7 způsobů, jak porazit prokrastinaci | VímVíc.cz

7 způsobů, jak porazit prokrastinaci

03. 10. 2017

Bez ohledu na to, kde se v životě zrovna nacházíme, vždy nás budou doprovázet deadliny, které budeme muset splnit. Pomůže nám v jejich řešení prokrastinace? Bohužel nikoliv. Jak s ní tedy zatočit?

7 způsobů, jak porazit prokrastinaci

Není na vás nic nenormálního, pokud postrádáte motivaci se do úkolu pustit. Pamatujte ale na jednu věc. Nejdříve se do úkolu pusťte a teprve v průběhu může přijít motivace. Nejhorší totiž je to, když úkol odkládáme i přes to, že už měl být dávno vyřešen. Mrkněte na zdarma kurz time managementu.

Studenti například nejvíce odkládají úkoly proto, že mají pocit, že úkoly jsou nudné.

Jak bojovat s prokrastinací? Čtěte dále.

1. Mějte úkolníček

Zapisujte si věci, které musíte vyřešit a také čas, do kterého musí být úkoly vyřešeny. Je to velmi a rychlý trik k tomu abyste věděli, co vše je potřeba udělat. Díky tomu přestanete odkládat, neboť uvidíte věci napsané na papíře a budete vědět, na čem pracovat nejdříve.

2. V jednu chvíli dělejte pouze jednu věc

Pokud máte hodně věcí na práci, vždy se snažte si úkoly rozvrhnout do celého dne popřípadě týdne. Nepracujte nikdy na více úkolech najednou, protože tak roztříštíte vaši soustředěnost a nakonec ztratíte pozornost úplně. V danouo chvíli se věnujte vždy jen jednomu úkolu.

Pokud budeme úkoly stále odkládat, bude se v nás hromadit stres a také budeme postupně ztrácet sebedůvěru.

3. Rozdělte složité úkoly na podúkoly

Většina z nás odkládá úkoly také proto, že se bojí toho, že budou časově neskutečně náročné. Proto místo toho, abyhom se do úkolu pustili, jej stále odkládáme. Mnohem jednodušší přitom je, rozdělit úkoly na segmenty, nebo chcete-li, na podúkoly, které se budou řešit mnohem snadněji a vy tak nestrávíte čas zbytečným přemýšlením o nich, ale jejich skutečným řešením.

4. Vypněte "obrazovky"

Pokud víte, že vás vždycky od práce odpoutá Facebook nebo jiné sociální sítě, snažte se se jim úplně vyhnout. A to třeba ta, že si dáte telefon buď daleko od sebe anebo prostě jen vypnete všechna upozornění. Cílevědomější mohou dokonce v období psaní bakalářek, diplomek a dalších prací, třeba i účty na sociálních sítích deaktivovat.

5. Vaše úkoly plánujte

Nejen, že si vaše úkoly zapíšete do úkolníčku, snažte se také naplánovat, kdy je uděláte. Seřaďte si je od nejsložitějších po nejjednodušší a opravdu se do toho pusťte. Uvidíte, že až zvládnete první nejtěžší úkol, do všech ostatních se vám už bude chtít snáz.

Plánujte, plánujte a ještě jednou plánujte.

6. Snažte se jít do toho po hlavě

Místo toho, abyste úkoly ignorovali, protože jsou na vás příliš složité, pusťte se do nich okamžitě. Nejhorší je vlastně odkládání a stále přemýšlení o úkolu. Když už se do něj nakonec poté pustíte, vlastně to až taková hrůza není.

7. Zůstaňte soustředění

Jak bojovat s prokrastinací? Až se do úkolu pustíte, snažte se vydržet několik minut. Soustředěnost totiž přichází postupně. Uklidněte se a věnujte svoji pozornost pouze a jenom úkolu. Můžete se maximálně ještě předtím zamyslet nad tím, co by se asi tak stalo, pokud byste úkol nesplnili. Že nic dobrého? No tak rychle do toho!

Odkládáte úkoly v práci, protože vás nebaví? Mrkněte na volné pracovní nabídky a třeba se váš přístup v jiné práci změní,

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře