Kompromis může být výhrou v práci i životě | VímVíc.cz

Kompromis může být výhrou v práci i životě

09. 03. 2020

Všichni jsme denně vystaveni mnoha rozhodnutím, která musíme zvažovat a učinit. Někdy se jedná o méně závažné záležitosti, jindy o životně důležité věci. Mnohdy se však nemůžeme s našimi protějšky dohodnout, jak se nakonec rozmyslíme. Takovéto stavy mohou končit hádkou, nebo abychom se konfliktu sami vyhnuli, raději ustoupíme. Někdy však váš oponent, nebo i vy můžete považovat porážku za nepřípustnou. V tom případě se uchylujete ke kompromisu. Ten může být výhodný, ovšem ne vždy je šťastnou volbou. V našem článku se dozvíte, kdy vám kompromis v práci může prospět a naopak.

Kompromis může být výhrou v práci i životě

Co je to kompromis?

Rádi byste učinili vhodnou nabídku i pro svůj protějšek, nebo naopak nechcete přistoupit na variantu, že byste byli vy ti, kdo dříve ustoupí? Proto přemýšlíte o oboustranně výhodných řešeních. Za ty je považován právě kompromis. Než začneme s radami, pojďme si nejprve vysvětlit, co to kompromis je. Kompromis je jeden ze způsobů řešení rozhodování, nebo sporů. Označujeme za něj takový výsledek, na nějž jsou ochotny přistoupit obě strany a každé z nich přinese alespoň nějaký užitek.

Kompromis však nepředstavuje tu nejlepší variantu, jak spory a konflikty řešit. Když se nad celou situací zamyslíte, nejspíš si uvědomíte, že jste doopravdy udělali nějaký ústupek. Uchýlení se ke kompromisu znamená nenaplnění očekávání žádné ze dvou stran. Je to smutné, ale pokud jste v nějaké diskusi nakonec došli ke kompromisu, může to také znamenat, že jste si nedokázali dostatečně prosadit vlastní názor, nebo že byl návrh vašeho protějšku v něčem lepší. Dospění ke kompromisu však může také něco vypovídat o vašem charakteru, nebo o osobnosti toho, s kým jste se do konfliktu dostali.

Kompromis, nebo konsenzus?

Někdo může tato dvě slova mít za jedno. Vnímat je jako synonyma je však velká chyba. Už samotné slovo kompromis ve vás může evokovat mírnou skepsi. Při dosažení kompromisu musely totiž obě strany na něčem slevit, něčeho se vzdát, a naopak přijmout variantu druhé strany. Ta se jí třeba ani nemusí líbit, ale aby své cíle strana prosadila alespoň částečně, musí ustoupit a tolerovat ji.

Oproti tomu konsenzus označuje nejlepší možné řešení. Obě strany z něj většinou vycházejí spokojení a pozitivně naladění. Pokud dojde ke konsenzu, je jasné, že dané řešení je výhodné pro obě strany. Je to výsledek typu win – win. Dosažení konsenzu však není nic snadného. Mnohdy je daleko složitější než vymyslet kompromis. Ti, kteří v debatě dospějí pouze ke kompromisu, se možná unáhlili a na lepší variantu už ani nemysleli. Dosažení kompromisu je totiž o poznání snazší. Proto není vhodné tyto dva pojmy bezmyšlenkovitě zaměňovat. Mohly by totiž někoho uvést v omyl.

Kdy se kompromisu raději vyhnout?

Některé kompromisy jsou snadné. Například co uvařit k večeři, zda jít večer do kina, nebo do divadla. V některých sférách života však přicházejí závažnější rozhodnutí. Možná jste postaveni před rozhodnutí kdy a kolik dětí si pořídíte, jestli si koupíte dům, zadali si vezmete hypotéku, nebo jakou půjčku zvolíte – jestli nebankovní půjčku nebo flexibilní půjčku online. V takovýchto případech je rozhodování o samotné věci velice obtížné, natož uvažování o kompromisu jako řešení. Měli byste však také zvážit, zda je kompromis zrovna tím, čeho chcete dosáhnout.

V případě výše zmíněných problémů, debat, rozhodování, je možná lepší najít konstruktivnější řešení, než je kompromis. A pokud se pro možnost kompromisu stejně rozhodnete uvažovat, měla by to být až ta poslední možná varianta, jak danou situaci řešit. Dospěním ke kompromisu v závažných životních rozhodnutích byste si mohli spíše uškodit než dosáhnout vytouženého úspěchu.

Kompromisy v životě

Při závažnějších rozhodováních mohou někdy hádky zajít až do bodu, kdy vás ovládají spíše emoce než rozum. Je na vás vytvářen tlak, bojujete sami se sebou, ale nemáte v úmyslu ublížit vašemu protějšku. Je dobré si věci rozmýšlet. Pokud v konfliktu ustoupíte, často tím nevyjdete vstříc jen druhým, ale také sobě. Prospějete tak vztahu s vašimi blízkými.

Přemýšlejte o tom, jak a čím je pro vás výsledek důležitý. Uvědomte si, že nemusí být vždy po vašem. A to ani tehdy pokud máte pocit, že na takový způsob řešení máte plné právo. Nemyslete při řešení pouze na sebe, ale také na druhé. Zkuste se do nich vcítit a pokuste se uvědomit si, proč je určitý výsledek důležitý pro ně. Myslete také na to, do jaké míry můžete v kompromisu ustoupit. Tento způsob řešení by měl být alespoň v něčem výhodný pro obě strany. Hledejte způsob, který bude vyhovovat oběma. Proto se také ke kompromisům uchylujeme.

V soukromém životě nejčastěji děláme kompromisy v oblastech, které se týkají partnerského, nebo rodinného života. Uvedeme malý příklad kompromisu, který nebude mít na životy obou stran, nebo jejich vztah nějaký závažnější dopad. Představte si scénu při pořizování nového vybavení do bytu. Někomu vyhovuje jeden typ knihovny, druhému se však líbit nemusí, jelikož preferuje jinou barvu, nebo potřebuje jiné rozložení polic na knihy. Pokud se nedokážete dohodnout, jakou knihovnu pořídit, rozhodně to není důvod k rozchodu, ani k hádce. Spíš zkuste zvážit vše pro a proti, která daný typ nábytku může mít jak pro vás, tak i pro váš protějšek. Nakonec se třeba formou kompromisu rozhodnete správně. Rozhodně vám za jednu knihovnu rozpad vztahu s partnerem nestojí.

Jak může kompromis škodit?

Největší nevýhodou kompromisu je fakt, že mohou být zabijáky tolerance. Kompromisy totiž částečně kradou vaši svobodu. A to je asi největší daň, kterou za ně zaplatíte. Části své svobody se občas musí vzdát každý z nás, ať už je to v souvislosti s kompromisem, nebo s čímkoliv jiným. Měli byste si ale uvědomit, že ustupovat vždy nemusí jen jeden z dvojice. Pokud se to ale děje, nasvědčuje to akorát o možné míře tolerance, které je váš protějšek schopný. A bohužel se v tomto případě nebude pohybovat na příliš vysokých číslech. Neznamená to ani, že jste naopak vůči partnerovi či partnerce velmi tolerantní právě vy. Naopak.

Hledání a uskutečňování kompromisů však může být také klíčem ke šťastnému vztahu. Záleží také na tom, jak často kompromisy ve vztahu děláte. Občas provést nějaký ten „mikrokompromis“ není na škodu. Jednou za čas jistě nic hrozného nenadělají. Ale rozhodně by neměly být na denním pořádku. Jakmile se z ústupků stane rutina, vztahu to spíš uškodí, než prospějí. Rčení všeho s mírou v případě kompromisů platí dvojnásob.

Hledání kompromisů může být také klíčem ke šťastnému vztahu. Občas nějaký ten kompromis není na škodu. Ale rozhodně by neměly být na denním pořádku. Jakmile se z ústupků stane rutina, vztahu to spíš uškodí, než prospějí.

Kompromisy v práci

Náročným rozhodnutím nejste vystavování pouze v osobním životě, ale také v práci. Možná vykonáváte zaměstnání, kdy někomu musíte oponovat denně, nebo je to dokonce součást vaší práce. Kompromis lze využít i v profesním životě. Avšak záleží na tom, v jaké situaci a jakým způsobem s kompromisy nakládáte. I v tomto případě platí to, co jindy. Někdy je kompromis vhodným řešením sporu, jindy je lepší držet se od této varianty dál a hledat adekvátnější závěry.

Vítězství v práci není synonymem pro kompromis. V tom se profese od vztahů výrazně liší. Výhru ve vztahu může znamenat i to, že oba partneři jsou šťastní, a to mohou být i proto, že našli kompromis, který jim oběma vyhovuje. V profesním životě je často kompromis vnímán jako dvojice prohra a prohra. Nikdo si nedokázal prosadit vlastní názor či nápad, tudíž aby alespoň částečně dosáhli svých cílů a nebyli zakopáni pod stůl, rozhodnou se přistoupit na kompromis. Ten sice může být také výhodný, ale většinou může také znamenat: Lepší něco než uskutečnit nápad opozice. Pokud je ale vidět ochota dohodu splnit, může se nakonec kompromis ukázat jako výhodné řešení.

Výhra, nebo prohra?

Na téma kompromisy bylo napsáno mnoho publikací. Doporučují je někteří psychologové či sociologové, ale jen v určitých případech. Někteří kompromisy dokonce zavrhují úplně. Po přečtení tohoto článku budete mít možná ucelenější pohled na to, jestli byste v určitém rozhodování tolerovali možnost kompromisu, nebo nikoliv. Než se však k nějakému kompromisu uchýlíte, dobře si před tím rozmyslete, zda je to opravdu to, co chcete. Zvažte také, jaké bude mít kompromis důsledky. A to nejen pro vás, ale také pro druhou stranu. Pak to pro vás nemusí dopadnout úplně špatně, ať už se jedná o flexibilní půjčku online nebo o večerní program. Naopak můžete z celé nepříjemné situace vyjít jako vítěz.

Hledáte kompromis v otázce HBO GO vs. Netflix? Najděte kompromis a využívejte za příznivou cenu výhody obou platforem.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře