Jak změní cloud pracovní trh? | VímVíc.cz

Jak změní cloud pracovní trh?

30. 10. 2019

Není to zase tak dlouho, co jsme se často setkávali s větou: „Ten soubor mám v počítači. Pošlu ti ho zítra, až budu v kanceláři.“ Dneska už to ale moc neslýcháme ani od kolegů ani od přátel a rodiny. Hudbu a seriály streamujeme, sledujeme filmy online. A dokonce i poznámky zapsané do počítače – které jsou povětšinou důležitosti typu nákupní seznam – máme většinou zálohované a přístupné na cloudu odkudkoliv.

Využívání cloudu zásadně změnilo způsob, jakým pracujeme a komunikujeme. Na pracovním trhu a ve světě obchodu se díky tomu zlepšila a zjednodušila spolupráce a přichází s tím spousta novinek – dobrých i špatných. Než se podíváme na to, jaké změny jsou nejvýraznější, ještě si povíme něco málo o cloudech obecně.

Google Cloud, Adobe Creative Cloud, iCloud...

Cloud je poskytování služeb nebo programů uložených na serverech poskytovatele, k nimž má uživatel přístup dálku odkudkoliv. Uživatelé cloudu většinou neplatí za samotné technologie, tj. za nákup hardwaru a softwaru, ale za jeho používání. Je to velmi praktické, hlavně z důvodu možnosti sdílení informací a spolupráce kolegy na dálku a také snadnému přístupu k souborům z nejrůznějších zařízení.

Díky popularitě cloudu existuje na trhu velká konkurence. Máme Google Cloud neboli Google Drive, který nabízí 15 GB místa ke každému účtu zdarma a v jeho tabulkách a dokumentech můžete v reálném čase spolupracovat na projektech v několika lidech. Potom máme Adobe Creative Cloud, což je v podstatě předplatné kreativních aplikací od společnosti Adobe jako Adobe Photoshop a Adobe Illustrator. V předplatném je samozřejmě zahrnuté i ono cloudové úložiště dat.

Uživatelé iOS zase nedají dopustit na iCloud, který jim propojí všechny jejich hračky s logem jablka. Díky němu je možné poslat SMS zdarma z počítače a jakmile vytvoříte dokument na počítači, hned navážete na práci třeba z tabletu nebo telefonu. Je praktické vyfotit něco na mobilu a moci to okamžitě otevřít v počítači. Už nikdy žádné kabely. K vytvořenému účtu získáte 5 GB úložiště a pro dalších 45 GB si stačí připlatit 25 Kč měsíčně.

Mezi další populární cloudy patří například Dropbox, Microsoft Onedrive, Amazon Drive nebo Box. Každý funguje téměř na stejném principu a tak je výběr jen na vás. Ale teď už se pojďme soustředit na samotné změny, které nám všechny tyhle cloudy způsobí na pracovním trhu.

Jakmile jste na cloudu, práce nikdy nekončí

Jestli vám doposud přišel work-life balance obtížný, s příchodem cloudu to bude ještě desetkrát horší. Od chvíle, kdy je všechno dostupné kdykoliv, je pro zaměstnance stále těžší oddělit práci od volného času. Zvlášť od té doby, kdy se mobilní telefony stále více integrují do našeho každodenního života, a to jak osobního, tak pracovního.

Cloud nutí zaměstnance, aby byli neustále ve střehu. Když někdo z vašich kolegů potřebuje poslat dokument, rychle zkontrolovat obsah e-mailu nebo cokoliv jiného, není to pro vás problém. Vždyť je to otázka několika swipenutí. A ač by se to mohlo zdát neškodné, pravdou je, že to zapříčiňuje, že jsme být konstantně ve spojení s prací a myslíme na ni. Cloud usnadňuje práci na dálku, ale zároveň nám přikoval olověnou kouli na nohu.

Na cloudu je práce efektivnější

Všichni známe nepříjemnosti, které nám způsobuje kontrola projektů. Když se musíte pořád zabývat nahráváním, posíláním a stahováním souborů, nikdy si nemůžete být jistí, že se díváte na nejnovější verzi. A ač bychom si všichni rádi mysleli, že jsme příliš organizovaní a zodpovědní na to, aby se nám do systému vloudila chybka, lidský faktor prostě nejde potlačit.

Na cloudu můžete věci editovat a kontrolovat v reálném čase. Podívejte se třeba na Google Drive. Je rozhodně snazší upravovat dokument právě tam, než si navzájem v pěti lidech posílat feedback v e-mailech nebo Word dokumentech.

Jak změní cloud pracovní trh, google cloud, cloud

Cloudové úložiště potřebuje větší ochranu

Ač lze s jistotou říct, že cloud dělá život snazší jeho uživatelům, IT oddělení mají naopak práci složitější. Musí pracovat více než kdy předtím, aby zajistili, že data společnosti budou v bezpečí. Aféry jako hack Sony Pictures nebo nedávný skandál mezi Cambridge Analyticou a Facebookem nám ukazují, kolik důležitých dat je uložených na cloudu a hlavně jaké následky může mít jejich únik.

Tím nechceme říct, že cloud není bezpečný. Používají ho tisíce světových společností každou vteřinu každého dne. Ale prohlašovat, že už máme cloud absolutně pod palcem a nic nám nehrozí, by bylo předčasné.

Firmy ušetří peníze

Když využíváte cloud, většinu nákladů nese poskytovatel služeb, nikoli vy. U malých, středních a dokonce i velkých podniků se řešení housingu interně prodraží. Běžná údržba, updatování i cena serverů je něco, s čím se při používání cloudů nebudete muset potýkat. Můžete využít poskytovatele cloudů, aby vše zařídili za vás. Díky tomu že ušetříte mnoho peněz a současně zlepšíte efektivitu, může vaše společnost růst a vzkvétat o poznání rychleji.

Flexibilita je díky cloudu dostupná pro všechny

Jedna do očí bijící změna, která přichází spolu s popularitou cloudu a pozitivně ovlivní zaměstnance, je větší míra flexibility. Pružná pracovní doba je jedním z nejoblíbenějších benefitů dneška. A když jsou veškeré pracovní informace sdílené na cloudu, můžete pracovat z domova. Počet zaměstnanců, kteří pracují pro svého zaměstnavatele z domova se od roku 2005 zvýšil o 140 %, nebo to alespoň tvrdí nejnovější průzkum Global Workplace Analytics.

Je pravděpodobné, že v této změně hrál cloud zásadní roli. Průměrný zaměstnanec dnes pracuje z domova alespoň dva dny v měsíci. Díky cloudu teď můžeme použít nástroje, které máme doma a odvést svou práci dobře odkudkoliv. Umožňuje nám přenést celou naši kancelář včetně našich kolegů domů, do kavárny nebo třeba na pláž.

Cloud nevyhnutelně změní pracovní trh

Cloud změní pracovní trh mnoha způsoby. Práce bude efektivnější, jednodušší a levnější. Zároveň s sebou změny přinesou větší nároky na zaměstnance a bude díky stálému přístupu k povinnostem těžší balancovat práci a volný čas. Pokrok je ale nezastavitelný, a tak se s tím budeme muset nějak poprat. Pokud budete na změny připraveni, budou hrát ve váš prospěch. Podívejte se na aktuální nabídky práce a třeba najdete svou práci snů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Personalistika a HR