Zkušební doba: Co byste o ní měli vědět? | VímVíc.cz

Zkušební doba: Co byste o ní měli vědět?

15. 03. 2017

Nastoupili jste do nové práce a zajímá vás zkušební doba? Jak je to s dovolenou? A pokud vás potkala nemoc ve zkušební době, jak se k tomu můžete postavit a do kdy jste chránění proti výpovědi?

Zkušební doba: Co byste o ní měli vědět?

Délka zkušební doby

Zkušební doba se sjednává na různou dobu. Může být sjednána na dobu určitou i neurčitou. U běžných pozic bývá zkušební doba 3 měsíce, u vedoucích pozic 6 měsíců.

U běžných pozic bývá zkušební doba 3 měsíce a u vedoucích 6 měsíců.

Dejte si také pozor na to, kolik zaměstnanců budete mít pod sebou. U běžných pozic sice je zkušební doba 3 měsíce, pokud ale máte pod sebou třeba i jen jednoho podřízeného, může se vás již týkat šestiměsíční zkušební doba.

Co je to zkušební doba?

Zkušební doba slouží k tomu, aby si zaměstnanec a zaměstnavatel vyzkoušeli, zda spolu budou schopni spolupracovat. Během té doby zaměstnanec pozná prostředí, kolegy i nadřízené a zjistí, jestli má pro něj cenu v pracovním poměru setrvávat.

Zkušební dobu je třeba sjednat nejpozději v den nástupu do nové práce.

Zaměstnavatel si zase vyzkouší, na kolik zaměstnanec zvládá plnit pracovní úkoly, jak dodržuje termíny, co pro něj znamená spolehlivost nebo týmový duch a jak zapadl do kolektivu. Nezapomeňte na § 66:

Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.

Zkušební doba a její sjednání

Zkušební doba musí být mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem sjednána písemně. Zároveň musí být délka zkušební doby přímo vypsána a zaměstnavatel ji nesmí do smlouvy přidávat. Stejně tak nesmí ani upravovat délku zkušební doby dodatečně. Jinými slovy - zkušební doba nesmí být tedy zaměstnavatelem dále prodlužována.

Pokud navíc zaměstnavatel zapomněl zkušební dobu do pracovní smlouvy zapracovat, nelze ji tam přidat dodatečně.

Dovolená až po uplynutí zkušební doby nebo po domluvě

Dovolená ve zkušební době je možná, ale není příliš zvykem. Můžete se sice zaměstnavatelem v nejhorším případě zkusit domluvit, ale příliš se to nehodí. Ve zkušební době je třeba ukázat, že jste spolehliví, a že budete zaměstnavateli po celou dobu zkušební doby k dispozici.

Záleží na zaměstnavateli, zda zaměstnanci dovolenou ve služební době schválí anebo nikoliv.

Nemoc ve zkušební době

Jste první týden v nové práci a hned vás překvapila nemoc ve zkušební době. Co se s tím dá dělat? Buď zkusíte prevenci pomocí fitkoučinku, ale když už jste nemocní nezoufejte. Nemoc ve zkušební době není žádná ostuda. Podle zákoníku práce nemá zaměstnavatel právo dát zaměstnanci výpověď, jestliže je nemocný méně, než 14 dní (včetně). Samozřejmostí je, že až se zaměstnanec po nemoci vrátí, zkušební doba je mu opět prodloužena o dny, které v práci nebyl. Stejně tak se zkušební doba prodlouží i v případě schválené dovolené.

Zaměstnanec ve zkušební době je chráněn při nemoci proti výpovědi pouze prvních 14 dní.

Pokud vám zaměstnavatel schválí 7 dní dovolené ve zkušební době, nebo na 7 dní onemocníte, zkušební doba se prodlužuje o počet dní, které jste nebyl v práci - v těchto případech tedy o 7 dní. Nemoc ve zkušební době se tak vždy dá nějak řešit.

Další zkušební doba

Přestože prodloužení zkušební doby není možné, zaměstnavatel někdy po zaměstnanci požaduje podepsání výpovědi, a nové pracovní smlouvy s novou (a další) tříměsíční zkušební dobou. Takový postup ale není seriózní, a pokud by se zaměstnancem během práce pod druhou pracovní smlouvou ukončen pracovní poměr, pravděpodobně by takové ukončení pracovního poměr bylo neplatné.

Nepřistupujte na podepsání nové pracovní smlouvy s novou zkušební dobou.

Jaké to bylo u vašeho bývalého zaměstnavatele? Dejte nám vědět v recenzích zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo Ze života zaměstnanců