Jak jsou na tom komodity pro letošní rok? | VímVíc.cz

Jak jsou na tom komodity pro letošní rok?

27. 03. 2018

Poslední dva roky ceny komodit v dolarech rostou. Týká se to především zlata, ropy a průmyslových kovů. Naopak komodity v oblasti zemědělství jsou na desetiletém minimu. Jaký bude další vývoj pro rok 2018?

zlato

Komoditní index

Stejně jako u akcií měří jejich hodnoty akciový index, tak vývoj ceny v čase u komodit nám měří komoditní index nazývaný DJ Commodity. Jeho hodnota minulý rok stoupla o 4 %. I přesto však zůstává pod průměrem hodnot za posledních 15 let. Dá se říci, že komodity jsou ve srovnání s akciemi v průměru nejlevnější za posledních 50 let. Tento poměrový ukazatel však nemá žádnou vlastní hodnotu, jen nám říká, jaký je dlouhodobý trend na trhu a že se třeba může chýlit ke konci.

komoditní index nám ukazuje, že ve srovnání s akciemi jsou komodity aktuálně nejlevnější za posledních 50 let.

Cena ropy kolísá a benzín bude zřejmě levnější

Zhruba třetina hodnoty komoditního indexu je tvořena cenou ropy. Je tedy patrné, že tento index je hodně závislý právě na vývoji její ceny. Ještě v roce 2013 byla cena za 1 barel stanovena na 108 dolarů, rok poté ale následoval prudký pád na cenu 57 dolarů. Rok 2016 ji stlačil dokonce pod 30 dolarů. Aktuálně jsme v situaci, kdy se cena za barel dostala k hranici 70 dolarů.

Je třeba si uvědomit, že vývoj ceny ropy je klasicky závislý na tržním prostředí – tedy na nabídce a poptávce. Produkce na straně nabídky se omezuje ze strany OPEC a Ruska s cílem podpořit růst ceny ropy. Rychlejší růst globální ekonomiky má pak na svědomí rostoucí spotřebu ropy na straně poptávky. Pokud samozřejmě roste cena ropy, tak to má vliv i na cenu pohonných hmot směrem nahoru. Odhady na budoucí vývoj se však celkem liší.

Pravděpodobné je, že cena ropy začne zase o něco klesat, tudíž je očekávána nižší cena benzínu i nafty. Lze určitě očekávat výraznější nárůst produkce ropy zejména v USA. Nabídka může převyšovat poptávku a odhadovaná cena za barel by mohla skončit u 50 dolarů.

pokud klesne cena ropy, můžeme očekávat i zlevnění nafty a benzínu.

Zajímá vás, do jaké patříte platové třídy?

Průmyslové komodity

V uplynulém roce jejich cena rostla a nejvíce se to projevilo na ceně palladia. I když se řadí mezi drahé kovy, tak je využíváno převážně v průmyslu. O více než 40 % podražilo na burze v Chicagu i dřevo. Hliník, měď a zinek jsou v těsném závěsu s nárůstem o 20-30 %. Pokud globální ekonomika neoslabí, tak lze v roce 2018 očekávat ještě další nárůst průmyslových komodit.

minulý rok vzrostla nejvíce cena palladia, které se využívá hojně v průmyslu.

Cena zlata zřejmě poroste

Zlato je vnímáno jako velmi stabilní investice, která nás chrání primárně proti inflaci. Za poslední dva roky se jeho cena odrazila ode dna. A minulý rok jsme zaznamenali vývoj ceny zlata s nárůstem o 13 %. Samozřejmě to není nějaký dramatický nárůst v případě ceny zlata, ale je dobré zmínit, že opět začalo upoutávat pozornost investorů. Pro letošní rok by se s touto komoditou dalo celkem dobře spekulovat.

zlato po nějaké době opět upoutává pozornost investorů, kteří jej pomalu zařazují do svých portfolií.

Zemědělské komodity jsou již 3 roky na dně

Tento typ komodit lze rovněž označit za spekulativní pro letošní rok, nicméně je třeba si uvědomit, že již 3 roky jsou jejich ceny na desetiletém minimu. Jejich index přešlapuje tak nějak pořád na stejném místě. Posledních 5 let se však celosvětově úrodám daří, a to konkrétně u všech klíčových plodin jako jsou pšenice, kukuřice, rýže, bavlna nebo sójové boby. Velmi specifickou komoditou je v tomto ohledu káva, případně i kakao a cukr. Jejich cenu určuje zejména úroda v Brazílii a Nigérii včetně politického vývoje těchto zemí. Tomu odpovídá i vysoká cenová volatilita těchto komodit.

Zemědělské komodity se již třetím rokem pohybují na desetiletém minimu.

Podívejte se i na článek zaměřený na obchodování přes burzu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře