Dálniční známka novinky 2018 a co se změní s rokem 2021? | VímVíc.cz

Dálniční známka novinky 2018 a co se změní s rokem 2021?

14. 03. 2018

Kupujete pravidelně dálniční známku? Pak vás pravděpodobně bude zajímat, co se chystá do budoucna. Novela zákona připravovaná na rok 2021 totiž přinese řidičům mnoho změn.

Aktuální článek pro letošní rok 2022 na téma dálniční známka ČR je k nalezení na odkazu. Článek se zaměřuje na to, jak probíhá ověření platnosti dálniční známky, kde se dá známka zakoupit atd.

Cena dálniční známky 2018

Pro rok 2018 je cena roční dálniční známky 1 500 Kč. Měsíční potom 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Ceny tedy prozatím zůstanou tak, jak jsou nastavené už od roku 2012. Do budoucna se ale plánují změny. Novela zákona, která by (pokud projde schvalovacím procesem) měla vejít v platnost od roku 2021, počítá se zdražením roční dálniční známky na 2 000 Kč. Majitelé některých vozů ovšem v budoucnu nebudou muset dálniční známku platit vůbec.

Přečtěte si také článek platové třídy.

V roce 2018 se platí 1 500 Kč za roční známku, v roce 2021 už to bude pravděpodobně 2 000 Kč.

Novela přinese změny od roku 2021

Kromě zdražení také ministerstvo dopravy plánuje dálniční kupony online. Díky tomu už by nebylo třeba vylepovat si dálniční známku na okno, ale pořizovali bychom ji online a vázala by se na státní poznávací značku daného vozidla. Potěšující změnou by mělo být od roku 2021 také to, že nově platnost roční dálniční známky nebude pouze na daný kalendářní rok, ale na 365 dní od zakoupení dálniční známky.

Dálniční známka? Elektromobily a auta na vodík nebudou platit

Další zásadní změnou, pravděpodobně bude (jak už bylo řečeno výše) zdražení ceny za dálniční známku. Ze stávajících 1 500 Kč za roční známku na 2 000 Kč. Toto by ovšem nemělo do budoucna platit pro majitele elektromobilů nebo automobilů na vodík, jelikož ti nebudou muset platit nic. Vlastníci vozů na zemní plyn budou mít sníženou roční částku za dálniční známku na polovinu. Tedy, měli by v budoucnu platit pouze 1 000 Kč ročně.

S výběrem vhodné dálniční známky by vám také mohl pomoci článek o výběru, ceně a platnosti dálniční známky.

V roce 2021 by za dálniční známku neměli platit například majitelé elektroaut.

Nové peníze do státního rozpočtu

Pokud tato novela vejde v platnost, ušetří se nejenom peníze, ale i životní prostředí. Skončí totiž nutnost dálniční známky tisknout a ušetří se také spotřeba pohonných hmot v rámci distribuce dálničních známek. Dálniční známka bude jednoduše vázána na unikátní dálniční známku každého vozidla a kontrolovat ji bude videodetekční identifikátor podobně, jak je tomu na Slovensku. Pro zajímavost - tento systém zavede v roce 2019 také Německo. My se podle všeho připojíme až v roce 2021.

Podobný systém, který mají na Slovensku a od přístího roku zavedou v Německu, přijme Česko podle všeho v roce 2021.

Dálniční známka 2018

V tuto chvíli si mohou zájemci koupit dálniční známku 2018 například na poště nebo na čerpacích stanicích. Platnost dálniční známky je ovšem pouze na daný kalendářní rok, tedy v tuto chvíli na rok 2018. Od roku 2021 by ale měl k tomuto účelu kromě čerpacích stanic a pošt fungovat také webový portál a speciální aplikace. Platnost dálniční známky by navíc do budoucna měla být na 365 dní.

Podívejte se také na ředitelství silnic a dálnic.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: