Troufnete si na obchodování přes burzu? | VímVíc.cz

Troufnete si na obchodování přes burzu?

20. 03. 2018

Když se řekne „burza“, v hodně lidech to vyvolá pocit nejistoty a neklidu. Pro někoho to symbolizuje ruletu, kde sázíte a nelze odhadnout, kam zrovna spadne kulička. Pro jiného to naopak představuje možnost „rychle si vydělat“ a využít situaci na trhu ve svůj prospěch. Pojďme si nyní říci, o čem vlastně burzovní obchodování je.

Obchod přes burzu podílovými fondy

Krok č. 1: Mít dostatečný kapitál

Pokud jste zrovna v situaci, kdy máte stranou volné finanční prostředky, které nebudete nějakou dobu potřebovat a máte zajištěnou hlavní finanční rezervu, je dobré zvážit investování přes burzu. Minimální doporučená částka je přibližně okolo 100 000 Kč.

Nyní jsme v situaci, kdy se celosvětově ekonomikám daří a trend akcií je stále na vzestupu. Pokud vstoupíte na burzu, tak jste se vlastně rozhodli, že chcete participovat na úspěchu daných firem, které si zvolíte do svého investičního portfolia.

Nakupte akcie firem, které máte rádi a využíváte jejich výrobky nebo služby.

Krok č. 2: Vyberte si prověřenou investiční platformu

Možností, kde obchodovat přes burzu, je hned několik. Asi nejznámější jsou aplikace přes Patrii nebo Fio Banku. V posledních letech má velmi dobré hodnocení i Lynx a čerstvou novinkou na českém trhu je investiční sociální síť eToro.

Určitě je dobré si na začátku založit demo účet a zkusit si obchodovat nanečisto. Poznáte tak burzovní prostředí a více si aplikaci osaháte. V rámci demo účtu si můžete vyzkoušet jaké je obchodování na americké burze v USD, a naopak v CZK na pražské burze

Pokud umíte anglicky, tak máte určitě výhodu, jelikož hodně brokerů obchoduje primárně v anglickém jazyce. Výše vypsané platformy však plně podporují češtinu.

výběr dobrého brokera je klíčový pro váš úspěch.

Krok č. 3: Zachovejte chladnou hlavu

Statisticky je dokázáno, že stabilní portfolio jste schopni sestavit alespoň ze 30 titulů vybraných firem. Čím více jich máte, tím snižujete míru rizika. Pokud si však netroufáte na výběr akcií sami, můžete použít pomoc odborníka, tedy burzovního makléře. V každém případě je dobré se začít více zajímat o situaci na trhu, číst si denně zprávy z ekonomických serverů a investiční analýzy, které vám určitě budou poskytovat daný broker jako jednu ze služeb spojených s burzovním obchodováním.

Vzhledem k tomu, že ceny akcií a jiných nástrojů, které se na burze obchodují, kolísají každou minutu, je dobré si nákup načasovat. Častým jevem je však situace, že ráno jste vydělali a večer, když si jdete lehnout, jste v mínusu. Nepodléhejte těmto situacím a udržte své emoce na uzdě. Nejhorší je zpanikařit a vše prodat s prvním poklesem... Sami byste si měli určit, kolik procent vlastně chcete vydělat a jakmile akcie dosáhnou požadovaného zhodnocení, tak je odprodat. Neřešte pak už situaci, že cena roste dál, vy jste beztak inkasovali zisk a o to celé jde.

můžete obchodovat sami nebo s pomocí burzovního makléře. vždy však počítejte s možností, že ráno u snídaně vyděláváte a večer můžete být v mínusu.

Krok č. 4: Pozor na poplatky a měnové konverze

S obchodováním přes burzu jsou samozřejmě spojené poplatky, nicméně se nejedná o závratné částky. Většinově je to 0,5 – 1 % z objemu investovaných prostředků. V porovnání s podílovými fondy jsme tedy někde úplně jinde, ale tam si platíte hlavně za správu vašich financí a šetříte čas, který nemusíte věnovat sledování trhu.

Na burze jedete na „vlastní triko“ a je třeba si hlídat veškerou aktivitu, kterou zde provozujete. V případě obchodování v cizích měně je určitě dobré si finance z českých korun nejdříve převést na devizový účet v rámci vaší banky a až poté na burzovní účet. Nikdy si nesměňujte finance rovnou u brokera – zaplatili byste mnohem více, kurz cizích měn mají vždy vyšší než u vaší banky. Je také dobré zvážit, kde se aktuálně pohybuje například americký dolar nebo euro. Teď jsme v situaci, kdy česká koruna posílila, proto se vyplatí spekulace nad americkým dolarem, který má do budoucna tendenci růst.

Finance si do jiné měny vždy směňte u své banky.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře