Expanze Netflixu: Poskytovatel filmů a seriálů je čím dál oblíbenější | VímVíc.cz

Expanze Netflixu: Známý poskytovatel filmů a seriálů je čím dál oblíbenější

13. 06. 2018

V lednu 2016 se rozšířil do České republiky ve světě oblíbený server Netflix, kde je možné sledovat online filmy a seriály. O jeho oblibě svědčí nejen expanze po světě, ale také jeho hodnota na burze.

Úspěšnější než Walt Disney

Americká společnost Netflix se veze na vlně trendu několika posledních pár let, kdy kina a klasické kabelové či satelitní televize zaznamenávají odliv diváků, zatímco streamovací servery jsou čím dál tím oblíbenější. Mezi legálními poskytovateli filmové a seriálové zábavy kraluje Netflix i přesto, že nenabízí online filmy zdarma a jeho užívání je placené. Fakt, že Netflix je v současnosti nejúspěšnější, je možné prokázat i objektivně. Netflix cena na burze je vyšší než hodnota stálice světa mediálních společností Walt Disney Company. Zajímavé je, že tržní hodnota Netflixu je vyšší navzdory tomu, že má zhruba o pětinu nižší obrat.

Společnost Netflix, která umožňuje za poplatek sledovat online filmy, převýšila na burze tržní hodnotu The Walt Disney Company a je mezi streamovacími službami nejoblíbenější.

Závratná hodnota akcií

Společnost Netflix se objevila na burze v roce 2002 a za 16 let jeho existence vzrostla cena akcií o neuvěřitelných 33 tisíc procent a stále stoupá. Za poslední rok se hodnota akcí zvedla o 80 %. Podle údajů v indexu S&P 500 takového úspěchu nedosáhla žádná jiná společnost. S&P 500 je agentura, která sdružuje skupinu finančních analytiků a ekonomů měřících vývoj 500 vybraných akcií, s nimiž se obchoduje na americké burze. Jako u všech akcií ovlivňuje důvěru akcionářů a investorů při obchodování na burze také renomé lidí, kteří se na chodu společnosti podílejí nebo s ní spolupracují. Velký vliv na úspěchu Netflixu měla smlouva, kterou s lídrem internetové zábavy podepsal v květnu roku 2018 bývalý americký prezident Barack Obama se svou ženou Michelle. Obě strany se dohodly na několikaleté spolupráci, v rámci níž by měla vzniknout celá řada seriálů, dokumentů i hraných filmů.

Během 16 let od založení Netfixu do současnosti se zvýšila hodnota jeho akcí o 33 000 %. Vliv na důvěru investorů má například spolupráce Netflixu s Barackem Obamou.

Miliony předplatitelů přibývají

Lidí, kteří se nedívají na online filmy zdarma na nelegálních serverech, ale jsou ochotni za službu připlatit, stále přibývá. Počet přihlášených uživatelů na serverech po celém světě, včetně stránky Netflix cz, roste a je jich více než 125 milionů. V Americe má zaplacenou službu Netflix celá polovina domácností a funguje po celém světě (včetně nově Netflix ČR), kromě čtyř zemí – Severní Korea, Čína, Sýrie a Krym. Podle statistik Netflixu v prvních třech měsících roku 2018 přibylo téměř 7,5 milionu lidí, kteří si službu nově předplatili navzdory tomu, že Netflix cena za služby zvýšila. Předplatné je možné zaplatit například i formou paypal. V loňském roce to bylo za stejnou dobu o 50 % méně. Obliba Netlifu a s tím související jeho rostoucí tržní hodnota stále stoupá a je více než pravděpodobné, že je to do budoucnosti stálý trend. Podle odhadů odborníků může Netflix na neamerických trzích zaujmout nové předplatitele v řádu desítek milionů.

V současné době působí Netflix po celém světě s výjimkou čtyř zemí a má přes 125 milionů předplatitelů, z nichž necelých 7,5 milionu přibylo za první čtvrtletí 2018.

Tajemství úspěchu

Netflix není jedinou streamovací službou na internetu, existuje celá řada zahraničních i tuzemských společností. V čem tedy tkví tajemství jeho úspěchu? Podle odborníků je to správná skladba obsahu. Netflix už od počátku produkoval vlastní tvorbu, kterou nabízel v kombinaci s tvorbou oblíbených a známých tvůrců (například některé Marvel filmy). Právě tato kombinace se postarala o velmi rychlý a hlavně hvězdný úspěch. Mezi dnes již klasické seriály z dílny Netflixu, které se pohybují vysoko na žebříčcích hodnocení filmů, patří House of Cards, Narcos, Stranger Things nebo Orange is New Black.

Podle investičního a dramaturgického plánu Netflixu se letos do nové a původní tvorby vloží dvě třetiny osmimiliardového rozpočtu, zbytek půjde na získání práv k jiným filmům a seriálům. Z celkové nabídky by mělo vzniknout přes tisíc seriálů a filmů z dílny Netflixu. Není se čemu divit, podle interních průzkumů společnosti originální tvorbu Netflixu pravidelně sleduje téměř 90 % předplatitelů.

Neuvěřitelně rychlý vzestup Netflixu je důsledkem dobře vyvážené skladby obsahu. Netflix začal vytvářet vlastní filmy a seriály a zároveň dával prostor osvědčeným tvůrcům a jejich dílům. Marvel filmy jsou toho důkazem.

Netflix and chill

O oblíbenosti Netflixu svědčí i fakt, že proniknul do současného jazyka a vytvořil ustálené slangové rčení „Netflix and chill“. Nejen mezi anglicky mluvícími teenagery může tento termín znamenat pozvání společně sledovat online filmy nebo seriály na Netflixu. V dnešní době je to tak známý popkulturní výraz, že je používaný pro marketingové účely a označuje například kondomy, chatovou místnost na Tinderu nebo dokonce místnost na Manhattanu, kterou si lze pronajmout na Airbnb. V podstatě je to úplně obyčejný pokoj s červeným značkovým povlečením Netflix, projektorem s vysokým rozlišením a plnou ledničkou. Netflixová romantika v tomto podání vyjde na něco málo přes 10 tisíc korun. Zajímavé je, že nejde o reklamní tah Netflixu, ale realizovaný nápad newyorského konceptuálního umělce Toma Gallea.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: