slizové látky, vitamin B1, B6, E, železo, vápník, fosfor a lecitin. Tady vidíte, že ovesné vločky jsou kvalitním a vydatným zdrojem živin a vitamínů pro tělo, které Vám dodají energii na velkou část dne.

Účinek ovesných vloček na tělo

Ovesné vločky jsou pro lidský organismus lehce stravitelné. Dále vločky obsahují vlákninu, která pomáhá výrazně snižovat cholesterol a glukózu v krvi. Ovesné vločky také pomáhají snižovat krevní tlak. Je také prokázáno, že má oves posilující účinky, působí blahodárně na nervovou soustavu a může také tlumit zvýšenou funkci štítné žlázy.

Jak na přípravu dobré ovesné kaše?

Na přípravu kvalitní, vyvážené a chutné ovesné kaše Vám budou stačit ovesné vločky a tekutina. Mezi ovesnými vločkami si můžete vybírat, zda zvolíte ty v BIO kvalitě nebo obyčejné, poté je i možnost zvolit si jemnost či hrubost ovesných vloček. Nakonec se stačí rozhodnout, v čem vločky uvaříte. Nejčastěji lidé volí mléko nebo jeho rostlinné alternativy. Ti, kterým jde doopravdy pouze o konzumaci ovesných vloček, a nechtějí přijímat nic dalšího, mohou ovesné vločky míchat, zpracovávat, vařit pouze s vodou.

Existují také speciální směsi, které obsahují nadrcené ovesné vločky a sušené mléko, ty stačí pouze zalít vroucí vodou a získáte lahodnou ovesnou kaši bez přidaných cukrů a dalšího nechtěného složení. Toto řešení je také ideální a rychlé řešení snídaně ve Vašem zaměstnání.

Pokud máte rádi vařenou ovesnou kaši, můžete si ji také připravit den předem. Doporučujeme ji nechat trochu tekutější, protože Vám do druhého dne ještě trochu zhoustne, v práci si ji poté můžete přihřát v mikrovlnné troubě nebo ji jíst za studena. Velmi oblíbené jsou také nevařené ovesné kaše přes noc v lednici, kdy smícháte ovesné vločky s tekutinou, promícháte, takto směs uložíte do lednice a další den ji pouze dozdobíte tím, co máte rádi – čokoládou, granolou a ovocem, třeba zralým mangem. Jak poznat zralé mango se dozvíte v našem článku.

Fantazii se meze nekladou aneb Ovesná kaše na 1 000 způsobů

Výše jsme Vám popsali, jak moc je příprava ovesné kaše variabilní a pokud použijete kvalitní potraviny, je pro Vaše zdraví a celodenní, každodenní fungování velkým přínosem.

Níže Vám přinášíme 5 receptů na lahodné ovesné kaše. Neváhejte je vyzkoušejte, protože se stanou oblíbenou snídaní na Vašem pracovišti.

1. Ovesná kaše s ořechy

Ovesná kaše se dá kombinovat doopravdy s nejrůznějšími ingrediencemi. Jako první jsme si pro Vás vybrali ořechovou ovesnou kaši, protože ořechy jsou také velmi výživné a pro naše tělo přínosné.

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 250 ml mléka (můžete použít i rostlinné nebo ořechové, chuť bude ještě více ořechovější)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rozemletých ořechů podle chuti (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, kešu, apod.)
  • 1 lžíce medu (nemusí být)

Nejdříve přiveďte ovesné vločky s mlékem a kakaem k varu, poté přidejte rozemleté ořechy a med. Míchejte, až dosáhnete požadované hustoty. Můžete případně přidat tekutinu nebo naopak vločky. Kaši dozdobte kokosovým plátky, ořechovým posypem a když již víte, jak poznat zralé mango, tak také čerstvým ovocem. Konzumujte teplé nebo další den za studena.

2. Chia ovesná kaše bez vaření

Jako další jsme si pro Vás vybrali ovesnou kaši s blahodárnými chia semínky, které patří mezi superpotraviny.

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 250 ml mléka (můžete použít například i kokosové mléko)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce medu

Příprava této kaše je velice snadná, nezabere Vám více než pár minut, přes noc ji uložíte do lednice a ráno si ji sebou vezmete do práce a za studena sníte. Všechny ingredience důkladně promíchejte, směs uložte do dózy, kterou si budete moct převézt do práce a nahoru přidejte nějaké čerstvé ovoce, nasekejte vysokoprocentní čokoládu, můžete přidat také ořechy nebo kokosové plátky, fantazii se meze nekladou.

3. Kokosová ovesná kaše

Pro milovníky kokosové chutě tu máme kokosovou ovesnou kaši.

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce kokosového cukru

Všechny ingredience promíchejte v hrnci a dejte vařit na mírném ohni. Až kaše dosáhne požadované konzistence, máte hotovo. Zdobíme plátky mandlí a kokosu. Tato kaše bude také výborná za doprovodu bílé čokolády. Můžete konzumovat ihned nebo další den, za studena nebo kaši přihřát v mikrovlnné troubě.

4. Čokoládová banánová kaše

Kombinace čokolády a banánu je dokonalá, proto v našem výběru nesmí chybět čokoládovo-banánová kaše, kterou budete mít do pár minut připravenou.

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 100 ml mléka (můžete použít mléko s čokoládovou příchutí)
  • 2 banány
  • 2 lžíce kakaa

I tato ovesná kaše je velmi jednoduchá na přípravu, protože ji nemusíme vařit. Všechny ingredience vložte do mixéru a dukládně promíchejte. Kaši ozdobte čerstvým banánem, ořechy a například strouhanou vysokoprocentní čokoládou. Můžete konzumovat ihned nebo další den.

5. Jahodová ovesná kaše

Jako poslední jsme vybrali jahodovou ovesnou kaši, která bude velmi osvěžující.

  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 200 g mražených jahod
  • 1 lžíce medu (nemusí být)

Nejdříve povařte jahody, počkejte, až pustí hodně vody. Během míchání jahody lehce promačkejte, poté přidejte ovesné vločky a med. Kaši dozdobte čerstvými jahodami. Můžete konzumovat teplé nebo další den za studena.

Nepatříte mezi fanoušky ovesné kaše? Vyzkoušejte například recepty z cizrny. Zachutnají vám!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře