Hypotéky, pojištění a investice pro rok 2018 | VímVíc.cz

Hypotéky, pojištění a investice pro rok 2018

28. 02. 2018

Nový rok s sebou přináší na poli financí vždy stejné otázky. Vyplatí se vzít si hypotéku, jaká bude cena pojištění a kam bude výhodné investovat? Kudy se bude finanční trh ubírat? Přinášíme vám přehled aktuálního vývoje pro rok 2018.

Hypotéky, pojištění a investice pro rok 2018

Hypotéky, pojištění a investice 2021

Mnoho situací dokáže změnit hypotéky, pojištění a investice. Je několik faktorů, jež dokáží zahýbat podmínkami, úrokovými sazbami a stavem investic. V roce 2021 byl tento faktor jistě pandemie koronaviru a několikeré zvyšování základní úrokové sazby Českou národní bankou. Tento článek zde ponecháme pro případné porovnání a pro aktuální informace na téma hypotéky, pojištění a investice 2021 jsme připravili jiné články. Článek pojednávající mimojiné o srovnání hypoték najdete na odkazu. Srovnání povinného ručení je přehledně zpracované na tomto odkazu a v článku o investicích, o P2P půjčkách, je zmíněná také Mintos recenze.

Hypotéky čeká zdražování

Vývoj v posledních měsících loňského roku naznačuje, že i letošek by mohl být v hypotékách silný. Nepředpokládá se ale, že by stoupalo množství nově sjednaných hypoték.

Důvodem je nejen zvyšování ceny nemovitostí, ale také přísnější podmínky bank. Ty změnily poměr mezi hodnotou nemovitosti a úvěrem (100% hypotéka už je minulostí) a zavedly striktnější kritéria, za jakých a komu může být hypotéka udělena. Naopak se očekává růst objemu jednotlivých hypoték, protože ekonomická situace v ČR je stabilní a roste.

Úrokové sazby jsou stále nízké, a tak by měl být rok 2018 na hypotéky silný.

Pojištění se příliš nezmění

První měsíce roku 2018 ukazují, že loňská změna v povinném ručení, podle které se určovala cena pojištění vzhledem k ujetým kilometrům, zákazníky příliš neoslovila. Cenu pojistného tlačí nahoru růst výše škod a z druhé strany jej snižuje konkurenční boj pojišťoven. Částka, kterou za pojištění zaplatíte, zůstane tedy zhruba stejná. Povinné ručení kalkulačka anonymně ukáže přehledně potenciálním klientům výši autopojištění.

Podobná situace panuje i v pojištění osobního majetku a životního pojištění. Výhledově se u pojištění počítá spíše se zkvalitňováním produktů a souvisejících asistenčních služeb.

V oblasti pojištění vozidla, osobního majetku či životního pojištění se neočekávají žádné velké změny.

Na investice opatrně

Nad situací na investičním trhu leží pro letošní rok asi nejvíce otazníků a zdá se, že zhodnocování peněz bude výrazně méně výhodné než v loňském roce. Velký rozruch je stále kolem kryptoměn, jako je Bitcoin a Altcoin. Loňský pád bitcoinu někoho přiměl k nákupu a někoho k rychlému prodeji, a teprve se uvidí, jak se situace vyvine.

Akciové indexy jsou stále velmi vysoko, dluhopisy zase nízko a díky intervencím ČNB na tom nejsou dobře ani akcie nakoupené v cizí měně. Ani konzervativní investice nejsou kvůli intervenci efektivní.

Většina analytiků se shodne na tom, že se vyplatí sledovat spotřebitelský, technologický a zdravotnický sektor.

Investovat se vyplatí, ale vzhledem k poměrně vysoké rizikovosti se doporučuje investice diverzifikovat.

Novinky pro rok 2018 se týkají i daní, mezd a důchodů, na které jsme se zaměřili ve článku jiném.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Úspěch v kariéře