Jak získat pracovní povolení? | VímVíc.cz

Jak získat pracovní povolení?

28. 06. 2018

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem, to jsme doma slýchávali často. Pokud se chcete vydat do zahraničí pracovat, ať už kvůli zlepšení jazykových dovedností, praxi či vyššímu výdělku, nesmíte opomenout administrativu. Kam potřebujete pracovní povolení a jak ho případně získat zjistíte v tomto článku.

Pracovní povolení v zahraničí

Práce v Evropské unii

Pokud si lámete hlavu s tím, že máte odjet pracovat do některé ze zemí Evropské unie, můžete si oddechnout. Vzhledem k tomu, že cílem EU bylo vytvořit místo, kde platí tzv. čtyři základní svobody, vám tato starost odpadá. Těmi svobodami jsou volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu. Díky jedné z nich tak můžeme jako občané České republiky, členského státu EU, pracovat kdekoli v jiné zemi EU. Velká Británie je v tuto chvíli i po odhlasování “brexitu” členem EU, a tak pro ni platí veškerá práva i povinnosti tohoto uspořádání.

Lichtenštejnsko otevřelo svůj pracovní trh a pro práci v této zemi nepotřebujete pracovní povolení, disponuje však kvótami omezujícími počet pracovníků. Kvóty se týkají všech zemí EU (tedy včetně Česka), Islandu a Norska.

I tak je potřeba většinou nahlásit váš zájem o práci v zahraničí na českých úřadech, kde byste měli obdržet místní osobní číslo. Pokud se v dané zemi rozhodnete zůstat i po ukončení sjednané doby, která bývá obvykle stanovena na čtvrt roku, budete muset nejspíš požádat o povolení k pobytu. Jednotlivé členské státy mají svá odlišná pravidla, doba tak může být i delší. Nicméně tento administrativní úkon nepodceňte a vše nahlaste na místním obecním úřadě či magistrátu.

Pravidla vně Evropské unie jsou přísnější. Zaberou vám mnohem více papírování, někdy si budete muset vyřídit dokonce vízum a pracovní povolení. Proto jsme vybrali čtyři velmi oblíbené země z hlediska práce za hranicemi EU.

Vstup do EU nám práci vzahraničí značně ulehčil.

Práce v USA spíše pro kvalifikovanější pracovníky

Už před současnou proti-imigrační politikou USA bylo obtížné se do této země dostat. Nyní tomu není jinak a to zejména pokud se ucházíte o práci v USA a nejste pracovníkem s vysokou kvalifikací pro daný pracovní trh. Musíte disponovat jednou z několika klasifikací (H, L, O, P a Q) a splňovat několik pravidel. Proto je prostor v tomto odstavci věnován vysokoškolákům, kteří mohou využít a také hojně využívají programu Work and Travel.

Registrace pro rok 2018 je sice již uzavřena, ale v dalším roce se otevřou místa pro stovky dalších žadatelů ve věku 18 – 30 let. Využít musíte služby agentury, která bude po celou dobu vaší návštěvy země působit jako garant. Práci si můžete najít sami, nebo vám ji může zprostředkovat agentura. Známá je tím především Student Agency. Za pohodlí agentuře značně připlatíte, v přepočtu až dvojnásobek. Například výše zmiňovaná Student Agency požaduje 1019 amerických dolarů za zprostředkování, zatímco když si práci zajistíte sami, zaplatíte 619 amerických dolarů.

Výdaje tím nekončí a musíte také našetřit 160 dolarů na poplatky za vízum. Work and Travel nabízí i čtyřměsíční pracovní programy, které na konci účastníci zakončují až dalšími 30 dny cestováním nebo stráví svůj volný čas jiným způsobem.

Dalším často využívaným způsobem zaměstnání v USA je práce na pozici au-pair. Existuje oficiální program americké vlády, který nabízí tento druh práce lidem s ukončeným středoškolským studiem a věkem v rozmezí od 18 do 26 let. Budete muset opět využít agentury a setkáte se se striktními pravidly, které fungují také jako základní práva pro au-pair: stanovená pracovní doba a délka volna, dva týdny placené dovolené, kapesné, příspěvek na studium a úhrada zpáteční letenky.

Pro práci v Americe využijte programu Work and Travel nebo pracujte na pozici au-pair.

O práci na Novém Zélandu je velký zájem

Práce na Novém Zélandu je i díky uzavřené dohodě o pracovní dovolené mnohem jednodušší. Na stránkách novozélandského imigračního oddělení najdete veškeré podrobnosti o tzv. českém Working Holiday vízu. To nabízí občanům České republiky zůstat a pracovat na Novém Zélandu po dobu 12 měsíců. Věkové omezení činí 18 – 35 let. V tuto chvíli ale vízum získat nelze, další přihlášky jsou přijímány až v roce 2019. Fungují zde totiž kvóty, kdy je každý rok vybráno nanejvýš 1200 žadatelů z České republiky. K tomuto programu přistoupila Česká republika 1. března 2005 a původně byly kvóty programu mnohem nižší (100 míst).

Pokud tímto způsobem budete o vízum žádat, doporučujeme vám předem absolvovat kurz zvládání stresu. Zažádat totiž můžete většinou v měsíci březnu a očekávejte, že 1200 zájemců se přihlásí již během první hodiny. Pokud budete mezi šťastlivci, připravte si navíc 208 novozélandských dolarů a výpis z účtu, ze kterého musí být patrné, že máte u banky alespoň dalších 4200 novozélandských dolarů. Ty by měly potenciálně pokrýt vaše náklady v zemi proslavené Hobity. Na cestu za prací na Nový Zéland Vás nesmějí doprovázet vaše děti, partner se případně musí účastnit samostatně výběrového řízení. Pokud jednoho z vás nevyberou, můžete požádat o částečné vrácení peněz.

Pokud byste se rozhodli pro studium v zahraničí, můžete kalkulovat se stejnými pravidly jako v Austrálii. To znamená práce pouze na zkrácený úvazek v délce maximálně 20 hodin týdně, přičemž vaše studium musí být v délce alespoň 14 týdnů.

Kromě 208 novozélandských dolarů musíte disponovat i částkou 4200 dolarů na vašem účtu.

Do Austrálie i s manželem nebo jako pár

Tato země totiž nabízí více než 100 typů víz, od turistických, obchodních, studentských až po víza pro trvalý pobyt. Získat pracovní vízum je velmi obtížné. Abyste mohli odjet do země legálně pracovat, musíte již disponovat konkrétní nabídkou od australského zaměstnavatele. Od 1. března 2018 se ale českým občanům otevírají do této země dveře. Začíná totiž fungovat program Work and Holiday s kvótami stanovenými pro ČR ve výši 500 zájemců ve věku od 18 do 30 let.

Jiné je to v případě studentského víza. Nejedná se pouze o výsadu mladších, neboť není omezeno věkem. V Austrálii můžete být studentem ve 20, 30 i 60 letech. Dovolený počet hodin strávených v práci je nastaven na maximálně 20 hodin týdně a o školních prázdninách můžete pracovat neomezeně. Ani takový způsob práce v zahraničí se ovšem neobejde bez jakéhokoliv zařizování. Musíte disponovat zdravotním pojištěním, které je specializováno na zahraniční studenty. Také musíte mít jasno v tom, zda budete navštěvovat jazykovou nebo odbornou školu a uhradit veškeré poplatky spojené se studiem.

Pokud chcete ušetřit, rozhodněte se pro odborné školy s různým zaměřením. Jsou také značně benevolentnější než školy jazykové, které vyžadují nepřekročení absence 20 % výuky. Na vaši docházku dohlédne australský imigrační úřad. V každém případě musíte zaplatit poplatek ve výši 550 australských dolarů.

Pokud se chcete vydat do Austrálie pracovat i se svým protějškem, nezoufejte. Poplatek 410 australských dolarů ho opravňuje k cestě s vámi a nemusí ani studovat. Navíc může společně s vámi pracovat na zkrácený úvazek. Partnera úřady definují jako manžela/manželku či pár, který spolu prokazatelně žije ve společné domácnosti alespoň poslední rok.

Pokud se vám jako studentovi v Austrálii zalíbilo, můžete si status prodloužit. Pokud studujete v Austrálii méně než deset měsíců, můžete ještě měsíc cestovat a objevovat krásy Australského společenství. Pokud studujete více než deset měsíců, můžete tuto zemi poznávat ještě o měsíc déle.

V Austrálii studujte bez ohledu na věk, po odbytí povinností nezapomeňte objevovat její krásy.

Kanada se pyšní velmi složitým přijímacím procesem

Systém získání povolení v Kanadě se značně podobá tomu novozélandskému. I v této zemi funguje program Working Holiday v délce jednoho roku. Je aplikováno i stejné věkové omezení, tj. od osmnácti do pětatřiceti let. Pokud jste si ale trhali vlasy při pomyšlení na obtížnost podání žádosti a kvóty stanovené Austrálií, může to být i horší. Kanada stanovila své kvóty na maximální počet 1000 zájemců a celý proces je značně komplikovanější. Čeká vás tak například vytvoření profilu s informacemi o vzdělání, doplněné pracovními zkušenostmi a dalšími osobními údaji.

Proces tak začíná registrací do tzv. poolu, po kterém následuje několika kolový výběr kandidátů. Pokud jste byli z poolu vybráni zrovna vy, ještě si kufry nebalte. Měli byste totiž doložit platný cestovní pas po celou dobu vašeho pobytu, mít uzavřené cestovní pojištění a opět musí být jasné, že na vašem bankovním účtu je alespoň 2500 kanadských dolarů, ke kterým ještě přihodíte 226 kanadských dolarů za samotnou žádost.

Získat víza mohou také studenti vysokých škol díky programu International Experience Canada. Musí ale doložit, že o ně v budoucnu konkrétní zaměstnavatel bude mít zájem.

Kanadský systém se velmi podobá novozélandskému.

Studentská víza jsou dalším ze způsobů, jak se můžete do Kanady podívat. Pak ale váš výdělek nebude dosahovat astronomických výšin. Zaprvé musíte stejně jako v Austrálii absolvovat minimálně 80 % výuky, na což dohlédne imigrační úřad a tak většinu času budete muset strávit ve školní lavici. Navíc můžete pracovat pouze omezený počet hodin. Pravidla kanadská se v této problematice nijak neliší od těch australských. Jiný než zkrácený úvazek na dvacet hodin týdně nepřipadá v úvahu. Výjimkou jsou pouze školní prázdniny, kdy úřady nechávají veškerý volný čas vyhrazený klidně také na práci.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Pracovní právo Úspěch v kariéře